You are here
Home > Featured > Ultima zi la FDFAC: Ziua Albaniei

Ultima zi la FDFAC: Ziua Albaniei

Ultima zi a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara a fost Ziua dedicata Albaniei.

Albania este o tara in sud-estul Europei, avand granite cu Muntenegru in nord, Kosovo in nord-est, Macedonia in est, Grecia in Sud, Marea Adriatica in vest si Marea Ionica in sud-vest.
Este un stat democrat, avand denumirea oficiala Republica Albania – Republika e Shqiperise.

Este situata la mai putin de 72 km de Italia, peste stramtoarea Otranto care leaga Marea Adriatica de Marea Ionica. Albania este un membru al Organizatiei Natiunilor Unite, NATO, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Consiliul Europei, Organizatia Mondiala a Comertului, Organizatia Conferintei Islamice si unul dintre membrii fondatori ai Uniunii pentru Mediterana.

Albania a fost un potential candidat la aderarea in Uniunea Europeana incepand cu ianuarie 2003, si a aplicat in mod oficial pentru aderarea la UE la data de 28 aprilie 2009.

Albania este o democratie parlamentara si o economie de tranzitie. Capitala Albaniei, Tirana, adaposteste aproximativ 895.000 din cei 3,6 milioane de locuitori ai tarii, si este de asemenea, capitala financiara a tarii.

Reforma pietei libere a dat liber investitiilor straine, in special dezvoltarii infrastructurii energiei si transporturilor.

Astazi a fost Ziua “taifasurilor” cum obisnuiesc sa numeasca organizatorii discutiile cu invitatii la festival.

Astfel, prima discutie a zilei a avut loc intre cineastii din balcani si ceilalti invitati din Romania ai festivalului. Discutia a purtat numele de “Cineastii din Balcani – De la provincialism la Palme D’Or”.

A urmat apoi o alta discutie avandu-i ca invitati pe Antonia Kovaceva, Kostadin Bonev si Martichka Bojilova despre filmele si despre cinematografia bulgara.

Am luat o scurta pauza “filmica” in care am vazut scurt metrajul lui Igor Cobileanski Cand se stinge lumina (Republica Moldova 2005, 8 min)
Membrii unei trupe rock vin cu o idee trasnita: daca iti bagi un bec in gura, e greu sa-l mai scoti. Oricat de absurda ar parea ideea, ea se dovedeste contagioasa…

A urmat apoi discutia despre filmul pe care l-am putut vedea la inchidere, Nunta in Basarabia. Au fost prezenti: regizorul Nap Toader, producatorii Dan Ratiu si Dan Burlac si actorul Constantin Florescu.

Dupa discutie am fost invitati la masa, si apoi la un concert de serenade albaneze (foarte misto!).

Seara s-a incheiat cu o discutie despre cinematografia albaneza cu regizorii tata si fiu Piro si Eno Milkani si cina.

In inchiderea festivalului am vazut ultimele doua filme programate, primul dintre ele propunerea Albaniei la Premiul Oscar pentru film strain (2009).

Tristetea doamnei Schnajder / Trishtimi i zonjes Shnajder (Albania / Cehia 2008, r. Piro Milkani, Eno Milkani, 1h 44 min)
Un film cu caracter autobiografic pentru regizorul Piro Milkani. O poveste de dragoste intre un student albanez care ar vrea sa ramana in Praga cea libera si o cehoaica care doreste sa evadeze dintr-o casnicie nefericita intr-o tara mediteraneana.

De notat aparitia supriza a lui Michele Placido (cunoscut in Romania mai mult pentru rolul Comisarului Corrado Cattani din serialul Caracatita / La Piovra) in rolul unui conte care ramane in propriul sau castel devenit muzeu.

Din pacate nu prea mi-a placut finalul lasat putin in coada de peste, dar l-am acceptat avand in vedere ca este un film cu elemente autobiografice.

Al doilea film al serii a fost o avanpremiera despre care am mai vorbit aici pe CineFan, respectiv Nunta in Basarabia (Republica Moldova / Romania / Luxembourg 2009, r. Nap Toader, 1h 30). Detalii despre film, puteti gasi pe Blogul nostru in interviul cu Nap Toader realizat la Timishort in luna mai.

Concertul Mambo Siria si party-ul au inchis aceasta prima editie a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara.

Poze de la party, maine!

Foto de Emanuel Lazarescu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate.

L-am rugat pe indragitul si apreciatul director de imagine Vivi Dragan Vasile sa fac o poza cu dansul.

La discutia despre cinematografia balcanica…

… au participat toti regizorii si cineastii straini si romani invitati.

Iar publicul s-a implicat adresand invitatiilor multe intrebari.

Nelipsitul domn Valerian Sava a sarit calul si de aceasta data, chiar daca de cateva ori avea dreptate.

Producatorul Dan Ratiu (stanga) si regizorul Nap Toader (dreapta), autorii filmului Nunta in Basarabia.

La discutia despre filmul Nunta in Basarabia: de la stanga la dreapta Elena Eana (de aceasta data in calitate de traducatoare in engleza a discutiei), actorul Constanin Florescu, Constantin Fugasin, producatorii Dan Burlac si Dan Ratiu si regizorul Nap Toader.

Un special shoot, dupa discutii. Cu Claudia Muresan (directoarea cinematografului Odeon din Cluj)…

… si Monica Felea (PR FDFAC, critic de film si editor Videofil.ro).

Impreuna cu regizorul turc Ismet Arasan si traducatoarea acestuia.

Masa de pranz: ciorba de fasole.

Urmata de tocanita de cartofi cu salata.

Momentul concertului de serenade albaneze. In imagine dna. Oana Manolescu, Presedinte al Asociatiei Liga Albanezilor din Romania si deputata minoritatii albaneze in Parlamentul Romaniei.

Invitatii au fost incantati de show, si au aplaudat pe ritmul melodiilor saltarete.

Dansuri populare albaneze.

Si grupul Serenada.

Intrarea la FDFAC.

Intr-o plimbare prin apropierea Conacului am gasit un grup de porci si am avut surpriza sa descopar ca exista si negri si maro…

Discutia despre cinematografia albaneza cu regizorii tata si fiu Piro si Eno Milkani.

Masa de seara: mamaliga, placinte cu praz albaneze, sarmalute fiere in vin si ciuperci.

Seara, la proiectia filmului Tristetea doamnei Schneider, in prezenta regizorilor Piro si Eno Milkani.

Spectatorii au urmarit cu interes filmul albanez si pe cel romanesc…

Regizorul Nap Toader si directorul FDFAC Constantin Fugasin prezinta ultimul film al serii, Nunta in Basarabia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top