You are here
Home > Featured > Gala Premiilor GOPO 2012 (II): Castigatorii in 64 de imagini

Gala Premiilor GOPO 2012 (II): Castigatorii in 64 de imagini

Iata si imaginile de la Gala Premiilor GOPO. Toate momentele importante ale evenimentului, toate vedetele si toate premiile castigate, pas cu pas din momentul inceperii Galei si pana la final.

Enjoy!

Foto de ca de obicei, Cristofor Lazarescu / Cinefan.ro /  Toate drepturile rezervate.

Gala Premiilor GOPO 2012 este gata de start! Ea este prezentata pentru a doua oara de Andi Moisescu.

Ceremonia a inceput cu un moment In Memoriam dedicat lui Liviu Ciulei (1923-2011).

Primul premiu al serii, pentru Cel mai bun film documentar, a fost prezentat de Alex Dima.

Si castigator a fost filmul Vorbitor (r. Radu Muntean, Alexandru Baciu). Premiul a fost ridicat de producatorii filmului din partea HBO: Carmen Harabagiu, Andrei Cretulescu si Aurelian Nica.

Apoi pe scena au urcat cuplul de aur al comediei romanesti, Stela Popescu si Alexandru Arsinel pentru a prezenta Premiul Publicului pentru filmul romanesc cu cel mai mare succes la box-office in 2011.

Premiul a fost acordat comediei Nasa (r. Jesus del Cerro, Virgil Nicolaescu). Pe scena au urcat regizorii filmului si producatoarea Alma Sarbu.

A urmat apoi un Premiu special oferit de canalul Pro Cinema, inmanat pe scena de filmologul si criticul de film Cristian Tudor Popescu.

Premiul a fost acordat actritei Ioana Flora pentru rolul secundar interpretat in Periferic.

Artistii invitati la GOPO 2012 Bobo (Mihai Bobonete), Micutzu (Cosmin Nedelcu), Mihai Rait si Cosmin Natanticu (care au fost si realizatorii si interpretii unor parodii dupa filmele nominalizate la categoria Cel mai bun film) au prezentat Premiul pentru Cea mai buna muzica originala.

Premiul a fost castigat de Piotr Dziubek pentru muzica filmului Crulic – Drumul spre dincolo. Trofeul a fost ridicat de regizoarea filmului, Anca Damian.

A urmat premiul pentru Cel mai bun film european (dintre cele distribuite in Romania in 2011) prezentat de Corina Vintan si Didier Dutour, directorul Institutului Francez din Bucuresti.

Premiul a mers la Melancholia (r. Lars von Trier), aducand distribuitorului Independenta Film cel de-al patrulea Premiu Gopo. Trofeul a fost acceptat de Laurentiu Merisan din partea distribuitorului.

Tudor Mircea i-a acordat lui Radu Aldea pentru imaginea filmului Buna! Ce faci?, premiul Romanian Society of Cinematographers (RSC) / Societatea Operatorilor din Romania.

Premiul a fost acceptat de actorul Paul Diaconescu.

Irina Saulescu si Bogdan Stanoevici au prezentat premiul pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar.

Trofeul a fost castigat de Ioana Flora pentru rolul Lavinia din Periferic.

Florin Mihailescu a acordat apoi primul Premiu Special al serii…

…Asistentului de imagine Dumitru Gaita., unul dintre cei mai prolifici asistenti de imagine din cinematografia romaneasca a ultimei jumatati de veac. Cariera sa cuprinde zeci de lung metraje de fictiune, printre care se numara unele dintre cele mai importante titluri produse in studiourile de la Buftea in deceniile ’50 – ’80. Pe langa titlurile semnate de Victor Iliu, Manole Marcus, Mircea Daneliuc, Dan Pita, Andrei Blaier, Mircea Veroiu, Dinu Cocea sau Sergiu Nicolaescu, din filmografia lui Dumitru Gaita fac parte nu mai putin de sase filme de lung metraj regizate de Ion Popescu Gopo (Pasi spre luna; De-as fi …Harap Alb; Povestea dragostei; Maria, Mirabela; Galax, omul papuse; De trei ori Bucuresti).

Ioana Anastasia Anton si Alin State au prezentat Premiul pentru Cel mai bun actor intr-un rol secundar.

Castigat de Adrian Titieni pentru rolul Dr. Crisan din filmul Din dragoste cu cele mai bune intentii.

A urmat apoi un nou moment In Memoriam dedicat criticului de film Alex Leo Serban (1959-2011).

Ioana Flora si Directorul de la Optical Solutions au acordat Premiul „Tanara Speranta”.

