You are here
Home > Dracula Film: Horror and Fantasy Festival > Prima zi la Dracula Film: Horror and Fantasy Festival 2013

Prima zi la Dracula Film: Horror and Fantasy Festival 2013

Aseara s-a dat startul primei editii a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival. Noaptea de Halloween a adus sansa brasovenilor si nu numai de a asista la o serie de filme inedite (unele horror, altele cu tenta creepy pshihologica) dar si de a asista la un concert inedit Aria Urbana, chiar in Festival 39 – Beciul Groazei, clubul oficial al Festivalului.

Beciul Groazei este un loc ticsit de elemente gotice si horror, bine asamblate de cei de acolo. Am facut cateva poze pentru a vedea si voi despre ce vorbesc. Sper ca acest loc sa ramana asa si dupa festival si sa se imbogateasca si cu alte trofee horror.

Revenind la Festival, cei care vin la Brasov in acest weelend au ce vedea: in cele 4 zile, oferta de filme clasice, legende ale genului si filme nou-noute va fi foarte variata. Vor fi prezentate publicului peste 40 de proiectii: filme cu Dracula, zombi si monstrii intergalactici, premierele din 2013, filme S.F. pentru copii si surprize din cinematografia romaneasca.

Proiectiile vor avea loc la Centrul Cultural Reduta, Cinemateca Patria, Castelul Bran. Programul de filme este completat de intalniri cu invitati speciali, lansari de carte, premiere, petreceri tematice.

In seara de Gala de ieri a fost pezentat filmul clasic The Wind (SUA 1928). Considerat nu numai o indiscutabila capodopera muta, ci si unul dintre cele mai mari filme facute vreodata (in Varstele peliculei, volumul 2, criticul de film Tudor Caranfil ii dedica un intreg capitol, clasandu-l printre cele mai bune 10 pelicule din istoria cinematografului), The Wind / Vantul, o adaptare a unui roman de Dorothy Scarborough, imbina western-ul cu melodrama si poemul vizual cu fiorii horror. Imaginile sale haituitoare, memorabile, sunt terifiante chiar si pentru audienta de azi prin incredibila lor putere de sugestie.

Chiar daca nu este un horror in adevaratul sens al cuvantului, evenimentul din deschiderea de ieri a fost unul inedit: am avut sansa de a viziona filmul cu acompaniament live Foley’Ala. Pentru a reinventa povestea vntului care o terorizeaza pe fragila si vulnerabila Lillian Gish, formatia a creat un ambient sonor de tipul teatrului radiofonic, in care, peste un layout prefabricat, intervin live elemente muzicale acustice si electronice: auto-harpa, fluiere, chitara bas, sintetizator, procesoare de voce si numeroase percutii de culoare, cu inserturi de texte originale.

Chiar daca pe alocuri coloana sonora nu mi s-a parut foarte potrivita, pe de-a intregul intreprinderea celor de la Foley’Ala s-a bucurat de succes.

Seara s-a incheiat la Festival 39 unde discutiile pe teme cinefile au continuat pana in miez de noapte. Dupa miezul noptii am coborat in Beciul Groazei pentru concertul Aria Urbana.

Si in incheiere fac si o recomandare: un must pentru orice fan SF este maratonul Alien de maine (sambata 2 noiembrie, Centrul Cultural Reduta). Evenimentul va incepe la ora 18,30 si va dura pana pe la ora 6 dimineata a zilei urmatoare. Vor putea fi vazute, in ordine cronologica: Prometheus (2012, ora 18,30), Alien (1979, ora 21,00), Aliens (1986, ora 23,15), Alien 3 (1992, ora 02,00) si Alien: Ressurection (1997, ora 04,00).

dracula_1

Impreuna cu Robert Iancu la Dracula Film: Horror and Fantasy Festival.

dracula_2

CineFan.ro este partener media al festivalului.

dracula_3

Anca Gradinariu, directorul artistic al Festivalului impreuna cu reprezentantul Centrului Cultural Reduta.

dracula_4

dracula_5

Beciul Groazei – Festival 39, clubul oficial al Festivalului.

dracula_6

Iata cateva dintre elementele decorative din beci.

dracula_7

dracula_8

dracula_9

dracula_10

dracula_11

dracula_12

dracula_13

dracula_14

Aria Urbana in concert!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top