You are here
Home > Cannes > Robin Hood a deschis Cannes 2010

Robin Hood a deschis Cannes 2010

Aseara la The Light Cinema din Bucuresti a avut loc un eveniment special: difuzarea in premiera in Romania a ceremoniei deschiderii Festivalului International de Film de la Cannes, urmat de vizionarea in avanpremiera a blockbusterului lui Ridley Scott Robin Hood.

Aseara inca nu plecasem la Cannes, si deci am luat acest eveniment ca pe o “incalzire” inainte de maratonul numit Cannes 2010.

robinhoodblog

Inca de acum un an si jumatate de cand se zvonea ca Ridley Scott va face un film despre Robin Hood ma gandeam ca proiectul va fi unul grandios. Numit initial Nottingham, iar apoi schimbat in Robin Hood, filmul despre celebrul talhar care fura de la bogati sa dea la saraci a fost de la inceput un film asteptat de fanii peliculelor grandioase regizate pana acum de Scott (Gladiator ar fi unul dintre exemple).

Robin Hood marcheaza cea de-a 4-a colaborare a lui Russell Crowe cu Ridley Scott (dupa Gladiator, A Good Year, American Gangster si Body of Lies) si pot spune ca este un nou succes de casa a acestui duo.

Bazat pe un scenariu de Brian Helgeland (L.A. Confidential, Green Zone), Robin Hood spune povestea legendarului personaj care, pornind in viata ca proscris, ajunge sa devina simbolul etern al libertatii poporului sau.

Imaginarul popular a transformat un om cu origini modeste in emblema dreptatii si justitiei, inflacarand imaginatia pasionatilor de aventuri, generatie dupa generatie.

robinhoodblog1

In Anglia secolului al XIII-lea, Robin si ceata lui se alatura locuitorilor unui satuc intr-un orasel terorizat de coruptia serifului local, provoacand insasi puterea regala si schimband echilibrul puterii regelui in raport cu supusii sai.

Intr-o tara slabita de decenii de razboaie, cu un nou rege incapabil sa-si conduca poporul si vulnerabila la amenintarile venite de peste hotare, Robin Hood porneste intr-o aventura care il va transforma intr-un erou care va impiedica tara sa cada prada unui razboi civil sangeros si va reda Angliei gloria pe care o merita.
 
Povestile de bravura ale lui Robin Hood fac parte din tezarului literaturii engleze de foarte multi ani, numarandu-se printre cele  mai vechi istorisiri orale engleze, fiind semnalate prima data in secolul al XIX-lea si fiind exprimate in forma literara prin baladele secolelor al XV-lea si al XVI-lea.

Legenda lui Robin Hood a inspirat pana acum mai mult de 30 de filme de cinema si de televiziune.

Cele mai celebre figuri de la Hollywood care au dat viata legendei sunt Douglas Fairbanks (Robin Hood, 1922), Errol Flynn (The Adventures of Robin Hood, 1938), Sean Connery impreuna cu Audrey Hepburn (Robin and Marian, 1976) si Kevin Costner (Robin Hood: Prince of Thieves, 1991).

robinhoodblog2

Ce este insa cu adevarat interesant la acest nou film despre Robin Hood este chiar abordarea sa complet noua a povestii: vedem originea povestii lui Robin Hood, care explica cum s-a intamplat ca un arcas modest din armata Regelui Richard I s-a transformat in legenda.

Noul Robin Hood explica cine sunt seriful din Nottingham, Lady Marion si socrul sau, urmand ca pana la final sa intelegem si cine e cu adevarat Robin Hood.

Finalul filmului (“si aici incepe legenda”) este inceputul celor cateva zeci de alte filme despre Robin Hood care au fost facute pana acum, si in asta consta genialitatea filmului lui Ridley Scott: el se termina atunci unde altele incep.

Citind despre “bucataria” interna a filmului am aflat ca regimul de filmare a peliculei a fost foarte epuizant: s-a lucrat in fiecare zi cu multe camere – intre 5 si 12, iar Ridley Scott si directorul de imagine Matheison au reusit sa filmeze in conditii meteo absolut imprevizibile, cu treceri de la canicula la ploi torentiale.

Pe o plaja de aproape un kilometru, 1500 de oameni si 150 de vehicule trebuia sa se miste in permanenta. Actorii au avut propriile lor provocari. Peste 100 de cai galopau unul langa celalalt, actorii nestiind unde erau plasate camerele de filmat, ceea ce le-a dat sentimentul de batalie adevarata.

Mai mult, pentru a reusi sa traga cu arcul ca un adevarat profesionist, Crowe s-a antrenat timp de trei luni in Australia. Iar Cate Blanchett a insistat sa nu fie dublata in secventele de calarie, lucru extrem de epuizant fizic datorita secventelor foarte complexe (in unele trebuie chiar sa traga cu arcul de pe cal).

Toate acestea au meritat insa, pentru ca Robin Hood ofera exact ce iti poti dori de la un film de o asemenea anvergura: un personaj carismatic, aventuri, secvente grandioase de actiune (in care apar sute de calareti si cai) si efecte speciale la inaltime.

Pe parcursul filmului stateam si ma intrebam… Ridley Scott chiar are 73 de ani? Nu se vede! Omul asta este la fel de fresh ca la Alien, Blade Runner si alte filme din filmografia sa devenite deja clasice.

Jos palaria, Sir Ridley Scott! La mai mare! Asteptam prequel-ul la Alien in 2011!

 robinhoodblog3

De astazi, CineFan este la Cannes, iar de maine veti putea vedea primele imagini de aici! Ramaneti cu CineFan.ro

Deplasare realizata cu sprijinul Romanian Film Promotion.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top