Premiu care i-a revenit regizoarei Anca Miruna Lazarescu pentru regia scurt metrajului Apele tac.

Andreea Esca a acordat apoi premiul pentru Cele mai bune costume. Premiul a fost castigat de Nicoleta Carnu pentru costumele din filmul Buna! Ce faci?.

Premiul a fost ridicat de producatorul filmului, Tudor Reu.

Catalina Grama si Directorul de la Parmalat au prezentat Premiul pentru Cea mai buna imagine.

Premiul a fost castigat de Marius Panduru pentru imaginea filmului Periferic. Trofeul a fost ridicat de producatorul filmului, Alex Teodorescu.

Viorica Petrovici a acordat al doilea Premiu Special al Serii…

Scenografei Lidia Luludis. Nascuta pe data de 1 aprilie 1928, Lidia Luludis este absolventa a Institutului de Arte Plastice din Bucuresti. Este unul dintre cei mai apreciati pictori de costume din Romania, colaborand la peste 40 de lung metraje de fictiune, printre care se numara Alo?…ati gresit numarul! (1958), Liceenii (1986), Un petic de cer (1983), Napasta (1982) sau Tanase Scatiu (1975). Pentru acesta din urma, Lidia Luludis a primit in 1976 premiul ACIN.

Ana Ularu si Iulian Oprea au acordat Premiul pentru Cel mai bun montaj.

Castigator a fost Eugen Kelemen, pentru montajul filmului Periferic.

A urmat Premiul pentru Cel mai bun machiaj si Cea mai buna coafura, prezentat de Alina Berzunteanu si Andrei Mateiu, designer Lo Spaccio.

Premiul a mers la Dana Roseanu (aflata la al patrulea GOPO) si Domnica Bogdan, pentru filmul Buna! Ce faci?. Un premiu pentru care castigatoarele au primit din partea MAC produse cosmetice profesioniste.

Rodica Lazar si Lucian Iftime, designer Lo Spaccio au acordat premiul pentru Cel mai bun film de scurt metraj.

Premiu castigat de Anca Miruna Lazarescu pentru scurt metrajul Apele tac.

Roxana Condurache a acordat Premiul pentru Cel mai bun sunet.

Castigat de Piotr Witkowski si Sebastian Wlodarczyk pentru sunetul filmului Crulic – Drumul spre dincolo. Premiul a fost ridicat de regizoarea filmului, Anca Damian.

Monica Barladeanu si Andi Vasluianu au acordat premiul pentru Cel mai bun scenariu, castigat de Cristi Puiu pentru filmul Aurora (oare filmul asta CHIAR a avut un scenariu????). Cineastul nu a fost prezent sa-si ridice premiul.

Irina Nistor a prezentat Premiul pentru Intreaga Cariera.

Acordat actorului Iurie Darie.  Nascut pe 14 martie 1929, in Vadul Rascov din judetul Soroca (astazi in Republica Moldova), Iurie Darie are o cariera remarcabila, ce cuprinde roluri in peste 40 de productii cinematografice.

Absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (1952), clasa profesorilor Mihai Popescu si Marietta Sadova, Iurie Darie a debutat in cinematografie in 1953, in Nepotii gornistului, in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alaturi pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulei.
In anul 1969, Darie obtine rolul Maiorului Dobrescu in seria de succes Brigada Diverse, in care joaca alaturi de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Radulescu si Puiu Calinescu.
Filmografia sa mai cuprinde roluri in filme precum Baietii nostri (1959), S-a furat o bomba (1961), Vacanta la mare (1962), Dragoste la zero grade (1964), Atunci i-am condamnat pe toti la moarte (1971), Fratii Jderi (1974), Ringul (1983), O zi la Bucuresti (1986), In fiecare zi mi-e dor de tine (1987), Zambet de soare (1987), Oglinda (1993), Punctul zero (1996), Triunghiul mortii (1999).
De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanti regizori romani ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Dragan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.
In teatru, actorul a cucerit audienta prin roluri memorabile in piese precum Troilus si Cressida, Umbra, Palaria.

Momentul i-a ridicat in picioare pe cei prezenti la gala.

Iurie Darie si Anca Pandrea ne-au aratat ca dragostea si iubirea sunt la fel de vii si la varsta a treia, sarutandu-se cu foc pe scena.

Iurie Darie, un moment emotionant la GOPO 2012.

Iurie Darie si Anca Pandrea.

A urmat apoi Premiul pentru debut, prezentat de Raluca Aprodu.

Premiul a fost castigat de Bogdan George Apetri pentru filmul Periferic. Premiul a fost ridicat de producatorul filmului, Alex Teodorescu.

