A cincea zi a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara a fost una dedicata Macedoniei.
Republica Macedonia sau Macedonia, uneori numita FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia – Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei) este o tara in Peninsula Balcanica in Europa de sud-est.
Se margineste cu Serbia (si disputatul teritoriu Kosovo) la nord, Albania la vest, Grecia la sud si Bulgaria la est.
Capitala este orasul Skopje ce are peste 600.000 locuitori. Are mai multe orase mai mici, cum ar fi Bitola, Prilep, Tetovo, Kumanovo, Ohrid, Veles, Stip si Strumica.
Republica Macedonia este adesea denumita o tara de lacuri si munti. Exista mai mult de 50 de lacuri naturale si artificiale si 16 lanturi montane cu o inaltime de peste 2000 de metri.
Tara este membra a Organizatiei Natiunilor Unite, Consiliului Europei, membru asociat al La Francophonie, Organizatiei Mondiale a Comertului, OSCE, este, incepand cu decembrie 2005, stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana, si urmeaza sa devina membra a NATO.
Ziua a inceput cu vizionarea unui scurt metraj despre fratii Manakia, pionieri ai cinematografiei balcanice regizat de Sabina Pop, dupa care a urmat o discutie cu unul dintre cei implicati in proiect, selectionerul FDFAC Marian Tutui. Filmul nu m-a impresionat, asa ca nu am rezistat pana la finalul lui.
Au urmat doua scurt metraje romanesti regizate de Gabriel Sarbu, care a fost prezent si a purtat o discutie cu publicul dupa filme.
La drumul mare (Romania 2007, r. Gabriel Sarbu, 20 min)
Un film pe care il mai vazusem, dar l-am revazut (cred ca este a 10-a oara!) cu placere.
Pe scurt povestea unui tip care incearca sa jefuiasca la drumul mare o femeie aflata la volan. Aparitia politiei il face pe acesta sa-si schimbe planurile, urcandu-se in masina. In scurt timp, hotul se transforma intr-un profesor de soferie… o comedie foarte haioasa cu Andi Vasluianu si Claudia Prec.
Pe macara (Romania 2010, r. Gabriel Sarbu, 17 min)
Un barbat bogat urca pe o macara parasita in incercarea de a se arunca de pe ea. Un om fara adapost isi bea berea pe acceasi macara. Il vede pe celalalt barbat si ii ofera bere si tigari… relatia dintre cei doi evolueaza pe parcursul evenimentului care se poate oricand termina tragic.
Dupa masa de pranz (piure + mancare de legume si desert) am putut viziona si eu (in sfarsit!) documentarul HBO The Shukar Collective Project.
The Shukar Collective Project (Romania 2010, r. Matei-Alexandru Mocanu, 1h 15 min)
Filmul urmareste formarea si evolutia trupei Shukar Collective, intr-o maniera vizuala provocatoare si total neconventionala. Imaginea (David Lee, prezent si el la festival) iti da impresia ca nu este un film romanesc, ci o productie straina.
Ii vedem astfel pe membrii fondatori ai grupului Shukar, Napoleon (solist vocal si percutionist la butoi), Tamango (vocal, efecte speciale cu linguri, cunoscut mai ales ca fiind “vocea de la Radio Guerrilla”), Clasic (voce si percutie), precum si cei care i-au descoperit: DJ Vasile, Matze, Vlaicu Golcea, Dan Handrabur.
Acestia vorbesc pentru prima data dupa despre ascensiunea si destramarea proiectului despre ce a insemnat aceasta trupa.
Regizorul filmului, Matei-Alexandru Mocanu si directorul de imagine David Lee au fost prezenti la vizionare si au raspuns dupa film intrebarilor spectatorilor.
Seara a sosit vremea vizionarii a doua filme. Primul (Dincolo de lac / Preku ezeroto – Macedonia 1997, r. Antonio Mitriceski, prezent si el la Festival) m-a dezamagit si m-a facut sa plec dupa 20 de minute.
A urmat Europolis (Romania 2010, r. Cornel Gheorghita, 1h 40) a fost difuzat in avanpremiera. Pe acesta il vazusem deja, pentru ca va rula si la Festivalul nostru de la Iasi (6-10 octombrie 2010), prilej cu care vom vorbi atunci de el.
Iata cateva poze reprezentative din ziua de azi.
Foto de Emanuel Lazarescu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate.
Discutia despre fratii Manakia a avut loc in aer liber.
Gabriel Sarbu (regizor) si Elena Eana (asistent PR care a ajutat ca in fiecare zi cu partea de traducere in engleza pentru invitatii straini).
Regizorul Photos Lambrinos la o discutie care a urmat celei cu Gabriel Sarbu, despre filmul sau de ieri seara: Banchet aniversar sau Balcanii fara cuvinte.
Marian Tutui si Photos Lambrinos.
Ciorba de peste de la pranz…
… urmata de piure cu mancare de legume.
… si prajituri.
Mancarea de seara: placinta cu branza sarata, mamaliga si un alt fel de mancare de legume.
Regizorul macedonean Antonio Mitriceski (Dincolo de lac) si Marian Tutui.