You are here
Home > Astra Film Festival > Astra Film Festival 2011 se apropie de final

Astra Film Festival 2011 se apropie de final

Ceremonia de premiere a celei de-a 11-a editii a Astra Film Festival (25-30 octombrie) are loc sambata, 29 octombrie, incepand cu orele 19:00, in Sala John Marshall a Casei de Cultura a Sindicatelor din Sibiu.

O parte dintre filmele premiate la cel mai mare festival de film documentar din Romania vor putea fi vazute, in reluare, duminica, in Sala Mircea Saucan a aceleiasi Case de Cultura.

Imagine din documentarul Afacerea cu porci / Pig business.

Gala de decernare a premiilor AFF 2011 aduce publicului doua mari surprize. In primul rand, actrita, regizoarea si activista britanica Tracy Worcester (regizoarea documentarului Afacerea cu porci / Pig business) va primi noul Premiu de Excelenta pentru regizori femei care lupta pentru viitorul planetei, oferit de revista The One, din mainile unei autentice vedete de televiziune din Romania, Andreea Esca – cea mai iubita prezentatoare de stiri din tara noastra.

Dikanda.

In al doilea rand, ceremonia de premiere va fi acompaniata live de catre muzica unei formatii apreciate in intreaga lume, Dikanda.

Numele trupei infiintate in 1997, in orasul polonez Szczecin, inseamna „familie” intr-unul dintre dialectele africane, termenul fiind in consonanta cu spiritul grupului – componentii sai traiesc si lucreaza precum membrii unei familii mici si iubitoare.

Pasiunea pentru muzica traditionala, ambitia si perseverenta i-au ajutat sa-si creeze propriul stil si un sound cu totul original. Cantecele acustice semnate de Dikanda au fost inspirate de folclorul polonez, cultura orientala si balcanica, (in special Macedonia si Romania).

Stilul tipic al formatiei consta in crearea unor cuvinte si sensuri noi in melodii lente, precum si in cantece populare traditionale. Dikanda a lansat pana acum cinci albume, a sustinut sute de concerte, inclusiv in cadrul unor importante festivaluri europene, si a obtinut numeroase premii prestigioase.

Concertele grupului reprezinta o calatorie unica prin muzica lumii, o intalnire spontana, plina de energie, carisma, pasiune autentica, bucurie si emotie, pentru public si deopotriva pentru trupa.

Dikanda.

Dikanda concerteaza pentru prima data in Romania cu ocazia AFF 2011. Pe langa formatia poloneza, cu ocazia galei de inchidere a Festivalului, Fanfara Transilvania va incalzi atmosfera pe strazile Sibiului si in Casa de Cultura, la fel cum a mai facut-o la ceremonia de deschidere.

Anul acesta, Astra Film Festival lanseaza ECOcinematogrAFF, un program complex, in care publicul este intampinat nu doar cu filme (patru lung metraje documentare diferite tematic si stilistic, dar in egala masura captivante si provocatoare, care vor fi proiectate duminica in Sala John Marshall), ci si cu muzica si un Targ de bucate traditionale, care se va desfasura, in zilele de sambata si duminica, in fata Casei de Cultura.

Programul special ECOcinematogrAFF are rolul de a-i constientiza pe spectatori, intr-o maniera accesibila, asupra unor teme legate de hrana, de mediul inconjurator si resursele sale, si implicit, asupra viitorului societatii umane.

Mai mult ca la alte editii, AFF 2011 pune accentul pe productia autohtona de documentare si prezinta o serie de premiere mondiale ale unor filme romanesti. Seria se va fi incheia, duminica, cu unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati cineasti romani, care isi lanseaza la Sibiu cel mai recent film.

In inchiderea editiei a 11-a, Astra Film Festival ofera publicului sau premiera mondiala a unui film cu intense si vii reverberatii atat pentru sibieni, cat si pentru romani in general.

In seara de 30 octombrie, de la orele 19:30, Nicolae Margineanu – unul dintre cei mai importanti regizori de film romani – isi va prezenta, in Sala John Marshall si in prezenta a numerosi invitati speciali, proaspatul documentar Parintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu.

Gratie unor numeroase marturii, filmul reconstituie portretul personalitatii ecleziastice care-i da titlul. Figurile clericale care l-au cunoscut, oamenii pe care i-a spovedit sau pur si simplu sfatuit, dar si credinciosii care il cunosc doar prin prisma scrierilor si picturilor sale sau prin intermediul istorisirilor despre el, au ceva in comun atunci cand vorbesc despre Arsenie Boca: toti il considera un trimis special al lui Dumnezeu, inzestrat cu puteri miraculoase de a salva viata oamenilor sau de a-i ajuta sa se intoarca spre credinta.

Filmul documentar semnat de Nicolae Margineanu recreeaza portretul preotului care a absolvit studii teologice la Sibiu, alternand o serie de marturii emotionante cu imagini de arhiva sau documente istorice.

Astra Film Festival este organizat de Astra Film din Sibiu si Muzeul Astra, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Consiliului Local Sibiu prin Primaria si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu, Consiliului Judetean Sibiu, Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Institutului Cultural Roman.

Dikanda.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top