You are here
Home > Featured > Prima zi in Port Cetate: 25 de imagini inedite

Prima zi in Port Cetate: 25 de imagini inedite

Prima editie a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara s-a deschis cu muzica balcanica, duminica, 5 septembrie, in prezenta unor personalitati de marca din lumea culturala romaneasca.

Ministrul Culturii Kelemen Hunor (cu care am realizat un interviu pe care o sa-l cititi in zilele urmatoare), directorul Centrului National al Cinematografiei, Eugen Serbanescu, directorul Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS) – Constantin Chiriac, directorului Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) si producatorul Tudor Giurgiu, producatoarea Anca Puiu, producatoarea Oana Giurgiu, actrita Maria Dinulescu, regizorul Ionut Piturescu, actorul George Mihaita, actrita Ioana Craciunescu, scriitorul Stelian Tanase si, bineinteles, gazda festivalului, poetul Mircea Dinescu.

Evenimentul a debutat cu inaugurarea Inger Parc, o expozitie de sculpturi: „Era un ministru al turismului – si anume – Agathon, care a vrut sa inaugureze Dracula Parc. Eu am simtit atunci un fel de revolta – nu o fi dracu’ stapan pe Romania, or mai fi si ingeri si am lansat ideea unui parc de statui care urma sa se cheme Inger Parc. Am reusit sa aduc 6 sculptori, nu doar romani, ci si din Bulgaria si Serbia, care au lucrat timp de trei saptamani si au iesit ingerii pe care ii vedeti.”, a povestit Mircea Dinescu la cocktailul de deschidere.

Despre ideea festivalului a vorbit directorul evenimentului, Constantin Fugasin: „S-a nascut din constatarea ca filme romanesti, atat de premiate, nu sunt vazute de vecinii nostrii din Balcani. Am incercat sa cream acest cadru ca un pretext de a ne cunoaste, de a ne imprieteni, de a pune bazele unor colaborari, unor coproductii. Veti vedea filme si veti degusta din bucatele presedintelui Academiei de Gastronomie din Romania.”

Pentru ca a spus, in mai multe randuri ca, la Port Cetate, cocosii canta in trei limbi: sarbeste, bugareste si romaneste, Dinescu a spus ca in perioada festivalului, intre 5 si 12 septembrie, cocosii vor canta in toate limbile din Balcani.

Pentru la anul, organizatorii si-au propus prezentarea cinematografiei de pe malul Dunarii: „speram ca la anul sa facem gastronomie si arta cinematografica de-a lungul Dunarii – de la izvoare si pana la varsare”, a declarat Mircea Dinescu, gazda Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara.

Proiectiile au inceput cu vizionarea a 20 de minute din filmul lui Silviu Purcarete, Undeva la Palilula, pelicula aflata inca in post-productie. Dupa film, Tudor Giurgiu a prezentat o parte din echipa filmului, prezenta la proiectie.

Producatorul Tudor Giurgiu a precizat ca „Palilula nu este satul de la Craiova, nici cel din Bulgaria, ci este Palilula din mintea lui Silviu Purcarete”.  Giurgiu a mai adaugat faptul ca filmul va fi gata in august, anul viitor.

Seara s-a continuat cu proiectia filmului Morgen, de Marian Crisan, prezentat de catre producatoarea Anca Puiu.

Dupa filme, invitatii au putut asista la concertul trupei Nightlosers si au avut ocazia de a gusta din bucatele balcanice pregatite special de organizatori.

Iata in continuare cateva imagini din ziua de azi.

Foto de Emanuel Lazarescu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate.

La un mic popas pe drum, la Perisor.

Cowboy-ul si kriticool de film Waleriann Savva serveste niste alune de la Nea Gica, un personaj absolut fabulos care ne-a servit pe toti cei din autocar cu alune, la popasul facut in sat, la Perisor.

Actorul George Mihaita il saluta pe Nea Gica.

Hotelul unde suntem cazati, hotel Panoramic din Calafat. La 18 km de Port Cetate. Un autocar ne duce in fiecare zi de la hotel la Port Cetate, locatia evenimentului.

Ajunsi in Port Cetate.

Mircea Dinescu ne invita la un coctail de deschidere in Gara Fluviala.

Cu Dunarea in spate.

Cateva dintre filmele care vor fi prezentate la FDFAC 2010.

Invitatii la festival asculta cateva acorduri muzicale.

… de la trupa invitata de Dinescu.

printre invitati, Eugen Serbanescu si Kelemen Hunor.

Portul.

Oaspetii se simt bine.

Si asculta muzica 🙂

Maria Dinulescu si Oana Giurgiu.

Directorul FDFAC, Constantin Fugasin si Mircea Dinescu, gazda si unul dintre organizatorii FDFAC.

Sculptorul Ingerilor din Inger Parc, alaturi de Dinescu

Directorul artistic al FDFAC, Marian Tutui (in rosu).

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor (centru).

Dupa cocktailul de deschidere, dl. Constantin Fugasin deschide FDFAC 2010 prezentand evenimentul…

… in fata spectatorilor…

… soseste si Dinescu

Oana Giurgiu si Tudor Giurgiu.

Directorul CNC, Eugen Serbanescu a spus si el cateva cuvinte.

A urmat Tudor Giugiu care ne-a invitat sa vedem 20 de minute de secvente din filmul Undeva la Palilula (r. Silviu Purcarete).

Dupa secventele din film (needitate, pentru ca filmul va fi gata abia in 2011) Tudor a invitat pe scena o parte din actorii si echipa filmului Undeva la Palilula.

A urmat producatoarea Anca Puiu care ne-a urat vizionare placuta la noul film al lui Marian Crisan, produs de ea si intitulat Morgen.

Anca Puiu.

Apus de Soare la Port Cetate.

Un catelus simpatic foc…

… care se pare ca s-a indragostit de actrita Iulia Verdes! 🙂

3 thoughts on “Prima zi in Port Cetate: 25 de imagini inedite

  1. este superb la cetate port. am fost de doua ori ,1dec.2012 si vara lui 2013. am vizitat orasele din lunca dunarii caracal,corabia, ruinele de la sucidava , localitatea unde s-a nascut popa sapca, am vizita casa memoriala amza pelea din balilesti,manastirea maglavit ,am dormit la hotel in calafat si am mancat la dl.dinescu la cetate port ,mancare bio ,sanatoasa si nu f.scump.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top