You are here
Home > Featured > Dakha Brakha a ridicat la Cluj o sala intrega in picioare

Dakha Brakha a ridicat la Cluj o sala intrega in picioare

Un eveniment cu totul special a avut loc in seara de 4 iunie, la Casa de Cultura a Studentilor: proiectia speciala Earth / Pamant (1930), capodopera regizorului ucrainean Alexander Dovzhenko (1894 – 1956), cu acompaniament live Dakha Brakha.

Filmul face parte din „Trilogia ucraineana”, alaturi de Arsenal si Ivan, serie criticata de puterea sovietica pentru realismul care submina transmiterea ideilor revolutionare si elogiata mai tarziu de critica internationala, Dovzhenko fiind considerat unul dintre cei mai importanti cineasti ai perioadei.

Proiectia a fost acompaniana live de Dakha Brakha (in ucraineana veche „da/ia”), cea mai cunoscuta si apreciata trupa din Ucraina, cu peste 300 de concerte in afara tarii.

Fondata in 2004, la Centrul de Arta Contemporana din Kiev, de regizorul de teatru avangardist Vladislav Troitki, Dakha Brakha isi defineste stilul ca fiind „haos etnic”/ „ethnic chaos”.

Esenta muzicii lor vine din folclorul ucrainean, caruia i se adauga jazz-ul, trance-ul, ritmurile si instrumentele din culturi cu totul diferite – de la cea indiana, la cea araba si africana. Rezultatul e un spectacol fascinant si original, aplaudat pe scenele marilor festivaluri din lume.

Cvartetul Dakha Brakha a lansat patru albume si a cantat inclusiv pe scena The Royal Shakespeare Barbican Theatre din Londra, pentru spectacolul „Macbeth”.

Si la Cluj s-au bucurat de o sala plina, care i-a aplaudat indelung la finalul filmului-concert-eveniment.

Un mare multumesc pentru buna mea prietena, criticul de film Anca Gradinariu care a descoperit acest film la Salonic (in varianta aceasta cu acompaniament live Dakha Brakha) si l-a convins pe Tudor Giurgiu sa-i aduca si la TIFF.

Iata cateva imagini de la evnimentul de ieri, unde o sala intreaga s-a ridicat in picioare pentru a-i aplauda pe cei de la Dakha Brakha.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top