You are here
Home > Berlinale > Pozitia copilului castiga URSUL DE AUR la Berlin: Imagini si declaratii

Pozitia copilului castiga URSUL DE AUR la Berlin: Imagini si declaratii

In aceasta seara, Romania a triumfat la Berlinale. Filmul lui Calin Peter Netzer, Pozitia copilului a castigat Ursul de Aur – cel mai important premiu al Berlinalei.

CineFan a fost de fata la eveniment si va aduce „la cald” reactiile regizorului Calin Peter Netzer si ale producatoarei filmului Ada Solomon precum si imagini exclusive cu Ursul de Aur!

Foto: Emanuel Lazarescu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate. Folosirea acestor imagini in alte publicatii online sau presa scrisa fara acordul CineFan este interzisa.

Declaratii la primirea premiului la ceremonia de decernare a premiilor de sambata 17 februarie, eveniment desfasurat la Palatul Festivalului:

Calin Peter Netzer: Voi incerca sa spun ceva… Am ramas fara cuvinte… Daca nu voi putea, Ada va continua… As dori sa multumesc juriului pentru acest uimitor si minunat premiu. As dori sa multumesc Berlinalei si d-lui Dieter Kosslick. Multumesc echipei mele, lui Razvan Radulescu cu care am scris scenariul, lui Andrei Butica operatorul si bineinteles Adei Solomon. Multe multumiri!

Ada Solomon: Sunt obisnuita sa fiu mai mult luptatoare decat castigatoare. Sunt foarte, foarte onorata pentru ceea ce se intampla in aceasta seara. Sunt mandra sa fac parte din Berlinale, primul meu festival pe care l-am vizitat vreodata – in 1995… Asa ca a fost un drum lung, dar a fost construit incet-incet si iata-ne ajunsi aici. As dori sa-i multumesc in primul rand fantasticei Luminita Gheorghiu, actrita noastra principala – acesta este in mare parte premiul ei. Bineinteles as dori sa-i multumesc lui Calin pentru lupta sa pentru a ajunge la acest rezultat. Sunt foarte impresionata deasemenea ca la aceasta editie a Berlinalei exista atat de multe povesti cu femei, regizate de femei si produse de femei. Si as mai dori sa le multumesc din inima tuturor celor care ne-au sustinut de-a lungul anilor, pe parcursul realizarii acestui film si pe parcursul carierei mele. Oameni si institutii precum Programul MEDIA care a fost unul dintre primii sustinatori ai filmului, sau Centrul National al Cinematografiei care a sustinut acest film si fara ajutorul caruia acest film nu ar fi fost posibil. In acelasi timp insa trebuie sa precizez ca este din ce in ce mai greu sa primesti finantare si daca ar fi sa o luam de la capat in acest moment cu acest proiect in Romania nu ar fi posibil sa-l realizam la acelasi nivel pentru ca nu avem acest fel de suport la acelasi nivel. Cred ca politicienii romani ar trebui sa acorde o mai mare atentie cinematografiei romane – care este un ambasador al tarii noastre in lume… As mai dori sa le multumesc si oamenilor care nu au crezut in noi si nu ne-au sustinut si care ne-au facut mai puternici. Si in cele din urma, dar nu in ultimul rand… vorbim mult despre cenzura politica si cateodata uitam o alta cenzura periculoasa… Cenzura comercialului in defavoarea cinematografului de arta. Si pentru aceasta as dori sa multumesc Institutelor culturale, laboratoarelor, extraodinarului fenomen care este Berlinala in a sustine filmele de arta si as incheia cu cei care nu sunt pe scena dar care fac posibil ca filmele pe care le vedeti la Berlinale sa ajunga la public. Multumesc cinematografelor de arta, agentilor de vanzari, distribuitorilor si exploatantilor. Multumesc ca faceti ca filmele noastra sa ajunga la public.

Declaratii la conferinta de presa de dupa ceremonie:

Emanuel Lazarescu: Ati avut ceva reactii din tara? Intreb asta pentru ca acum trei ani Florin Serban cand a castigat Ursul de Argint aici la Berlin a primit un telefon de felicitari din partea Presedintelui Romaniei, Dl. Traian Basescu

Calin Peter Netzer: Deocamdata nu am nici un fel de vesti, pentru ca nu am mobilul la mine… Dar Ada a primit pana acum cam 50 de mesaje.

Emanuel Lazarescu: Credeti ca acest premiu va ajuta in campania de promovare a filmului in Romania? Pentru ca aveti premiera peste 2 saptamani…

Calin Peter Netzer: Cred ca acest premiu va fi un inceput bun pentru Campania din Romania. Sper.

