You are here
Home > Benzi desenate > CineFan va prezinta Razbunatorii (6): Captain America

CineFan va prezinta Razbunatorii (6): Captain America

Desi sunt personaje foarte diferite, Hawkeye si Capitanul America au un lucru in comun care este foarte important. Ambii poarta initiala numelui pe frunte. Prin urmare sunt foarte usor de depistat.

Adica nu se ascund. Amandoi sunt foarte sinceri. Dar in vreme ce Hawkeye are genul de sinceritate care te face sa plangi pentru ca nu rezista sa-ti ofere o portie de adevar cu “garnitura” de sarcasm, Steve Rogers debordeaza de o onestitate care nu suporta nicio urma de cinism.

Pe coperta Captain America #1 care ilustreaza originea personajului, acesta ii trosneste un pumn lui Hitler peste fata. O astfel de naivitate era binevenita in primavara anului 1941.

Ultima aventura a Capitanului a avut loc la scurt timp dupa ce s-a terminat cel de-Al Doilea Razboi Mondial. In anul 1964, personajul a fost dezghetat la propriu si la figurat pentru a face parte din nou-formata echipa Avengers. Membrii echipei ii gasesc corpul inghetat la Polul Nord, dar Capitanul America nu mai fusese vazut prin benzile desenate din 1945.

The Return of Captain America: Part 1  & 2:

Capitanul a fost admis, iar dintr-o data echipa avea o directie, o viziune si cel mai important, un lider. Chiar daca echipa este luata pe sus sa duca un razboi cosmic cum se intampla in seria Secret Wars, in spatiu sau cu picioarele pe pamant, Rogers ramane geniul tactic al echipei.

Luat ca atare si fara legaturile cu Avengers, evolutia lui Steve Rogers a fost marcata de subiectele zilei in constiinta si cultura americana. Capitanul America reflecta tot ce se intampla in America la un moment dat.

De exemplu…

Spre finalul anilor ‘60, Capitanul America il ia sub aripa lui pe un tanar de culoare, Sam Wilson, care devine primul supererou afro-american, Falcon.

In anii ‘70, in urma scandalului Watergate, Rogers isi pierde increderea in conducatorii SUA si renunta la identitatea de Capitanul America pentru a deveni Nomad. La scurt timp dupa evenimentele de la 11 septembrie, Rogers isi dezvaluie identitatea secreta pentru restul lumii, crezand ca Statele Unite are nevoie de cineva in care sa aiba cu adevarat incredere.

Capitanul a evoluat cu bune si cu rele pana in 2007 cand a murit, ucis intr-un atentat. Evenimentul a fost destul de socant ca sa arunce si mass-media mainstream din SUA o ocheada in Universul Marvel. In 2009, Rogers s-a intors la datorie, dar nu drept Capitanul America (desi tot se pricepe sa-si arunce scutul incoace si incolo) ci ca director al SHIELD.

In 2011, Capitanul America s-a intors pe marile ecrane (a mai avut cateva tentative, toate ieftine si fara succes). Marvel Studios pornise cautarea in 2010 pentru cineva tanar, frumos si necunoscut sa-l joace pe simbolul american nr. 1.

Nitel mai batranel decat voiau ei initial la 30 de ani, Evans a avut doua mari bile albe: era cel mai bun lucru din filmele Fantastic Four (unde l-a interpretat pe Johnny Storm) deci fanii Marvel il cunosteau si chiar il placeau; a doua bila alba a fost ca jucase si in Sunshine deci se stia ca se descurca si cu un rol dramatic daca este nevoie.

Dar lucrul care l-a recomandat cel mai mult pe Evans cel nascut in Boston in urma cu multe primaveri este ca atunci cand i s-a facut oferta, el a refuzat-o. I se parea o sarcina prea grea, prea mare, prea “angajament pe termen lung”. Prea multe de sacrificat doar pentru o sansa de a avea faima. Orice supererou este o sarcina grea de preluat de un actor, dar tocmai Capitanul America… vorbim deja de greutati matusalemice.

Dar Evans a stat, s-a gandit, a intors oferta pe toate partile si si-a dat seama ca nu poate sa ia o decizie bazata pe frica. A acceptat oferta si bine a facut deoarece cu o echipa condusa de Joe Johnson si niste oameni de efecte speciale geniali, Capitanul America: Primul Razbunator a fost un succes maricel pentru studio-urile Marvel.

Iar Chris Evans a ajuns astazi sa joace cot la cot cu Robert Downey Jr. si Samuel L. Jackson in Razbunatorii / The Avengers intr-unul dintre cele mai mari succese financiare ale anului.

Cu chiu cu vai, visul american se mai schimba pe ici pe colo, dar macar ne putem resemna cu gandul ca Steve Rogers, Capitanul America, este bine mersi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top