You are here
Home > Featured > Cehia si Slovacia la FDFAC 2011

Cehia si Slovacia la FDFAC 2011

Saptamana aceasta a inceput la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara cu o dezbatere despre cinematografia vecinilor Bulgari.

Antonia Kovaceva, presedinta Asociatiei Criticilor de Film din Bulgaria a vorbit despre situatia cineastilor, despre cum se vand filmele bulgaresti la ei in tara si despre cat au de invatat cineastii bulgari de la cei romani.

Pe de alta parte, s-a dovedit ca in materie de marketing si vanzari, romanii au mult de invatat de la bulgari – filmele lor ies pe piata in 30 de copii, in toate cinematografele si au avut incasari mai mari decat celebrul Avatar.

Din partea criticilor romani de film au participat: Magda Mihailescu, Irina Margareta Nistor, Mihai Fulger si Tudor Caranfil.

Seara de luni s-a incheiat cu doua filme croate in regia lui Dalibor Matanic – un scurt metraj (Petrecerea / Tulum) si un excelent lung metraj, Mama asfaltului / Majka asfalta, o poveste sensibila despre casnicie, familie si singuratate.

Ziua de marti la FDFAC a debutat cu o dezbatere despre festivaluri internationale si viitorul criticii de film.

Invitat special a fost Dan Fainaru, criticul israelian de origine romana, cunoscut in toata lumea datorita cronicilor sale din „Screen Daily”.

A urmat un film sarbesc (primul facut de sarbi in limba engelza), despre un vas de lux de pe Dunare, locul unde se intalnesc pasagerii vest-europeni blazati, in cautarea placerilor, cu echipajul compus din est-europeni dornici de a face un ban in plus – Frumoasa Dunare albastra / The Beautiful Blue Danube / Na lepom plavom Dunavu (2008, r. Darko Bajic).

Masa de pranz a fost pregatita de catre Taverna Sarbului “Portile de Fier”, vestita pentru acest gen de mancare traditionala.

Dupa amiaza, invitatii si publicul de la Cetate va avea ocazia de a vedea un documentar despre decaderea “regatului coproductiilor” – Cinema Komunisto (2010, r. Mila Turajlic).

Seara sarbeasca se va deschide cu doua scurt metraje de Pavle VuckovicFugi, iepure, fugi (Premiul Cinefondation la Cannes in 2003) si Minus (Premiul 3 in sectiunea Cinefondation, Cannes, in 2003).

Va urma un film din 2009, semnat de Srdjan KaranovicPromisiune solemna / Besa / Solemn Promise (2009, Serbia, 106 min).

Povestea este plasata la inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial cand Filip, directorul unui liceu sarbesc de provincie este chemat sub arme la Belgrad. O lasa pe sotia sa in grija portarului albanez Azem care ii jura ca o va pazi.

Lea e o slovena culta care asculta muzica germana, ceea ce ii atrage ura vecinilor in timp ce Azem este un albanez analfabet. Totusi, in timp ce razboiul se apropie, relatia lor se transforma dn ura si intoleranta intr-o prietenie neobisnuita.

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara se desfasoara in acest an in perioada 18-27 august, in Portul Cultural Cetate (langa localitatea Cetate, in zona Calafat).

Evenimentul este organizat de Asociatia “Film Romania” (AFR) si Fundatia Pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Institutului Cultural Roman.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top