Ada Solomon: Va ajuta, cu siguranta. Oricum campania pe care am inceput-o in Romania a fost sa cerem publicului sa sustina participarea echipei la Berlinala. Iar raspunsul a fost foarte bun, si cred ca nu i-am dezamagit. Speram ca lucrurile sa mearga bine si pe mai departe. Un astfel de premiu este foarte important si il poate face pe spectator sa se indrepte spre sala de cinema. Despre asta am vorbit si mai devreme. Ce poate un festival sa faca pentru “viata” nationala sau internationala a unui film. Iar in ceea ce priveste reactiile din tara… da, au fost multe. Multi prieteni, multi oameni din industrie… sunt onorata ca am primit aceste mesaje din partea colegilor de breasla producatori, regizori, actori. Deocamdata doar aceste reactii le-am primit…

Iata o imagine cu echipa filmului Pozitia copilului si invitatii lor (printre ei, directorul CNC Eugen Serbanescu) in fata Berlinale Palast cu 30 de minute inainte de Gala care avea sa ne onoreze cu premiul cel mare.

Jurnalistii au urmarit Gala in direct intr-o sala de cinema, Cinemaxx 3. Iata momentul cand au anuntat ca am castigat. Am mai facut si alte cateva instantanee de la eveniment.

Imaginile din Pozitia copilului au umplut sala de cinema.

Ada Solomon si Directorul Berlinalei Dieter Kosslick.

Si Ursul e al nostru!

Calin Peter Netzer si Ada Solomon.

Evenimentul s-a sfarsit si o data cu el si Editia 63 a Berlinalei. La final, o poza cu castigatorii.

Castigatorii inainte de conferinta de presa.

Iata un instantaneu cu romanii si Erika Rabau, o prezenta eterna la Berlinale (este actrita si fotograful oficial al festivalului de peste 30 de ani). Simpatica babuta a sosit si in aceasta seara cu geanta pe care o taraste zilnic dupa ea. A facut o poza cu cei mai fericiti romani de la Berlin. Probabil pentru colectia ei de poze de la festival.

CineFan va prezinta lista completa a castigatorilor Berlinalei 2013:

PREMIILE JURIULUI INTERNATIONAL DE LUNG METRAJ

URSUL DE AUR PENTRU CEL MAI BUN FILM
Pozitia copilului de Calin Peter Netzer

MARELE PREMIU AL JURIULUI – URSUL DE ARGINT
Epizoda u zivotu beraca zeljeza / An Episode in the Life of an Iron Picker de Danis Tanovic 

URSUL DE ARGINT PENTRU CEL MAI BUN REGIZOR
David Gordon Green pentru Prince Avalanche

URSUL DE ARGINT PENTRU CEA MAI BUNA ACTRITA
Paulina Garcia
in Gloria de Sebastian Lelio

URSUL DE ARGINT PENTRU CEL MAI BUN ACTOR
Nazif Mujic in Epizoda u životu berača željeza (An Episode in the Life of an Iron Picker) de Danis Tanovic

URSUL DE ARGINT PENTRU CONTRIBUTIE ARTISTICA DEOSEBITA
Aziz Zhambakiyev
pentru imaginea filmului Uroki Garmonii (Harmony Lessons) de Emir Baigazin

URSUL DE ARGINT PENTRU CEL MAI BUN SCENARIU
Jafar Panahi pentru Parde / Closed courtain de Jafar Panahi, Kamboziya Partovi

PREMIUL ALFRED BAUER, acordat in memoria fondatorului Festivalului, pentru o opera de o inovatie deosebita
Vic+Flo ont vu un ours / Vic+Flo Saw a Bear de Denis Cote

MENTIUNI SPECIALE
Promised Land de Gus Van Sant si Layla Furie de Pia Marais

 

PREMIILE JURIULUI PENTRU FILM DE DEBUT

CEL MAI BUN DEBUT IN LUNG-METRAJ, premiu in valoare de 50.000 Euro, acordat de GWFF
The Rocket de Kim Mordaunt

MENTIUNE SPECIALA
A batalha de Tabato / The Battle of Tabatô de Joao Viana

 

PREMIILE JURIULUI INTERNATIONAL DE SCURT METRAJ

URSUL DE AUR
La Fugue / The Runaway de Jean-Bernard Marlin

PREMIUL JURIULUI – URSUL DE ARGINT
Die Ruhe Bleibt / Remains quiet de Stefan Kriekhaus

NOMINALIZARE LA EUROPEAN FILM AWARDS
Misterio / Mistery de Chema Garcia Ibarra

PREMIUL DAAD PENTRU SCURT METRAJ
Asura / Ashura de Koken Ergun

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top