You are here
Home > Featured > Trofeul Transilvania pleaca in Thailanda

Trofeul Transilvania pleaca in Thailanda

Cel mai asteptat moment al Festivalului International de Film Transilvania a sosit: cea de-a noua editie TIFF si-a desemnat sambata seara castigatorii in cadrul galei de inchidere desfasurata la Teatrul National din Cluj-Napoca.
 
Ceremonia a debordat de numeroase surprize pentru cei aproape 1000 de invitati prezenti.
tiff2010_anocha
 
Anul acesta, Trofeul Transilvania pleaca in Tailanda. Juriul, format din Martin Blaney, Christine Dollhofer, Monica Birladeanu, Barmak Akram si Irene Smits a decis ca premiul in valoare de 10.000 de euro sa fie acordat filmului Mundane History / Poveste anodina, regia Anocha Suwichakornpong, pentru „structura sa neconventionala si folosirea eclectica a imaginilor in aceasta poveste emotionanta, care arata cat de dureroasa poate fi viata si ne demonstreaza ca oamenii au nevoie unii de altii, indiferent de diferentele de clasa sociala.”
 
Anuntul a fost facut de Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Hunor Kelemen si Presedintele Academiei Europene de Film, Wim Wenders.
 
Productie de origine thailandeza, recompensata cu Tigrul de Aur la Festivalul de la Rotterdam in 2010, Poveste anodina spune povestea lui Ake, un tinar paralizat in urma unui accident, care este ingrijit de Pun, un asistent angajat de Thanin, stoicul patriarh al familiei. Aripa principala din curtea familiei este un edificiu vechi care a vazut si zile mai bune iar treburile casei revin in grija citorva servitori ce impart o cladire separata in aceeasi curte.
 
Folosind o structura non-lineara, filmul se concentreaza pe detaliile lumesti, aproape insignifiante, ale vietii de zi cu zi. Dar incetul cu incetul sunt dezvaluite secretele ascunse de fatada linistita a casei.
 
Seria premiilor continua cu Trofeul pentru Cea mai buna regie,in valoare de 5000 euro, oferit de Institutul Cultural Romin, acordat lui Calin Peter Netzer pentru filmul Medalia de Onoare, trofeu acordat „ca recompensa pentru sensibilitatea cu care gestioneaza o poveste personala, care reveleaza vulnerabilitatea personajului principal si ne invita sa ne atasam de destinul sau, si pentru „coregrafierea” reusita a actorilor.”
 
„Ca o recunoastere a simtului extrem de ascutit pentru dialog si personaje atent construite” juriul a hotarat ca Razvan Radulescu si Melissa de Raaf sa fie castigatorii Premiului pentru Cel mai bun scenariu, oferit de Evenimentul Zilei, pentru filmul Felicia, inainte de toate.
 
La categoria Cea mai buna imagine premiul, oferit de Kodak Cinelabs Romania, a fost adjudecat de Magnus Nordenhof Jonck, pentru imaginea filmului R (regia Michael Noer, Tobias Lindholm).
 
In acest an, Premiul pentru cea mai buna interpretare a fost o alegere cu totul si cu totul speciala a Juriului TIFF 2010, el fiind acordat ex aequo actorilor romani Victor Rebengiuc, protagonistul filmului Medalia de Onoare si Ozana Oancea, actrita principala din productia Felicia, inainte de toate.
 
Juriul a declarat: Nu ne-am putut opri asupra unui singur castigator pentru aceasta categorie, dupa ce am urmarit doua interpretari atat de cuprinzatoare. Inainte de toate, suntem incantati sa premiem realizarea impresionanta a Ozanei Oancea cu Premiul pentru Cea mai buna Interpretare pentru primul sau rol principal intr-un film de lung metraj, in care a interpretat-o pe nefericita Felicia. A mai existat o prestatie care ne-a ramas in memorie mult timp dupa incheierea filmului. Ne dorim, asadar, sa oferim o medalie de onoare sub forma Premiului pentru Cea mai buna Interpretare marelui actor Victor Rebengiuc pentru portretul emotionant si nuantat al unui om obligat sa isi reconsidere intreaga existenta in filmul lui Calin Peter Netzer, Medalia de Onoare.
 
Motivatia juriului a generat un moment extrem de emotionant si intens pentru cei doi castigatori, dar si pentru publicul care i-a aplaudat minute in sir.
 
Pentru rolul din Felicia, inainte de toate, actrita Ozana Oancea a mai fost recompensata si cu Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, oferit de Ursus.
 
Gala de Inchidere a celei de-a noua editii a Festivalului International de Film Transilvania a mai avut parte de alte trei momente speciale dedicate a trei personalitati din cinematografia europeana si autohtona.
 
Liviu Ciulei a fost recompensat cu Premiul pentru Excelenta. In absenta regizorului la Gala, trofeul a fost inmanat fiului acestuia, Thomas Ciulei.
 
