You are here
Home > Featured > Crulic – Drumul spre dincolo sparge gheata in animatia romaneasca

Crulic – Drumul spre dincolo sparge gheata in animatia romaneasca

MAKING OF. Unul dintre putinele lung metraje de animatie realizate in Romania dupa 1989, Crulic – Drumul spre dincolo, regizat de Anca Damian, va avea premiera in Romania vineri, 7 octombrie, de la 19.00, la Cinema Patria, in deschiderea Festivalului International de Film de Animatie Anim’est.

Aparut pe o piata mai degraba inactiva in ultimii 20 de ani, Crulic sparge gheata in animatia autohtona.

DSG, studioul de efecte vizuale, animatie si postproductie care a realizat animatia peliculei, isi propune sa continue proiectele in aceasta directie si sa coaguleze in jurul sau o comunitate de animatori.

O expozitie cu desenele animatorilor pentru Crulic – Drumul spre dincolo va fi inaugurata in holul Cinema Patria, vineri, inainte de premiera filmului. Publicul va avea ocazia sa vada cum a prins contur unul dintre cele mai apreciate lungmetraje romanesti ale anului.

Animatorii Dragos Stefan si Dan Panaitescu.

Documentarul produs de apArte Film si selectionat in competitia Festivalului de la Locarno a fost realizat, pe partea de animatie, de o echipa de sase tineri, la studioul DSG din Bucuresti.

Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragos Stefan, Tuliu Oltean si Roxana Bentu au conceput stilul vizual al peliculei, sub coordonarea Ancai Damian, care semneaza si scenariul.

Doi dintre artisti, Dan Panaitescu si Dragos Stefan, au fost si trainerii primului workshop de animatie Anim’est – Animation Worksheep – ale carui lucrari vor fi prezentate inaintea proiectiei Crulic. Ei vor participa si la lansarea DVD-ului cu scurtmetraje recente de animatie „Romanian ReAnimation”, joi, 12 octombrie, de la 12.00, la Cinema Union.

Cu resurse limitate, animatorii reuniti la DSG au creat un produs artistic care a facut deja turul unor festivaluri importante, de la Locarno la BFI Londra, Namur, Telluride, Varsovia si Pusan.

Povestea tragica a romanului decedat intr-o inchisoare din Polonia, dupa luni de greva foamei, a fost reconstituita de Anca Damian din documente, marturii, fotografii, filmulete. Vizual, acest puzzle a fost recompus utilizand tehnici diferite de animatie.

Crulic contine animatie 2D traditionala – cadru cu cadru – cut out animation, stop-motion, motion graphics, colaje, desene peste fotografie, dar si 3D, in special la decoruri.
• Personajele din secventele animate 2D au fost desenate cu mana, apoi scanate si colorate pe computer.
• Lucrul a durat aproximativ un an, iar bugetul intregii productii a fost mult sub cel obisnuit pentru lung metrajele de animatie – circa 290.000 de euro.

Mixul original si expresiv de tehnici de animatie a fost unul dintre atuurile lui Crulic, potrivit aprecierilor din presa internationala. „Animatia este in mod special atragatoare”, scria Variety.

„Filmul reconstituie viata personajului cu ajutorul documentelor disponibile, insa tehnicile de animatie ridica analiza la un alt nivel de expresie. Folosirea desenului de mana, a colajului, a stop-motion-ului si a animatiei de tip cut-out aduc subtilitate si poezie unei povesti tragice, frumos scrisa si transpusa vizual cu sensibilitate” – remarca si Peter Hames, pentru BFI London.

DSG (http://www.dsg.ro/) este un studio de animatie, efecte vizuale (VFX) si postproductie infiintat in 2004 si recunoscut deja pe piata romaneasca de film si publicitate. Are in portofoliu numeroase reclame si lung metraje si a finisat recent o serie de efecte vizuale complexe pentru primul film al lui Silviu Purcarete, Undeva la Palilula. Doua dintre proiectele actuale ale studioului sunt animatii de lung si respectiv scurt metraj.

Crulic – Drumul spre Dincolo este realizat de apArte Film, in co-productie cu Fundacja im. Ferdynanda Magellana,  Ministerul Culturii si Cultelor, Editura Video si Krakow Festival Office. Sunetul a fost pus la punct in Polonia, de Piotr Witkowski si Sebastian Wlodarczyk, iar postproductia a fost realizata la Abis Studio. Vocea ii apartine lui Vlad Ivanov.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top