You are here
Home > Featured > Filmul Reconstituirea propus pentru lista de achizitii a MoMA in urma succesului de la New York

Filmul Reconstituirea propus pentru lista de achizitii a MoMA in urma succesului de la New York

In urma succesului de public si de presa al primelor zile din retrospectiva integrala Lucian Pintilie de la Museum of Modern Art din New York, co-organizata de ICRNY, Laurence Kardish, curatorul sef al departamentului de film, si-a anuntat intentia de a propune achizitionarea filmului Reconstituirea pentru colectia permanenta a muzeului.
 
Dupa o cronica entuziasta a filmului Niki Ardelean, colonel in rezerva, aparuta in The New York Times, in seara de 1 martie a avut loc deschiderea retrospectivei Lucian Pintilie la MoMA.
 
O sala arhiplina l-a aplaudat in picioare pe regizorul roman dupa ce acesta a facut introducerea filmului care l-a consacrat, Reconstituirea, impartasind, cu umor si emotie, povestea intalnirii sale cu Charlie Chaplin, la inceputul anilor ‘70, pe un platou de filmare din Londra.
 
Morala introducerii: un artist este urmarit de trac oricat de spectaculoasa ar fi cariera sa. Prezentat intr-o noua copie, filmul Reconstituirea a impresionat un public american care nu avusese inca ocazia sa il vada.
 
Dupa ce in urmatoarele doua zile, Niki si Flo, Duminica la ora 6, Balanta si De ce trag clopotele, Mitica? au continuat sa umple salile de la MoMA, Laurence Kardish, senior curator al departamentului de film, si-a anuntat intentia de a propune achizitionarea filmului Reconstituirea pentru colectia muzeului.
 
Achizitia, odata aprobata de comisia MoMA, ar face ca filmul sa fie disponibil pentru membrii muzeului si pentru studenti. Se vor putea organiza, de asemenea, proiectii private la cerere si pelicula va fi prezentata in alte programe si retrospective ale muzeului, din New York si din America, in anii urmatori.
 
In seara de 2 martie regizorul roman a participat la evenimentul de la ICR New York care i-a avut ca protagonisti pe invitatii speciali ai retrospectivei, Mariana Mihut si Victor Rebengiuc, intr-o discutie moderata de Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Filmului Romanesc de la New York.
 
Timp de o ora si jumatate, cei doi artisti au impartasit cu generozitate romanilor din diaspora, care au umplut sala ICRNY, experienta lucrului cu Lucian Pintilie, in film si in teatru.
 
“Pentru mine, sa joc la Pintilie a fost o a doua facultate”, a spus Victor Rebengiuc, in timp ce Mariana Mihut considera ca spectacolul Revizorul de la Bulandra i-a marcat definitiv cariera.
 
Pintilie este regizorul care stie perfect cum sa lucreze cu actorii, nu te lasa pana nu obtine exact ce vrea. Inainte de filmari repetam ca la teatru. Filmam de obicei intre 20 si 30 de duble pentru fiecare scena”.
 
In ziua urmatoare, Mariana Mihut si Victor Rebengiuc au introdus o alta capodopera de-a lui Lucian Pintilie, filmul De ce trag clopotele, Mitica?, interzis timp de zece ani de cenzura comunista. “Acest film a fost arestat si trimis la Jilava, acolo se inchideau si filmele, nu numai oamenii”, a declarat Victor Rebengiuc.
 
Retrospectiva Lucian Pintilie continua pana in data de 12 martie. Retrospectiva a fost realizata de ICR New York in colaborare cu Laurence Kardish (Senior curator in cadrul MoMA) si Mihai Chirilov.
 
Brosura dedicata evenimentului, publicata de ICRNY, care contine si programul complet al retrospectivei, este accesibila online la http://issuu.com/rciny/docs/lucian_pintilie_2012.
 
Mai multe detalii si noutati despre retrospectiva Lucian Pintilie si activitatea ICRNY sunt disponibile pe Facebook (http://www.facebook.com/#!/RCINY) si pe siteul icrny.org.
 
CineFan va prezinta cateva imagini de la eveniment:
 
 
Imagine de la receptia dupa deschiderea oficiala a retrospectivei, 1 martie 2012. De la stanga la dreapta (sus): Oana Radu (Director adjunct ICRNY), Mihai Chirilov, Andrei Serban, Mircea Cantor, Victor Rebengiuc, Mariana Mihut; De la stanga la dreapta (jos): Laurence Kardish (Senior Curator MoMA), Corina Suteu (Director ICRNY), Lucian Pintilie, Marie France Ionesco. Foto: Mircea Cantor.
 
De la stanga la dreapta: Mihai Chirilov, Marie France Ionesco, Lucian Pintilie, Corina Suteu. Foto de: Mircea Cantor.
 
Lucian Pintile. Foto de Mircea Cantor.
Lucian Pintilie si Corina Suteu. Foto de Mircea Cantor.
Victor Rebengiuc si Mariana Mihut. Foto de ICR NY.
 

Lasă un răspuns

Top