You are here
Home > Berlinale > Mike Leigh: Presedintele Juriului la Berlinale 2012

Mike Leigh: Presedintele Juriului la Berlinale 2012

Regizorul britanic Mike Leigh va fi Presedintele Juriului la cea de-a 62-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin.

Pe parcursul carierei sale in lumea filmelor de aproape 40 de ani, Mike Leigh s-a dovedit a fi unul dintre cei mai indragiti si apreciati regizori din Noul Val Britanic.

Metoda lui de a da mana libera actorilor la improvizare pentru a-si dezvolta personajele a dat intotdeauna roade. Leigh portretizeza societatea britanica intr-un mod foarte realist, dar si comic. Filmele sale au primit nenumarate premii internationale si cateva nominalizari la Oscar.

Leigh a regizat mai mult de 20 de filme, si si-a facut un renume ca regizor de teatru, dramaturg si scenarist. A studiat scoala de arta dramatica si apoi scenografia. A urmat cursurile scolii de film londoneze (London Film School), unde acum este director.


Mike Leigh la Cannes 2010 (foto de Cristofor Lazarescu / Cinefan.ro)

In 1972 isi face debutul regizoral cu Bleak Moments, care a castigat Leopardul de Aur la Festivalul International de Film de la Locarno. In Cannes a castigat premiul de regie in 1993 pentru Naked, si Palme d’Or-ul in 1996 cu Secrets and Lies, care a primit 5 nominalizari la Oscar. In 2004 drama Vera Drake a castigar leul de Aur la Venetia.

De-a lungul anilor Mike Leigh a fost invitat la festivalul International de Film de la Berlin pentru a prezenta Meantime (in sectiunea Forum, 1984), scurt metrajul The Short and Curlies (sectiunea Panorama, 1988) si Life is Sweet (sectiunea Panorama 1991).

Mike Leigh la Cannes 2010 (foto de Cristofor Lazarescu / Cinefan.ro)

In 2008 a fost prezent in competitia oficiala a Berlinalei cu comedia Happy-Go-Lucky pentru care Sally Hawkins a primit ursul de Argint pentru Cea mai buna actrita. Cel mai recent film al lui Leigh este Another Year. El a fost in competie la Cannes 2010 si a fost nominalizat la Oscar.

CineFan.ro se va afla si in 2012 la Berlin de unde va va tine la curent cu tot ce misca in cel mai important festival international de film de la inceput de an.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top