You are here
Home > Astra Film Festival > Prelegeri si premiere la Astra Film Festival 2011

Prelegeri si premiere la Astra Film Festival 2011

Cea de-a 11 editie a Astra Film Festival (25-30 octombrie) a ajuns in ziua a treia.

Cel mai longeviv si mai important festival romanesc dedicat filmului documentar continua, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu, pana duminica, cu 100 de productii notabile din toata lumea (incluse in patru competitii si mai multe sectiuni paralele), precum si atractive evenimente conexe.

Seria de masterclass-uri din cadrul AFF 2011, sugestiv intitulata „Profesia de documentarist”, s-a deschis cu regizorul Cristi Puiu, pasionat de filmul documentar observational.

Pe parcursul a trei zile, cunoscutul cineast roman le-a prezentat studentilor participanti la masterclass-ul sau lung metrajul chinezului Wang Bing, West of Tracks – castigator, printre altele, al trofeului Festivalului International de Film Documentar de la Marseille (2003).

Cele trei parti ale filmului – Rust, Remnants si Rails – au fost intercalate de discutii aprinse intre Cristi Puiu si publicul participant. Principalele problematici ridicate de film au fost legate de montajul absolut particular al acestuia, de durata ca personaj in sine in cinema-ul direct, precum si de distinctiile dintre documentarul de tip jurnalist, cel narativ si cel care ar putea sa eludeze orice delimitare intre genuri.

Filmul, considerat, de catre celebra publicatie franceza „Cahiers du Cinéma”, „deschizatorul unei noi ere a cinematografului”, a umplut Sala Studio a Casei de Cultura din Sibiu in fiecare dintre cele trei zile ale masterclass-ului.

Vineri, 28 octombrie, incepand cu orele 11:00, in aceeasi Sala Studio, va incepe al doilea masterclass organizat in cadrul AFF 2011 – „Documentarul independent / antropologic si documentarul de televiziune”, sustinut de catre cineastul si profesorul Michael Yorke si avand un invitat prestigios, regizorul David MacDougall.

De la orele 17:00  va fi proiectat filmul Comertul sexual cu copii (The Child Sex Trade), realizat de Liviu Tipurita, pentru popularul program Cutting Edge al postului TV britanic Channel 4. Proiectia va fi urmata de o dezbatere asupra documentarului de investigatie si de televiziune, la care vor participa mai multi experti in domeniu.

Astra Film Festival 2011 ofera publicului sau si premierele unor productii romanesti si/sau cu subiecte romanesti, incluse in competitia nationala.

Astfel, maine (vineri, 28 octombrie), incepand cu orele 17:00, Sala John Marshall a Casei de Cultura gazduieste premiera nationala (intr-o versiune remontata) a documentarului Pe drumuri neumblate (Off the Beaten Track, coproductie Romania-Irlanda) de regizorul Dieter Auner, premiat la AFF 2006.

Filmul, care a circulat deja prin mai multe festivaluri importante ale lumii, urmareste un an din viata unei familii de ciobani din nordul Transilvaniei.

Si tot maine, dar de la orele 19:00, in aceeasi sala va avea premiera mondiala documentarul Pacatoasa Teodora (co-productie franco-romana), semnat de regizoarea Anca Hirte.

Filmul este povestea unei frumoase maicute, una dintre femeile care au renuntat la viata pamanteasca, cu toate capcanele ei, in favoarea casatoriei cu Dumnezeu.

Ultima etapa a festivalului de educatie prin imagine Astra Film Junior (eveniment care, ajuns la a treia editie, se desfasoara in paralel cu Astra Film Festival), are loc astazi (joi, 27 octombrie).

Cum sectiunea destinata liceenilor sibieni s-a bucurat de o cerere mult peste asteptari, pe langa programul initial, intre orele 12:00 si 14:30, s-a mai adaugat un altul, de la 9:30 la 12:00.

In Sala John Marshall a Casei de Cultura, liceenii din orasul si judetul Sibiu vor urmari filmul documentar Scoala Summerhill (Imagine a School… Summerhill), despre o scoala britanica inedita, unde dezvoltarea emotionala a copiilor este considerata mai importanta decat lectiile propriu-zise.

Inaintea proiectiilor, Ada Roseti (Channel Director Europe de Sud-Est, Discovery Networks) le va prezenta tinerilor spectatori campania Discovery „Oricine poate fi un erou”.

CineFan.ro va prezinta cateva imagini de la masterclassul sustinut de Cristi Puiu la Astra Film Festival. Foto de Sebastian Marcovici.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top