You are here
Home > Berlinale > Star Story: Paul Verhoeven la Berlinale Talent Campus

Star Story: Paul Verhoeven la Berlinale Talent Campus

Regizorul, scenaristul si producatorul olandez Paul Verhoeven a deschis seria de invitati din acest an de la Berlinale Talent Campus unde a sosit pentru a le vorbi celor prezenti despre ce inseamna sa faci film. Mai precis el a stat de vorba cu audienta intr-o intalnire intitulata Follow Your Instincts: Filmmaking according to Paul Verhoeven.

Paul Verhoeven este fara indoiala unul dintre cei mai provocatori regizori ai vremii noastre. De numele lui se leaga unele dintre cele mai mari succese cinematografice (Robocop, Total Recall, Starship Troopers, Basic Instinct – pentru a numi cateva din filmele care ne-au facut copilaria mai frumoasa).

Evenimentul la care am participat astazi m-a bucurat sufleteste enorm pentru ca am ajuns sa-l intalesc pe cel pe care nu speram ca voi ajunge vreodata sa-l intalnesc. Un regizor vizionar, un om foarte cald, amabil (a stat dupa discutii mai bine de 10 minute semnand autografe si facand poze cu cei prezenti) si foarte modest. O adevarata valoare a cinematografiei de la care asteptam cu nerabdare sa revina in atentie cu noi filme, pentru ca este nevoie de el (in acest moment am inteles ca lucreaza la un nou proiect).

Iata o scurta biografie a sa si cateva declaratii de la evenimentul marca Berlinale Talent Campus.

Paul Verhoeven la deschiderea Berlinale Talent Campus (foto de David Ausserhofer, 2013).

Paul Verhoeven s-a nascut la Amsterdam, Olanda pe 18 iulie 1938. A absolvit Universitatea din Leiden cu diploma in matematica si fizica.

In 1960 pe cand era inca student face primul sau film Een hagedis teveel / A Lizzard Too Much si termina cu brio cursurile Academiei Olandeze de Film. In timpul incorporarii in Marina Olandeza produce documentarul Het korps Mariniers / The Royal Dutch Marine Corps (1965) care primeste premiul francez Golden Sun pentru filme de propaganda militara. Ulterior lucreaza in televiziune realizand in 1969 popularul serial danez Floris – despre un cavaler medieval – care se bucura de succes. Dupa alte filme de televiziune de succes, se apropie de marele ecran.

In 1985 face primul film de succes in America Flesh + Blood, distribuindu-i in rolurile principale pe unul dintre preferatii sai actorul Rutger Hauer si pe Jennifer Jason Leigh.

Apo pentru el incepe o perioada extrem de buna profesional. Regizeaza succesele RoboCop (1987), Total Recall (1990), Basic Instinct (1992) si Starship Troopers (1997).

Poate nu este asa de cunoscut precum alti regizori, dar se remarca prin calitatea deosebita a filmelor, a distributiilor si a scenariilor. De altfel toate filmele sale poarta o marca inconfundabila.

Ca un tribut adus eroilor Rezistentei, in 2006 Verhoeven a facut extraordinarul Lista Neagra / Zwartboek / Black Book o pelicula de un realism aproape cinic. Desi provine dintr-un mediu academic si este licentiat in Matematica si Fizica, Verhoeven a optat pentru cinematografie, oferindu-i toate resursele de pasiune si energie.

Din 1967 este casatorit cu Martine Tours avand impreuna doua fete Claudia si Helen.

In acest moment lucreaza la drama intitulata De stille Kracht / Hidden Force.

Iata doua intrebari de la eveniment, dintre care una adresata de mine.

Intrebat de prezentator daca este o onoare pentru un regizor sa se faca un remake la un film regizat de el, precum remake-ul la Total Recall, Verhoeven a raspuns:
Am mai spus-o, ma simt de parca as fi deja mort (rade si la fel si cei din sala). De fapt e chiar mai rau… Trei dintre filmele mele vor fi refacute. Au refacut Total Recall, au terminat filmarile la RoboCop si pregatesc acum terenul pentru Starship Troopers… macar pentru asta au luat drepturile… Iar in Olanda trei dintre filmele mele au fost transformate in musical-uri!… Si mai vorbesc de entertaining….

La un moment dat am reusit si eu sa-i adresez o intrebare:

Emanuel Lazarescu: Cum vedeti schimbarea industriei cinematografice din ultima perioada? Referitor la ce gen de filme se faceau in anii ‘90 si ce gen de filme se realizeaza acum. As da exemplu chiar Total Recall al dumneavoastra. Un film revolutionar in anii ‘90 care a beneficiat de un remake foarte slab anul trecut. Si ati pomenit chiar dvs ca sunt in lucru remake-uri la RoboCop si Starship Troopers! De ce un remake la Starship Troopers? Nu avem nevoie de astfel de remake-uri!
Paul Verhoeven: Cred ca acest lucru are mare legatura cu frica. Studiourile devin din ce in ce mai importante, directorii executivi, contabilii si asa mai departe… se gandesc ce sa mai faca sa scoata bani. Este lacomia. Ati vazut ca anul acesta este anul sequelurilor? Apar o groaza in SUA! Toate aceste sequeluri / prequeluri exista de fapt pentru ca ceva a functionat bine prima data. Si atunci merg la sigur pe aceeasi reteta in loc sa riste cu ceva nou. Originalitatea este foarte greu de gasit, cum este de exemplu la Life of Pi, dar aici avem si un regizor de succes si faimos precum Ang Lee. Dar in general este foarte greu sa aduci la Hollywood in productie idei originale. Toate filmele pe care le-am facut in Europa au fost idei originale ale mele sau in colaborare cu scenaristi, inclusiv Black Book. Eu am facut intotdeauna filmele pe care le doream EU sa le fac. In SUA nu am putut face decat filmele pe care au vrut EI sa le fac. Toate proiectele pe care le-am mai scris si am dorit sa le fac in SUA nu am putut sa le realizez.

Foto: Emanuel Lazarescu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate. Folosirea acestor imagini in alte publicatii online sau presa scrisa fara acordul CineFan este interzisa.

Paul Verhoeven la Berlinale Talent Campus intr-o discutie moderata de Matthijs Wouter Knol.

La final Paul Verhoeven a semnat autografe si a facut poze.

Impreuna cu Paul Verhoeven.

Autograful de la Paul Verhoeven.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top