You are here
Home > Featured > Diaz: Premiera de la TIFF n-a trecut neobservata

Diaz: Premiera de la TIFF n-a trecut neobservata

Diaz – Don’t Clean Up This Blood prezinta evenimentele din ultima zi a Summitului G8 desfasurat la Genova in iulie 2001, cand mai mult de 300 de agenti ai fortelor de ordine au dat buzna in incinta scolii Diaz.
 
Erau condusi de Unitatea 7 urmata de agentii Digos si unitatea mobila in timp ce Carabinierii au incercuit cladirea. A fost numita “noaptea voluntarilor” datorita prezentei masive a celei mai mari parti a unitatilor fortelor de ordine.
 
93 de oameni au fost batuti si arestati in ciuda faptului ca nu au opus nici un fel de rezistenta. Cei mai multi dintre ei erau tineri si jurnalisti straini care dormeau in momentul acela, fiind cazati in scoala.
 
Raportul politiei se referea la o “perchezitie” pentru ca suspectau prezenta activistilor “Blocului Negru” in cladirea scolii.
 
Dupa ce au fost batuti in cladirea scolii si supusi unor suferinte in spital, 50 din cei arestati au trecut printr-o tortura ingrozitoare in lagarul de concentrare din Bolzaneto.
 
“Prizonierii” au fost trimisi acasa in tarile lor abia cateva zile mai tarziu, fiind acuzati de terorism.
 
Amnesty International a catalogat evenimentul drept “Cea mai grava incalcare a drepturilor omului dintr-o tara vestica dupa al doilea razboi mondial”.
 
Filmul este o co-productie romano-italiano-franceza, iar filmarile s-au desfasurat anul trecut la Bucuresti si au durat 12 saptamani.

Pelicula a avut premiera mondiala in februarie la Festivalul International de Film de la Berlin, unde a luat locul 2 la Premiul Publicului – sectiunea Panorama.

In filmul destul de dur (pentru unii chiar foarte dur) joaca si multi actori romani (in roluri episodice, trebuie sa fiti foarte atenti ca sa nu-i scapati): Monica Barladeanu, Isabela Neamtu, Cosmin Selesi, Ana Ularu. In total peste 40 de actori romani sunt creditati pe genericul de final, dar unii dintre ei (cum ar fi Nicodim Ungureanu) sunt de negasit in film… Or fi picat la montaj?

Una peste alta, lansarea de la TIFF a fost una care n-a trecut neobservata: inaintea premierei s-u aruncat dintr-un elicopter mii de fluturasi pentru promovarea filmului, iar co-producatorul filmului Bobby Paunescu a sosit la Cinema Florin Piersic cu o masina cu girofar pe care era inscris titlul filmului.

Dupa proiectia filmului, o parte din echipa filmului a fost prezenta pe scena si a raspuns intrebarilor celor prezenti.

Iata cateva imagini de la evenimentul Diaz de ieri:

Inainte de proiectia filmului dintr-un elicopter s-au aruncat mii de flururasi care promoveaza filmul.

Si cei mici s-au inghesuit sa culeaga fluturasii, chiar daca filmul nu li se adreseaza lor.

In fata Cinematografului Florin Piersic s-au adunat spectatorii dornici sa vada co-roductia romano-americana.

Producatorul roman Bobby Paunescu a sosit la cinema intr-o masina cu girofar branduita cu titlul filmului.

Bobby a dat si cateva declaratii jurnalistilor prezenti.

O parte din echipa Diaz, la finalul filmului. Sesiunea de intrebari si raspunsuri a fost moderata de criticul de film Florin Barbu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top