You are here
Home > Featured > Ziua Bulgariei la FDFAC

Ziua Bulgariei la FDFAC

Ziua a sasea a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara a fost una dedicata Bulgariei.

Bulgaria este o tara europeana situata in Peninsula Balcanica. Se invecineaza cu Romania la Nord (in cea mai mare parte de-a lungul Dunarii), Serbia si Republica Macedonia la Vest si Grecia si Turcia la Sud. La est, teritoriul tarii este delimitat de Marea Neagra.

Primele regate bulgare pe pamant european s-au format in Evul Mediu timpuriu, in secolul VII. Toate entitatile politice bulgare care au aparut mai tarziu, au continuat traditiile Primului Imperiu Bulgar (632/681—1018), care in cursul existentei sale a acoperit cea mai mare parte a Balcanilor furnizand alfabetul, literatura si cultura sa intre popoarele Europei de Est.

Cateva secole mai tarziu, in urma declinului celui de Al Doilea Imperiu Bulgar (1185—1396/1422), tara bulgarilor a intrat sub controlul otoman pentru o perioada de aproape 500 de ani.

Razboiul ruso-otoman (1877-1878) a permis Bulgariei sa se restabileasca ca o monarhie constitutionala. Semnarea tratatului de la San Stefano marcheaza renasterea statului bulgar.

Bulgaria si-a declarat independenta fata de Turcia Otomana in 1908, imediat dupa Revolutia Junilor Turci. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Bulgaria a devenit un stat comunist intr-o zona de influenta a Uniunii Sovietice.

Todor Jivkov a dominat statul din punct de vedere politic pentru 33 de ani (perioada intre 1956 si 1989). In 1990, dupa Toamna Popoarelor, Bulgaria a devenit o republica democrata capitalista.

Acum, Bulgaria este o democratie parlamentara organizata ca republica constitutionala unitara. S-a integrat in Uniunea Europeana in 2007, iar in NATO in 2004.

Are o populatie de aproximativ 7,6 milioane de locuitori.

Ziua Bulgariei a debutat cu o dimineata dedicata Sulinei – astfel, orasul multicultural Sulina a fost prezentat, in diferite ipostaze, cu personajele sale pitoresti in filmele Porto Franco (Romania 2001, r. Anca Damian) si Europolis – Orasul din Delta (Bulgaria 2009, r. Kostadin Bonev – prezent si el in Port Cetate).

La pranz am putut vedea trei filmulete produse de Fundatia Arte Vizuale si am purtat o discutie cu Vivi Dragan Vasile, directorul FAV.

Lucy Castle Hotea (Romania 1996, r. Valentin Hotea, 18 min)
Lucy Castle, o englezoaica de 26 de ani a venit in Romania – Hoteni din Maramures – pentru a-si pregati teza de doctorat in etnomuzicografie. Aici, ea a sfarsit prin a se marita cu un simplu taran: Ion Hotea (22 de ani), orfan, fara studii. Dupa casatorie cei doi s-au mutat in Anglia.

Documentarul lui Vali Hotea reuseste sa surpinda momentele cheie din relatia acestora, precum si reactiile vecinilor si familiei referitor la relatia acestora. Am fost suprins sa constat ca un film peste care au trecut 14 ani este atat de “fresh” si interesant, si a fost o surpriza placuta sa-l descopar pe Vali Hotea prin acest film (asemanarea dintre numele regizorului si cel al protagonistei este doar una intamplatoare, asa cum ne anunta si genericul de final al filmului).

Asteptam lung metrajul sau de anul viitor, Roxanne by the Police care a castigat concursul CNC din acest an (in sfarsit!).

A urmat Boborul (Romania 2004, r. Radu Vasile Igazsag, 9 min)
Un film care imbina tehnica desenului animat live action si in care Victor Rebengiuc are rolul principal. Inspirat din proza lui Caragiale despre episodul revolutiei de la Ploiesti.

Ultimul filmulet din cadrul Filmelor FAV a fost de fapt un videoclip pentru melodia Bricheta lui Fanel al lui Mircea Vintila.

Cel de-al doilea film de azi al regizorului bulgar Kostadin Bonev a fost difuzat seara: Corespondent de razboi / Voenen korespondent (Bulgaria 2008).
Actiunea din el se petrece in 1917 cand un ofiter bulgar strabate Dobrogea nu numai in calitate de corespondent de razboi, ci si pentru a indeplini rugamintea unui prieten.

Seara s-a incheiat cu Problema cu tantarii si alte istorii / Problemat s komarite i drughi istorii (Bulgaria 2007, r. Andrey Paounov).
Povestea tragi-comica a unui orasel de pe Dunare (Belene) unde a fost un lagar pentru detinutii politici si un santier pentru ridicarea unei centrale atomice. Autoritatile spera ca localitatea sa devina o destinatie turistica dar momentan se confrunta cu tantarii… Un film multi-premiat la festivaluri precum Karlovy Vary, Madrid, Barcelona, Sarajevo, Motovun sau Mediawave.

Iata cateva imagini din ziua 6 la FDFAC.

Foto de Emanuel Lazarescu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate.

La unul dintre Ingerii din Inger Parc.

Dicutia despre documentarele legate de Sulina: Constantin Fugasin, Marian Tutui, Adina Dulcu (producatoare Europolis) si Kostadin Bonev (regizorul celuilalt film Europolis – Orasul din Delta).

Mancarea de la pranz, peste cu cartofi natur.

Si baclava de doua feluri cu nuca si cu alune.

Doi copaci superbi aflati langa conacul lui Dinescu.

Portul Cultural Cetate, locatia evenimentului.

Discutia cu Vivi Dragan Vasile.

Vivi Dragan Vasile si Elena Eana (care ne-a ajutat si azi cu traducerea in engleza pentru invitatii straini).

Vivi Dragan Vasile a fost ca de fiecare data o prezenta deosebita, incantand pe cei prezenti cu povestile lui.

Mancarea de seara: chiftelute cu ghiveci de legume.

Doi regizori din Balcani: Antonio Mitriceski si Ismet Arasan.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top