You are here
Home > Berlinale > Berlinale 2012: A Royal Affair, surpriza daneza!

Berlinale 2012: A Royal Affair, surpriza daneza!

Alegerea personala pentru cel mai bun film din cadrul festivalului, este productia daneza A Royal Affair, film bazat pe o poveste istorica reala.

Actiunea se desfasoara in Danemarca secolului XVIII, in timpul domniei regelui Christian al VII-lea, rege ce a fost considerat de foarte multi istorici, ca fiind labil psihic.

Cum era si obiceiul in acele vremuri, casnicia regelui este aranjata cu frumoasa curtezana Caroline Mathilde, tanara ce fusese crescuta si educata in Anglia. Inca de la inceput, problemele apar si asta din cauza comportamentului deviat al regelui, comportament ce o va impinge pana la urma pe tanara sotie, in bratele nou venitului la curtea regala, doctorul Johann Struensee.

Sa nu judecati filmul doar din ce ati citit pana acum, deoarece implicatiile politice si morale fac ca aceasta productie sa se ridice la nivelul Hollywoodian, nivel cu care mai toti suntem obisnuiti si de ce nu, il indragim.

Performantele actorilor sunt si ele demne de luat in seama si aici am sa fac referire la fiecare dintre cei trei actori aflati in rolurile principale.

Incep cu extraordinarul Mads Mikkelsen, cel care ne-a uimit in urma cu mai bine de sase ani, cu intrepretarea villanului Le Chiffre in filmul Casino Royale si pe care l-am mai vazut si in Valhalla Rising sau Clash of the Titans.

In A Royal Affair, il gasim distribuit in rolul doctorului german Johann Struensee, cel de care ulterior Caroline se va indragosti iremediabil. Ca tot am mentionat de Caroline, am sa va spun si numele actritei careia i-a fost incredintat dificilul rol; este vorba de Alicia Vikander, o tanara speranta ce a fost anul trecut prezenta la sectiunea Shooting Stars din cadrul Berlinalei.

Nascuta in 1988, ea nu se poate lauda cu multe roluri pana acum, acesta din Royal Affair fiind cam cel mai principal, insa, pe viitor se pare ca ea are deja cateva proiecte interesante, printre care fiind si filmul lui Joe Wright, Anna Karenina, unde ea va fi colega de platou cu Jude Law si Keira Knightley.

L-am lasat intentionat la urma pe Mikkel Boe Folsgaard, actorul care il intruchipeaza pe Christian al VII-lea, personajul in jurul caruia se invarte intreaga actiune a filmului. De ce l-am lasat la urma?

Pentru ca prin interpretarea lui, Mikkel Boe Folsgaard a si fost rasplatit in cadrul galei de aseara, cu premiul Ursul de Argint pentru cea mai buna interpretare. Pentru mine, performanta lui actoriceasca  a fost una pe masura celora care de regula sunt rasplatite cu premii Oscar.

Fiind fan declarat al lui Mads Mikkelsen, recunosc ca in acest film, el a fost pus intr-un usor con de umbra de acest tanar actor, actor care cu siguranta va avea multe de spus in viitorul apropiat.

Concluzia finala este ca, A Royal Affair, nu a fost numai pe placul meu ci si al juriului de la Berlinala, deoarece este singurul film care a luat doua premii in competitia oficiala. In cadrul conferintei de presa, ce a urmat dupa vizionarea filmului, am si reusit sa ii felicit atat pe actorii din rolurile principale cat si pe Nicolaj Arcel, regizorul filmului, dar sa si adresez o intrebare lui Mads Mikkelsen. Mai jos aveti transcrierea din conferinta de presa:

Robert Iancu: Felicitari tuturor, intrebarea mea este adresata lui Mads… cat de dificil a fost pentru tine, acest nou tip de rol, nou gen de film… trairi noi, idei noi?
Mads Mikkelsen: Nu cred ca acest rol e diferit de personajele jucate pana acum, e la fel (rade) …. nu, nu este la fel, am glumit! Am abordat acest rol, la fel cum o fac de obicei. Incerc sa inteleg ce este in capul regizorului si ce este in scenariu, iar in multe privinte a fost simplu, pentru ca mai rar am vazut un “film cu costume” (n.r: film de epoca), care sa trezeasca sentimente in mine. Insa, acum inca de cand am citit scenariul, am fost miscat si mi-am imaginat cum e sa joci in carne si oase asa ceva. Apoi a urmat intalnirea cu Nicolaj… nu e usor sa faci un film, trebuie sa faci multe alegeri, dar cred ca Nicolaj a creat un univers unde ni s-a permis sa fim intimi cu acest gen de film de epoca, lucru care in viziunea mea e destul de rar.

Iata mai jos cateva imagini cu regizorul si cei doi interpreti principali prezenti la Berlinale, alaturi de colegul meu Emanuel Lazarescu. Elva publica in curand si interviuri cu acestia.

Emanuel Lazarescu impreuna cu regizorul Nicolaj Arcel.

Emanuel si Mads Mikkelsen.

Emanuel si Alicia Vikander.

Deplasare realizata cu sprijinul ICR si ICR Berlin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top