You are here
Home > Featured > Monsieur Lazhar: Un film de Oscar la TIFF

Monsieur Lazhar: Un film de Oscar la TIFF

Monsieur Lazhar (Canada 2011, r. Philippe Falardeau, 1h 34 min).

Dupa ce afla din ziar de moartea unuia dintre profesorii de la clasa a sasea (care s-a spanzurat in clasa de curs inaintea orelor), Bachir Lazhar, un refugiat algerian, ii propune directoarei scolii sa preia el orele profesoarei decedate.

Actorul Fellag in rolul lui Bachir Lazhar.

Monsieur Lazhar a fost o surpriza placuta la TIFF 2012. Un film cald care vorbeste despre suferinta (a profesorului si a elevilor) si cum ajung acestia sa se vindece unii pe altii.

Diferentele culturale dintre profesor si elevi apar de la primele intalniri cand acesta la dicteaza un text care este peste puterea lor de intelegere. Incet-incet profesorul ajunge sa-si cunoasca elevii foarte bine. Printre ei, Alice si Simon care au fost afectati in mod direct de sinucidrea profesoarei lor in clasa unde invata.

In timp ce intreaga clasa trece printr-un proces de vindecare, Bachir trebuie sa faca fata si trecutului sau plin de durere. Nimeni nu stie ca el risca sa fie deportat, iar soarta sa este in mana autoritatilor.

Mi-a placut foarte mult alegerea actorilor – atat a lui Fellag cat si a copiilor – care sunt extrem de talentati! O poveste simpla (unii ar spune chiar minimalista) dar cu extrem de multa emotie si atentie la dialoguri si filmari. O reusita deplina.

Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar 2012 pentru cel mai bun film strain si a fost aplaudat la proiectia de la TIFF.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top