Fantezie in alb si negru la GOPO 2012.

A urmat premiul pentru Cele mai bune decoruri, prezentat de Alina Grigore si Bogdan Albulescu.

Premiul a fost castigat de Dan Toader pentru scenografia filmului Daca bobul nu moare.

Directorul CNC Eugen Serbanescu si Jerome Olive (Dacia) au prezentat Premiul pentru Cel mai bun regizor. Trofeul a fost castigat de Cristi Puiu pentru filmul Aurora (oare filmul asta chiar a avut un regizor???).

Florin Piersic Jr a prezentat premiul pentru Cea mai buna actrita intr-un rol principal.

Trofeul a fost castigat de Ana Ularu pentru rolul Matilda din Periferic.

Actrita Mirela Oprisor si Directorul Enel au acordat Premiul pentru Cel mai bun actor intr-un rol principal.

… Castigat de Bogdan Dumitrache pentru rolul Alex din filmul Din dragoste cu cele mai bune intentii.

Trailerele inedite produse de Artistii Invitati ai acestei editii – Mihai Bobonete (Bobo), Cosmin Nedelcu (Micutzu), Mihai Rait si Cosmin Natanticu– au starnit senzatie printre invitati, extrem de amuzati de felul in care cei cinci actori au reusit sa parodieze cele cinci lung metraje nominalizate la categoria Cel mai Bun Film si estetica fiecaruia dintre acestea. Filmuletele pot fi vazute pe YouTube.

A urmat un alt moment emotionant al serii, acordarea de catre Irina Petrescu a premiului pentri Intreaga Activitate.

Tudor Giurgiu o ajuta pe Tamara Buciuceanu-Botez sa urce pe scena.

O sala intreaga o omagiaza pe Tamara Buciuceanu-Botez aplaudand-o minute in sir in picioare.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a nascut in 1929, la Tighina (astazi in Republica Moldova). Figura legendara a teatrului si a filmului romanesc, Tamara Buciuceanu-Botez are o cariera impresionanta, ce se intinde pe parcursul a 60 de ani.
Absolventa a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (1952), clasa profesorului Ion Baltateanu, actrita a debutat in film in 1964, in Titanic Vals (r. Paul Calinescu), unul dintre titlurile de referinta ale anilor de inceput ai cinematografului romanesc. Filmografia sa include roluri in productii precum Grabeste-te incet (r. Geo Saizescu), Bocet vesel (r. Mircea Moldovan), sau Primavara bobocilor (r. Mircea Moldovan). A ramas in amintirea unei generatii intregi cu rolul profesoarei Isoscel din seria de succes Liceenii (r. Nicolae Corjos).
Un alt rol antologic interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez ramane cel al mosierei Aneta Duduleanu in Cuibul de viespi (r. Horea Popescu, 1987), ecranizarea dupa piesa lui Alexandru Kiritescu, Gaitele. Una dintre cele mai apreciate comedii ale cinematografului romanesc, Cuibul de viespi reuneste in distributie, alaturi de Tamara Buciuceanu, alte nume celebre precum Gheorghe Dinica, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu sau Tora Vasilescu.
Pentru rolurile emblematice in istoria filmului romanesc, Tamara Buciuceanu a fost recompensata cu Premiul pentru Intreaga Cariera la Festivalul International de Film Transilvania in 2008, intalnirea cu publicul dupa proiectia Cuibului de viespi fiind unul dintre cele mai emotionante momente din istoria de 10 ani a festivalului.
Tamara Buciuceanu-Botez a jucat si pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Bulandra, National, Teatrul de Comedie. Actrita s-a remarcat in piese precum Coana Chirita, Romeo si Julieta la inceput de noiembrie, Cumetrele, Mamouret. Dimineata pierduta.

Tamara Buciuceanu-Botez a dansat putin pe scena cu statueta GOPO proaspat castigata.

Ultimul premiu al serii a fost cel pentru Cel mai bun film, prezentat de Florin Serban. Premiul GOPO a mers la Cristi Puiu si la filmul sau Aurora – pentru cea mai buna redare pe ecran a momentului de maxima intensitate cand un personaj mananca doua merdenele. Nu ai cum sa nu premiezei aceasta capodopera minimalista a secolului. Bineinteles, Mr. Puiu nu a fost prezent pentru a-si ridica premiul.

Tamara Buciuceanu-Botez fata in fata cu Stela Popescu.

Iar eu am profitat de ocazie si am reusit sa fac o poza cu Tamara Buciuceanu-Botez…

… si cu Stela Popescu (foto by Aminata, thanks!).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top