You are here
Home > Berlinale > Berlinale 2012: Juriul international

Berlinale 2012: Juriul international

Juriul International, prezidat de Mike Leigh, va decide cine va merge acasa cu Ursul de Aur si Ursii de Argint, precum si Premiul Alfred Bauer pentru filmele din competitia Berlinale 2012.

Ceilalti membri ai juriului international sunt: Anton Corbijn, Asghar Farhadi, Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhaal, Francois Ozon, Boualem Sansal si Barbara Sukowa.

Mike Leigh (Presedintele juriului)
Pe parcursul carierei sale in lumea filmelor de aproape 40 de ani, Mike Leigh s-a dovedit a fi unul dintre cei mai indragiti si apreciati regizori din Noul Val Britanic.
In 2008 a fost prezent in competitia oficiala a Berlinalei cu comedia Happy-Go-Lucky pentru care Sally Hawkins a primit ursul de Argint pentru Cea mai buna actrita. Cel mai recent film al lui Leigh este Another Year. El a fost in competie la Cannes 2010 si a fost nominalizat la Oscar.

Fotograful olandez, designerul si cineastul Anton Corbijn si-a castigat renumele international cu fotografiile sale realizate pentru muzicieni celebri: Rolling Stones, U2, Frank Sinatra, Luciano Pavarotti, Tom Waits si altii. Pentru formatii precum U2 sau Depeche Mode, el a devenit ca un al cincilea membru al formatiei, realizand sau fotografiind 8 coperte de albume pentru fiecare dintre ei.
Debutul regizoral si l-a facut cu drama Control despre solistul trupei post-punk Joy Division, Ian Curtis. Filmul a fost prezentat la Cannes in sectiunea Quinzaine in 2007. In 2010 a regizat The American, un thriller cu George Clooney in rolul principal. Urmatorul proiect al sau se intituleaza A Most Wanted Man si este o ecranizare a romanului scris de John LeCarre, pe care il va filma in Germania.

Regizorul si scenaristul iranian Asghar Farhadi a filmat primele lui filme pe 8-mm si 16-mm in perioada adolescentei si regizase deja 5 scurt metraje in momentul in care s-a inscris la Universitatea din Tehran si si-a luat masterul in regia de teatru. In 2009, a castigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor pentru filmul Darbareh-ye Elly / About Elly. About Elly a castigat premii si la Tribeca Film Festival si a participat la numeroase alte festivaluri internationale. Cel mai nou film al sau, Jodaeiye Nader az Simin / Nader and Simin. A Separation a castigat Ursul de Aur si Ursii de Argint pentru intreaga distributie la Berlinale 2011. Succesul a continuat, filmul primind alte 22 de premii internationale. Filmul este selectat pentru Premiul Oscar.

Actrita francezo-britanica Charlotte Gainsbourg, fiica artistului francez Serge Gainsbourg si a actritei si cantaretei britanice Jane Birkin, si-a facut debutul inca de pe vremea adolescentei in Parole et Musique / Love Songs (1985, r. Elie Chouraqui). A lucrat apoi cu numerosi regizori precum Agnes Varda, Paolo si Vittorio Taviani, Jacques Doillon, Eric Rochant, Bertrand Blier si Andrew Birkin. In 1986 a castigat Premiul Cesar pentru L’éffrontée / Charlotte and Lulu (1985, r. Claude Miller). A jucat in numeroase alte filme precum 21 Grams (2003, r. Alejandro Gonzalez Inarittu), Prete-moi ta main / I Do (2006, r. Eric Lartigau), La science des reves / The Science of Sleep (r. Michel Gondry, Competitie Berlinale 2006), Golden Door (2007, r. Emmanuele Crialese, Leul de Aur la Venetia) si I’m Not There (2007, r. Todd Haynes). In 2009, a jucat in filmul lui Patrice Chereau Persécution (2009) si a castigat premiul pentru cea mai buna actrita la Cannes pentru filmul lui Lars von Trier Antichrist. Recent a putut fi vazuta in L’Arbre / The Tree (2010, r. Julie Bertucelli) si in Melancholia (r. Lars von Trier). 

Jake Gyllenhaal a fost nominalizat la Oscar, a castigat premiul BAFTA si National Board of Review pentru interpretarea sa din filmul lui Ang Lee Brokeback Mountain (2005, Leul de Aur in Venetia). De curand a putut fi vazut in SF-ul regizat de Duncan Jones Source Code (2011) si Love And Other Drugs (2010) regizat de Edward Zwick, pentru care a primit o nominalizare la Globul de Aur pentru Cel mai bun actor. De curand Gyllenhaal a terminat filmarile la drama regizata de David Ayer End of Watch, care va avea premiera in 2012. De-a lungul anilor a putut fi vazut in filme diferite precum Donnie Darko (2001, r. Richard Kelly), Brothers (2009, r. Jim Sheridan), Zodiac (2007, r. David Fincher), Jarhead (2005, r. Sam Mendes), Proof (2005, r. John Madden), Prince of Persia: The Sands of Time (2010, r. Mike Newell).

Regizorul si scenaristul francez Francois Ozon si-a facut debutul, dupa o serie de scurt metraje de succes cu Sitcom (1998). Un alt succes international a fost si comedia muzicala 8 Femmes / 8 Women in 2002. Filmul care le-a avut in rolurile principale pe Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Ludivine Sagnier, Emmanuelle Béart, Firmine Richard, Danielle Darieux, Fanny Ardant si Virginie Ledoyen a castigat un Urs de Argint pentru performantele actoricesti ale acestora. Ozon mai participase in competitia Berlinalei in 2000 cu Gouttes d’èau sur pierres brulantes / Water Drops on Burning Rocks care a castigat premiul Teddy pentru cel mai bun film. In 2010, si-a prezentat comedia Potiche / Trophy Wife la Venetia.

Scenaristul algerian Boualem Sansal si-a luat doctoratul in economie si a muncit pentru Ministerul Industriei. Este de asemenea autorul a numeroase manuale tehnice inainte de a publica romanul multi-premiat Le serment des barbares (Paris, 1999). Au urmat alte 4 romane, toate fiind traduse si in germana. Dupa publicarea jurnalului Journal intime et politique, Algérie 40 ans après, a fost fortat sa demisioneze din functia sa de la Ministrul Industriei. De atunci, scrie lucrari despre intamplari istorice.

Barbara Sukowa este o renumita actrita germana de film si teatru, si de asemenea cantareata. A fost descoperita de catre Rainer Werner Fassbinder care a distribuit-o in filmul sau Berlin Alexanderplatz (1980) iar apoi in Lola (1981), unul dintre cele mai de succes filme. Barbara Sukowa cunoaste succesul international odata cu aparitia in filmele Die bleierne Zeit / Marianne and Juliane (1981, premiu pentru cea mai buna actrita la Venetia) si Rosa Luxemburg (1986, premiu pentru cea mai buna actrita la Cannes), ambele regizate de Margarethe von Trotta. Cele mai recente filme ale sale sunt Hierankl (2003, r. Hans Steinbichler); adaptarea nuvelei, Die Entdeckung der Currywurst / The Invention of the Curried Sausage (2008, r. Ulla Wagner, premiu pentru cea mai buna actrita la Montreal); si Vision – Aus dem Leben der Hildegard von Bingen / Vision (2009, r. Margarethe von Trotta).

Lasă un răspuns

Top