Una dintre cele mai indragite actrite ale teatrului si filmului romanesc, Dorina Lazar, a fost omagiata la TIFF 2010 prin acordarea Premiului pentru intreaga cariera.
 
Nu in ultimul rand, invitatul special din acest an, Wim Wenders, a urcat pe scena Teatrului National atat pentru a acorda Trofeul Transilvania, cat si pentru a primi Premiul Pentru Intreaga Cariera oferit unei personalitati din cinematografia europeana.
  
Juriul sectiunii Zilele Filmului Romanesc- lung metraj, format din Boyd van Hoeij, Klaus Eder si Sirkka Moeller a decis ca Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru sectiunea lung metraj sa fie acordat filmului Eu cand vreau sa fluier, fluier (R. Florin Serban) iar juriul sectiunii Zilele Filmului Romanesc – scurt metraj alcatuit din Goran Odvorcic, Sevda Kozareva si Stanca Radu a acordat Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurt metraj filmului Colivia (R. Adrian Sitaru).
 
Editia din acest an a festivalului a batut record dupa record, oferind publicului 240 de productii provenite din 47 de tari iar un numar impresionant de 800 de invitati au fost prezenti la Cluj in perioada 28 mai – 6 iunie.
 
TIFF 2010 se incheie duminica, 6 iunie. Proiectia care marcheaza oficial inchiderea celei de-a noua editii este Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, in regia lui Andrei Ujica. Binecunoscuta locatie Cinema Republica va gazdui acest eveniment de la ora 18:00.
 
CineFan va prezinta lista completa a Premiilor TIFF 2010
tiff2010_anocha2
 
• Trofeul Transilvania in valoare de 10.000 de euro – Poveste anodina / Mundane History (R. Anocha Suwichakornpong, Tailanda, 2009)
 
• Premiul pentru cea mai buna regie in valoare de 5000 de euro, oferit de Institutul Cultural Roman – Calin Peter Netzer (Medalia de onoare, Romania-Germania, 2009)
 
• Premiul Special al Juriului, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Institutul Cultural Roman – Last Conversation / Ultima conversatie ( R. Noud Heerkens, Olanda, 2009)
 
• Premiul pentru Cea mai buna Interpretare, oferit de Vitrina Advertising – ex-aequo Ozana Oancea (Felicia, inainte de toate) si Victor Rebengiuc (Medalia de onoare)
tiff2010_calin
 
• Premiul pentru Cel mai bun scenariu, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Evenimentul Zilei – Razvan Radulescu, Melissa de Raaf pentru scenariul Felicia, inainte de toate.
 
• Premiul pentru Cea mai buna Imagine, oferit de Kodak Cinelabs Romania – Magnus Nordenhof Jonck, pentru imaginea filmului R (R. Michael Noer, Tobias Lindholm, Danemarca, 2009)
 
• Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Asociatiei Presei Straine de Film – Navidad / In ziua de Craciun (R. Sebastian Lelio, Chile-Franta, 2009)
 
• Premiul Publicului, oferit de Mastercard – Gordos / Grasii (R. Daniel Sanchez Arevalo Spania, 2009)
 
• Premiul de Excelenta, oferit de Mercedes-Benz – Liviu Ciulei
 
• Premiul pentru Intreaga Cariera, oferit de Banca Transilvania – Dorina Lazar
 
• Premiul pentru Intreaga Cariera oferit unei personalitati din cinematografia europeana – Wim Wenders
 
• Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea lung metraj, in valoare de 2.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Roman – Eu cand vreau sa fluier, fluier (R. Florin Serban)
 
• Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurt metraj, in valoare de 1500 de euro, oferit de Mediafax – Colivia (R. Adrian Sitaru)
tiff2010_ozana
 
• Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru debut, oferit de URSUS – Ozana Oancea (pentru rolul din Felicia, inainte de toate)
 
• Premiul pentru Cel mai bun scurt metraj din sectiunea Umbre – Les bessones del Carrer de Ponent / Gemenele de pe strada Apusului ( R. Marc Riba, Anna Solanas, Spania, 2010)
 
• Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat in cadrul LGD!, oferit de UPC – Trei cartoane, realizat de: Alexandru Cristian Savescu, Diana Ciobanu, Eduard Parvu
 
• Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lung metraj din cadrul Concursului National de Scenarii organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF – Tion Lucian, pentru scenariul Ronaldo si Iuliana
 
• Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurt metraj din cadrul Concursului National de Scenarii organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF – Veronica Niculescu, pentru scenariul Curierul
 
• Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar din cadrul Concursului National de Scenarii organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF – Pavel Cuzuioc, pentru scenariul Doina groparilor
 
• Premiul cititorilor Adevarul de Seara, editia de Cluj-Napoca, pentru cel mai bun film romanesc, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Cotidianul Adevarul de Seara – Marti, dupa Craciun ( R. Radu Muntean)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top