You are here
Home > Featured > Nunta de piatra – proiectie speciala in cadrul TIFF la 40 de ani de la premiera

Nunta de piatra – proiectie speciala in cadrul TIFF la 40 de ani de la premiera

Nunta de piatra (r. Mircea Veroiu si Dan Pita), unul dintre filmele-reper ale cinematografiei romane, a fost sarbatorit la TIFF la cea de-a 40-a aniversare.

Pelicula a avut parte de o proiectie speciala vineri, 8 iunie, ora 18.00, la Cinema Florin Piersic, in prezenta regizorului Dan Pita, a scenografului Helmut Stürmer, a directorului de imagine Iosif Demian, a actritei Ursula Woltz si a actorului Mircea Diaconu.

Ceea ce Iosif Demian numea „momentul de varf al unei prietenii”, este un film realizat la inceputul anilor 70, in Rosia Montana, cu mijloace insuficiente, dar cu mult entuziasm. Nunta de piatra este o ecranizare a doua povestiri de Ion Agarbiceanu despre lumea locuitorilor din zona aurifera a Tarii Motilor, la inceputul secolului XX, si are doua parti: Fefeleaga (r. Mircea Veroiu) si La o nunta (r. Dan Pita).

Imaginea de neuitat a lui Iosif Demian, care a avut ideea originala de a mari contrastele alb-negru ale peliculei, muzica bantuitoare a lui Dorin Liviu Zaharia si Dan Andrei Aldea si scenografia austera a lui Radu Boruzescu si Helmut Stürmer unesc stilistic cele doua parti. Marilena Serbanescu a creat costumele, Dan Naum – montajul, iar Gheorghe Marai – sunetul.

Actorii Leopoldina Balanuta, Radu Boruzescu, Mircea Diaconu si George Calboreanu Jr. fac roluri memorabile in film, alaturi de Nina Domiga, Ursula Nussbacher, Petrica Gheorghiu sau Eliza Petrachescu.

Filmul, elogiat de critica pentru sobrietate si puterea de esentializare, a fost selectionat la Festivalul de la Cannes, in Semaine de la Critique, in 1973, si a obtinut de-a lungul timpului mai multe premii: Premiul Tanarului Creator / Opera Prima oferit regizorilor Dan Pita si Mircea Veroiu de catre Asociatia Cineastilor din Romania (ACIN); Premiul ACIN pentru interpretare feminina (Leopoldina Balanuta), Premiul pentru arta cinematografica si pentru rol feminin (Balanuta) la Festivalul de la Ciudad de Panama, in 1974.

Nunta de piatra se afla pe locul 6 in clasamentul „Cele mai bune 10 filme romanesti ale tuturor timpurilor”, stabilite prin votul a 40 de critici, in 2008, si a fost achizitionat de Musem of Modern Art (MoMA) din New York.

Intr-un demers nostalgic, directorul de imagine Iosif Demian, stabilit la Sydney din 1986, a revenit acum 4 ani in Rosia Montana, reluand drumul echipei de filmat si rememorand, alaturi de locuitorii care au fost martorii filmarilor, clipele de atunci. Documentarul Memoria de piatra, proiectat si el la TIFF, este rezultatul acestei reintoarceri.

Iata cateva imagini de la evenimentul de ieri. Foto de Emanuel Lazarescu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate.

La proiectia filmului si-a facut aparitia si „Dl. Cinematograf” Florin Piersic care l-a pupat cu mult drag pe Dan Pita.

Criticul de film Codruta Cretulescu (care a asigurat traducerea in engleza pentru invitatii straini), regizorul Dan Pita, directorul de imagine Iosif Demian, scenograful Helmut Stürmer si actorul  Mircea Diaconu.

Regizorul Dan Pita, actrita Ursula Woltz si directorul de imagine Iosif Demian.

La final criticul de film Irina Margareta Nistor l-a felicitat pe Dan Pita

… si a facut o poza cu el.

One thought on “Nunta de piatra – proiectie speciala in cadrul TIFF la 40 de ani de la premiera

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top