You are here
Home > Featured > Laibach – Concert exploziv la Cluj

Laibach – Concert exploziv la Cluj

Ieri (miercuri, 6 iunie, de la 23:45, la Hotel Continental din Cluj), trupa-cult care a compus coloana sonora a parodiei Iron Sky – Invazia (sau Cerul de fier – titlul cu care ruleaza la TIFF) a sustinut un concert exceptional pentru publicul din Cluj.

Laibach este o formatie slovena de muzica experimentala, asociata cu genuri muzicale precum industrial si neo-clasic. A fost infiintata in 1980 si a functionat ca o lume underground, paralela celei comuniste, coaguland in jurul ei o miscare artistica, Neue Slowenische Kunst (NSK).

Trupa si-a castigat renumele inclusiv prin interpretarea in maniera proprie – rasturnand semnificatiile – a pieselor celebre ale altor trupe, de la Beatles si Queen la Rammstein.

Concertele lor sunt puneri in scena spectaculoase, membrii Laibach purtand de multe ori uniforme, motiv pentru care au fost acuzati de extremism – de stanga si dreapta, deopotriva. Spre deosebire de alte trupe industrial, cei din Laibach stiu literal ce inseamna repetitivitatea si monotonia vietii de uzina – teme tratate in muzica lor – pentru ca au lucrat in fabrica de ciment din orasul Trbovlje. E doar unul dintre detaliile unei biografii extrem de interesante.

Laibach a influentat masiv numeroase formatii – Rammstein este cea mai vizibil inspirata de trupa slovena – a lansat cateva zeci de albume si a fost subiectul a mai multor documentare, cel mai recent fiind Divided States of America: Laibach (r. Saso Podgorsek, 2004).

Doua albume tribut le-au fost dedicate, unul in 1999 si unul in 2004, acesta din urma de catre trupa canadiana de industrial doom Zaraza. Muzicienii dau foarte rar interviuri, insa parcursul lor a fost urmarit cu mare interes de pasionatii de muzica, de-a lungul anilor.

Recent, trupa a sustinut un concert „retro-monumental avangardist” in galeria de arta contemporana Tate Modern din Londra, eveniment tratat pe larg de presa anglo-saxona.

Iata cateva imagini de la concertul sustinut la Cluj ieri, in cadrul TIFF 2012 (foto Emanuel Lazarescu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top