You are here
Home > Featured > TIFF a invins ploaia: Imagini din prima zi de Festival

TIFF a invins ploaia: Imagini din prima zi de Festival

Dupa o zi capricioasa, cu soare si ploaie, Festivalul International de Film Transilvania s-a deschis oficial in Ursus Open Air (Piata Unirii) din Cluj, in prezenta invitatilor, oficialitatilor si a peste 1500 de spectatori care au ales sa infrunte vremea cu umbrele si pelerine.

La ora la care fusese anuntata deschiderea, 20.45, un curcubeu a pus capat temerilor organizatorilor si publicului ca TIFF-ul nu va putea debuta ca in fiecare an. „Ma bucur ca am putut pastra traditia de a deschide festivalul in Piata Unirii”, a spus Tudor Giurgiu, presedintele festivalului.

Dupa o ploaie zdravana, a rasarit curcubelul.

Pe covorul rosu, la Gala de deschidere, au fost prezenti actorii Monica Birladeanu, Andi Vasluianu, Dorel Visan, Andreea Bibiri, Ovidiu Crisan, regizorul Samuel Maoz, membru in juriul Competitiei, fotograful Cosmin Bumbut, regizorii unora dintre filmele proiectate la TIFF – Daisuke Miyazaki, Philip Scheffner, Rebecca Thomas, Daniel Moshel si Michal Kosakowski, alaturi de oficialitati ale orasului Cluj-Napoca, precum primarul Radu Moisin, Emil Boc si Gheorghe Funar.

Spectatorii au infruntat ploaia si au inceput sa-si ocupe locurile.

Directorul artictic al TIFF Mihai Chirilov recomandand filme din festival. In seara de deschidere a sosit la costum, imagine legata de cameo-ul lui din filmul lui Tudor Giurgiu Despre oameni si melci unde il putem vedea intr-o scurta secventa ca ginerica.

La intrarea in spatiul Ursus Open Air, publicul s-a bucurat de un cadou din partea TIFF: albumul de fotografii al lui Serban Mestecaneanu „Orasul. Oamenii. Festivalul”, „o declaratie de dragoste a festivalului pentru Cluj”, potrivit lui Tudor Giurgiu.

Georges Méliès, Calatorie pe Luna.

Proiectia filmului restaurat al lui Georges Méliès, Calatorie pe Luna, si premiera absoluta a filmului Despre oameni si melci (r. Tudor Giurgiu) au fost precedate de cateva surprize. Un making of TIFF 2011 le-a reamintit spectatorilor de momentele emotionante sau amuzante de la editia trecuta, iar filmuletul castigator realizat in cadrul concursului Experienta ta la TIFF devine film, organizat de Sony si TIFF, a fost proiectat pentru prima data. Castigatoarea este Cristina Mircea.

In scurt timp, Piata Unirii s-a umplut de spectatori, peste 1500 de oameni fiind prezenti la eveniment.

Primarul Clujului, Radu Moisin.

Tanarul actor Aaron Serban alaturi de echipa scurt metrajului  Superman, Spiderman sau Batman.

Totodata, scurt metrajul Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), filmat in Cluj, cu actori clujeni, a fost proiectat la Gala. La final, micul actor Aaron Serban a urcat pe scena si a salutat publicul.

Un flashmob inedit filmat intr-un mall si proiectat la ceremonie si un mini-concert cu bucati din coloane sonore celebre, sustinut de orchestra Notes & Ties, au fost doua dintre momentele favorite ale publicului. Duminica, pe 28 mai, tineri muzicieni din Cluj, studenti si absolventi ai Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”, au cantat Bolero de Ravel intr-un mall din Cluj, sub privirile uimite ale trecatorilor. Filmuletul realizat a fost proiectat la Gala, in aplauzele spectatorilor.

Un alt proiect cu totul nou a fost anuntat oficial pe scena din Ursus Open Air: construirea unui studio de film in zona Lomb din Cluj-Napoca, in cadrul Centrului Regional de Excelenta pentru Industrii Creative (CREIC), proiect finantat din fonduri europene. „E un proiect care vine sa implineasca aspiratia Clujului de a fi recunoscut ca un oras unde industriile creative sunt in mare forta”, a spus presedintele festivalului.

Cu 241 de filme din 46 de tari, editia din acest an marcheaza un record. Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, le-a urat spectatorilor „zile, seri si nopti salbatice la TIFF”.

Un numar impresionant de voluntari asigura buna desfasurare a editiei din acest an. „Efortul lor face diferenta, vorbim de 492 de voluntari. Noutatea acestei editii este ca ne-am gandit sa nu lucram doar cu adolescenti si tineri, ci si cu oameni maturi, cu mai multa experienta. Cel mai tanar voluntar are 16 ani si cel mai matur are 63”, a declarat Tudor Giurgiu.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) va avea loc in perioada 1 – 10 iunie, la Cluj-Napoca.

Echipa filmului Despre oameni si melci este invitata pe scena de regizorul Tudor Giurgiu.

Despre oameni si melci – o comedie de exceptie – din 14 septembrie la cinema.

Monica Barladeanu acorda un interviu Antenei 1.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top