You are here
Home > Cinemateca > Filmele cu Zombie: Repere

Filmele cu Zombie: Repere

In White Zombie al lui Victor Halperin (1932) si I Walked with a Zombie (1943) al lui Jaques Tourneur, a caror actiune se desfasoara in Caraibe, voodoo si magia neagra “trezesc mortii”.

Daca primul dezvolta timid “inceputul”, la baza caruia statuse – de fapt si de drept – Robert Wiene cu Das Kabinett des Doktor Caligari (1919), intr-o decada ce apartinea lui Tod Browning si James Whale – ceea ce l-a facut sa treaca aproape neobservat –, filmul lui Tourneur se impune rapid ca o alternativa la horror-urile cu vampiri si mumii.

Das Kabinett des Doktor Caligari.

Film de o bizarerie remarcabila, intr-o imbinare de folclor caraibian, curiozitate si o persistenta atmosfera de supranatural – conturata ca fiind insasi cultura bastinasilor din Indiile de Vest ale acelei perioade – , I Walked with a Zombie se diferentiaza de tot ceea ce se vazuse in horror pana atunci.

Mai tarziu, in 1966, productia Hammer Plague of the Zombies “muta” zombie in Anglia.

Insa doi ani mai tarziu, Night of the Living Dead, al lui George A. Romero, va avea sa fie primul film cu zombie ce va schimba radical perceptiile traditionale vizavi de background-ul povestilor spuse pana in acel moment.

Evocandu-i ca pe niste armate intr-o perpetua ofensiva, Romero “distruge” valoriile individualismului traditional american, familia si eroul, in timp ce birocratii vor fi alesi sa supravietuiesca. Filmul va deveni o trilogie: Dawn of the Dead si Day of the Dead vor urma in 1978, respectiv 1985.

Pana in 1980, mai ales datorita primelor doua filme ale lui Romero, devenise evident ca excesul revoltelor si decadenta valorilor umane – subversiva si adesea cenzurata – erau incompatibile cu cinema-ul mainstream.

Cu toate acestea, in ciuda sensului metaforic pe care il reprezentau zombie, o serie de filme in care mortii se ridica din nou (ca rezultat al radiatiilor atomice, experimentelor stiintifice si epidemiilor virale), au continuat sa fie realizate.

 

Aceste filme erau populare mai ales in Italia, unde Zombie / Gli ultimie zombi (1979), realizat de Lucio Fulci – in buna credinta a genului local, giallo – devine aproape instantaneu un clasic.

Dupa aceasta prima resuscitare a genului, din ‘60 pana in ‘70, zombie vor fi curand o tinta favorita a realizatorilor de gen.

Sam Raimi realizeaza legendarul The Evil Dead in 1981 – “eperienta definitiva a ororii”, cum se autodefineste opera pe genericul final, combina sangerosul giallo italian cu umor juvenil si suprarealism, intr-o regie in care imaginile se succed cu rapiditate aproape exclusiv din perspectiva personajelor.

Il urmeaza, in 1992, stomac-turning-ul Braindead, al lui Peter Jackson.

In 2002, filmele cu zombie experimenteaza cea de-a doua resuscitare datorita lui Paul W. S. Anderson si a filmului sau Resident Evil (adaptare a jocului video omonim), dar si a lui Uwe Boll, cu House of the Dead.

In 28 Days Later, al lui Danny Boyle, mortii vii se elibereaza de somnambulism si continut metaforic, urmarindu-si, de asta data, victimele cu viteza maxima.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top