You are here
Home > Featured > Ziua II la FDFAC 2011

Ziua II la FDFAC 2011

Deoarece prima zi a Festivalului Degustatorilor de film si arta culinara (FDFAC) a fost una scurta, iar primele filme ale festivalului au rulat seara, Ziua Germaniei va continua si in dimineata zilei de vineri, 19 august, cand la Cetate sarbatorim Ziua Romaniei.

Ziua incepe cu o selectie de scurt metraje premiate la Festivalul de scurt metraj de la Regensburg, selectie prezentata de Insa Wiese, directoarea acestui Festival, prezenta in cetate de aseara.

Ziua Romaniei debuteaza in jurul orei 12.00, cand la Cetate vor putea fi vizionate primele scurtmetraje romanesti selectate si prezentate sub titlul „The Next Romanian Wave”.

Auzim mereu despre „Noul Val Romanesc” si despre regizorii acestui noi val. Am incercat, prin aceasta selectie, sa vedem care sunt regizorii urmatorului val romanesc, care sunt valorile care vin din urma si ce sanse au acestia de a duce mai departe ce au inceput deja ceilalti”, a declarat Constantin Fugasin, Directorul FDFAC.

Vizionarea scurt metrajelor romanesti este urmata de lansarea cartii scrisa de selectionerul Marian Tutui, “Orient Express. Filmul romanesc si filmul balcanic” (editia a doua, in limba engleza), o lucrare de referinta si o lectura recomandabila tuturor persoanelor interesate de filmul romanesc si de cel balcanic.

Dupa-amiaza zilei dedicata Romaniei va debuta cu filmul Vilcovul-viata pescarilor din Vilcov / Life of the Fishermen in Vilcov / Leben der Fischer in Vilcov, un film cu Angela Popescu si Gheorghe Burne, in regia lui Joup Rubner.

Film documentar cu elemente de fictiune despre viata pescarilor din orasul Valcov (judetul Ismail – actual in Ucraina), in Regiunea Odessa (partea basarabeana), pe malul Dunarii. In momentul realizarii filmului, orasul facea parte din Romania (in perioadele 1918-1940 si 1941-1944).

Filmul nu a fost terminat „din lipsa de fonduri”. Secvente din acest film au fost difuzate in cadrul Jurnalelor de actualitati cinematografice ale O.N.C.

Documentarul din 1939 va fi urmat de catre un documentar despre insula Ada-Kaleh, Ultima primavara pe Ada- Kaleh / The Last Spring on Ada-Kaleh Island (1968, regia Petre Sirin, doc., 11 min.).

Filmul contine ultimele imagini ale insulei care a pierit sub apele de acumulare ale Hidrocentralei Portile de Fier I – cafenele, pomi fructiferi, demontarea cetatii pentru a fi mutata pe Insula Simian sau distrugerea geamiei prin explozie.

Un alt documentar turistic este Monumente la Portile de Fier / Monuments at the Iron Gates, regizat de Mircea D. Popescu, un film melancolic cu imagini naturale ale defileului Portile de Fier inainte de a fi modificat uriasul lac al hidrocentralei.

Tot despre distrugerea zonei Portile de Fier este vorba si in filmul Atunci s-a nascut orasul / Later the Town was Born, despre distrugerea Orsovei si reconstructia orasului pe un alt amplasament pentru ca lacul de acumulare al Hidrocentralei Portile de Fier acoperise ruinele.

Ziua se va incheia cu un film german din 2007, care a fost prezentat la Festivalurile de la Goteborg, Visions du reel, Nyon, Hong Kong sau Toronto si care a fost premiat cu Adolf Grimme Award – Marea Privatizare / The Big Sellout / Der grosse Ausverkauf.

Regizorul a calatorit pe patru continente pentru a atrage atentia asupra consecintelor distructive ale valului de privatizari din anii ’80 si ’90. Comentariile unor economisti si politicieni sunt ilustrate cu exemplele privatizarii din Marea Britanie, Africa de Sud, Bolivia si Filipine.

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara are loc in acest an in perioada 18-27 august, in Portul Cultural Cetate (langa localitatea Cetate, in zona Calafat).

Evenimentul este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Institutului Cultural Roman.

CineFan.ro va prezeinta cateva imagini din prima zi la FDFAC 2011.

Foto de Thea Luca / AndemMotionFilm. Toate drepturile rezervate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top