You are here
Home > Cannes > Petrecerea romaneasca de la Cannes 2011

Petrecerea romaneasca de la Cannes 2011

Vin romanesc, muzica live autentica si o atmosfera de senzatie la petrecerea romaneasca organizata in cadrul celei de-a 64-a editii a Festivalului de la Cannes.
 
In seara zilei de 18 mai, una dintre cele mai apreciate locatii de petreceri din Cannes, terasa Chérie Chéri, a vibrat in ritmuri de muzica lautareasca, oferita de Taraful Haiducilor din Clejani, iar invitatii prezenti la eveniment au savurat la maxim toate melodiile interpretate de cei sase membri ai trupei.
 
Numeroase personalitati au acceptat invitatia organizatorilor (Celluloid Dreams – distribuitorul international al filmului Loverboy si Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc – organizatoarea pavilionului romanesc de la Cannes) de a sarbatori prezenta romaneasca la cea de-a 64-a editie a Festivalului de la Cannes, printre acestea numarandu-se Marian Masone – director asociat de programe speciale al Film Society of Lincoln Center si producator al Festivalului de Film de la New York, Nikolaj Nikitin – delegatul Festivalului de Film de la Berlin pentru Europa de Est, Barmak Akram – regizorul filmului Kabuli Kid, premiat la TIFF 2009 cu Premiul de Regie, sau Laurent Jacob – Selectionerul si coordonatorul sectiunii Cinéfondation de la Cannes.
 

Marius Moga, Iulia Vantur, Corneliu Porumboiu.

Printre invitatii romani s-au numarat regizorul filmului Loverboy (selectat anul acesta in sectiunea Un Certain Regard de la Cannes), Catalin Mitulescu; protagonistii Ada Condeescu si George Pistereanu; Marius Moga, cel care a contribuit la coloana sonora a filmului; prezentatoarea TV Iulia Vantur; Corneliu Porumboiu, prezent in juriul pentru scurt metraje si al sectiunii Cinéfondation.
 
De asemenea, producatorii Ada Solomon si Daniel Mitulescu s-au aflat pe lista romanilor aflati la petrecere.
 
Pentru al saselea an consecutiv, Romania este prezenta in cel mai important eveniment dedicat industriei de film, Marché du Film, care aduna anual un numar de 10.000 de participanti din peste 100 de tari.

George Pistereanu.

Standul romanesc de la Cannes are drept scop promovarea cinematografiei romanesti pe plan international si pune la dispozitia celor interesati (distribuitori de film, producatori, directori de festivaluri, jurnalisti) informatii si noutati legate de activitatile industriei de film romanesti, facilitand totodata prin diverse evenimente interactiunea dintre cineastii romani si cei straini.
 
Pe langa filmul Loverboy, la cea de-a 64-a editie a Festivalului de Film de la Cannes au fost prezentate in Short Film Corner si 17 scurtmetraje romanesti, dintre care opt incluse in Romanian Short Waves, un program tematic din cadrul Short Film Corner.
 
Proiectul este coordonat de producatorul Dan Burlac, printre filmele prezente in Romanian Short Waves numarandu-se Apele Tac (r. Anca Miruna Lazarescu), 15 Iulie (r. Cristi Iftime), ambele prezente in competitia de scurt metraje a Festivalului de la Berlin, Draft 7, al regizoarei Luiza Parvu sau Strung Love de Victor Dragomir.
 
Romania a fost reprezentata anul acesta in programul Producers on the move, din cadrul retelei European Film Promotion, de catre producatoarea Ada Solomon.

Ada Condeescu (actrita), Catalin Mitulescu (regizor, producator), Laura Lazarescu (sound designer).

Infiintat in anul 2000, Producers on the move este unul dintre cele mai cunoscute programe de promovare a talentelor din industria cinematografica europeana implementate de reteaua European Film Promotion, la care APFR a aderat in 2006.
 
Ada Solomon a reprezentat Romania in perioada 14-17 mai 2011 in programul Producers on the move, alaturi de alti 25 de producatori din 25 de tari europene, fiind cea mai mare reprezentare ca numar de participanti din tarile membre ale EFP. 
 
In ultimii 3 ani, Romania a mai fost reprezentata de Dan Burlac (2010), Daniel Mitulescu (2009) si Oana Giurgiu (2008).
 
Standul romanesc de la Cannes este organizat de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Institutului Cultural Roman din Paris.
 
Partener al petrecerii romanesti de la Cannes: Domeniile Samburesti.

Lasă un răspuns

Top