You are here
Home > Benzi desenate > CineFan va prezinta Razbunatorii (2): Loki

CineFan va prezinta Razbunatorii (2): Loki

Nu stiu altii cum sunt, dar mie una mi-au placut intotdeauna mai mult personajele negative – oricum cele bine scrise si jucate – dovada stand faptul ca, atunci cand toata lumea tinea cu Luke Skywalker (care mie mi se parea putin plictisitor), eu eram de partea lui Darth Vader, care mi se parea un personaj mult mai interesant.

Si cum un villain bun face cat zece – sau sase – eroi la vremea lor, personajul pe care-l astept cu cea mai mare nerabdare in Avengers este nimeni altul decat Zeul Inselatoriei, Loki.

Inspirat din zeul Nordic cu acelasi nume, raufacatorul Marvel s-a comportat, de la prima sa aparitie (1949) in paginile benzilor desenate, intr-o maniera demna de titlul pe care-l poarta, incercand mai mereu sa-i puna bete-n roate eroicului sau frate, Thor.

De-a lungul anilor, Loki a complotat impotriva celorlalti Asgardieni, si chiar a incercat – ba chiar a reusit – sa provoace Ragnarokul (varianta nordicilor de apocalipsa), fiind maestru in inselatorii, transformari si chiar schimbandu-si corpul de cateva ori.

Si totusi, Loki, mereu un personaj interesant, mi-a intrat cu adevarat la suflet abia dupa ce, acum vreun an, i-am vazut intruparea cinematografica din filmul lui Kenneth Branagh. Film in legatura cu care, sincera sa fiu, avusesem destule indoieli inainte de lansare, mai ales ca nu eram prea familiara cu interpretii celor doua roluri principale, Thor (Chris Hemsworth) si Loki (Tom Hiddleston). Surpriza care ma astepta in sala de cinema a fost una cu adevarat placuta.

Trebuie sa recunosc, nici pana in ziua de azi nu am reusit sa devin mare fan al lui Thor, dar nici in benzile desenate nu ma incantase in mod special personajul. In schimb, inca o data, am fost fermecata de personajul negativ.

Mana lui Branagh – celebru mai ales pentru ca a regizat si a interpretat Shakespeare – se vede in realizarea intregului film, dar cu atat mai mult in construirea personajului lui Loki.

O mare contributie o are aici si britanicul Hiddleston – pe care aparent, regizorul l-a recomandat personal, dupa ce jucasera impreuna in cateva piese de teatru si in serialul Wallander – la randul lui fan Shakespeare, pe care-l jucase in cateva randuri pe scenele britanice – iar anul acesta va aparea in productiile BBC Henry IV si Henry V.

Cu toata pleiada de fani Shakespeare – incluzandu-l aici si pe veteranul Anthony Hopkins – personajele s-au trezit intr-o situatie desprinsa de-a dreptul din piesele Bardului, mai exact din Regele Lear, care prezinta un conflict similar intre doi frati.

Loki, crescut ca fiu al lui Odin si frate mai mic al lui Thor, afla ca realitatea este cu totul alta, si ca Thor a fost intotdeauna preferatul tatalui, deoarece originea lui Loki e cu totul alta decat cea care ii fusese spusa din copilarie.

Incet, incet, intre cei doi se casca o prapastie care duce ca, la sfarsitul peliculei Thor, cei doi sa o apuce pe cai complet diferite – cea a lui Loki ramanand inca un mister care va fi, mai mult ca sigur, dezvaluit la inceputul peliculei Razbunatorii / The Avengers.

Departe de a juca un personaj negativ pus pe rele de dragul de a face rele, (cum e, uneori, corespondentul sau din benzile desenate) Hiddleston reuseste sa il transforme pe Loki intr-un personaj placut, tragic pe alocuri, care si-a pierdut directia si care s-a trezit, dintr-o data, singur.

„I only ever wanted to be your equal”, ii spune el lui Thor, fratele mai popular si mai iubit de ceilalti, in timpul confruntarii dintre cei doi. Cu o scoala de teatru in spate, si fiind fan declarat al lui Shakespeare (unul dintre motivele pentru care s-a apucat de actorie, dupa cum declara chiar el pe Twitter), Hiddleston construieste un personaj complex, subtil uneori, care si-a atras cohorte de fani pe site-urile de profil. La propriu.

De ceva timp incoace, pe site-urile gen Facebook si Tumblr, exista Loki’s Army, un grup de admiratori ai personajului. Denumirea vine din replica pe care acesta i-o da lui Tony Stark in trailerul de la Razbunatorii„I have an army.”

Care armata, apropo, a fost mult timp un mister pentru fani, care au speculat, printre altele, ca ar fi Skrull-ii sau Chitaurii. De altfel, se pare ca ultima varianta este si cea corecta. Identitatea acesteia a fost, precum multe alte elemente ale filmului, tinuta secreta de catre regizorul Joss Whedon.

Dar, revenind la oile noastre (extraterestre), Loki pare a fi evoluat de la sfarsitul filmului anterior. Intre timp, spune interpretul sau, a adunat multa ura si asta l-a determinat sa incerce sa-i submineze pe pamanteni, o rasa inferioara in viziunea sa („You were made to be ruled”, spune el, ca o amenintare subtila, in trailer).

Popularitatea de care personajul s-a bucurat odata cu lansarea Thor, precum si felul in care a fost interpretat, l-a facut, se pare, pe Whedon, sa-l aleaga ca adversar principal al Razbunatorilor, in prima pelicula a seriei.

Mai mult decat atat, Hiddleston, care se pare ca a semnat un contract pentru sase filme cu Marvel, va aparea si in Thor 2, programat sa apara in toamna anului viitor. Pentru un personaj negativ, Loki pare sa fie foarte iubit de catre fani. Si totusi, nimeni nu pare sa-l iubeasca sau inteleaga mai bine decat insusi Tom Hiddleston, care a declarat, la premiera Avengers din LA, ca isi doreste foarte tare ca Loki sa fie, intr-un final, fericit.

Si avand in vedere ca fanii cer din ce in ce mai insistent ca personajul sa aiba propriul sau film, n-ar fi imposibil, chiar daca, in lumea benzilor desenate, fericirea e mai mereu temporara.

Pentru fanii The Avengers puteti gasi figurine de lux cu eroii vostri preferati pe site-ul www.ColectiiFigurine.ro Check it out!

Razbunatorii / The Avengers: din 4 mai pe marile ecrane.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top