You are here
Home > Featured > Premiile GOPO 2010: Nominalizarile

Premiile GOPO 2010: Nominalizarile

Cea de-a patra editie a Galei Premiilor Gopo, programata pe 29 martie 2010, va fi gazduita, in premiera, de una dintre cele mai spectaculoase sali din Romania – Palatul Parlamentului, Sala Unirii.
 
Capatand dimensiuni fara precedent pentru o manifestare dedicata filmului autohton, competitia de la Gala Premiilor Gopo se anunta in 2010 mai stransa decat in oricare dintre anii trecuti.
gopo2010_blog
 
12 lung metraje concureaza in acest an pentru statuetele Gopo realizate de sculptorul Adrian Ilfoveanu. Juriul care a decis nominalizarile Galei Premiilor Gopo 2010 a fost alcatuit din exploatantul Dana Bacanu (Noul Cinematograf al Regizorului Roman); criticii de film Viorica Bucur si Mihai Fulger; castigatorii Premiilor Gopo, Cristian Comeaga (producator – Restul e tacere – Gopo pentru Cel mai bun film la editia 2009) si Radu Muntean (Boogie – Gopo pentru Cel mai bun regizor in acelasi an); actrita si scenarista Mara Nicolescu.
 
Lung metrajul de debut al lui Radu Jude, Cea mai fericita fata din lume, o co-productie Romania-Olanda, a adunat 11 nominalizari (inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Andreea Bosneag, Cel mai bun scenariu – Augustina Stanciu si Radu Jude).
 
Filmul regizat de Corneliu Porumboiu, Politist, adjectiv, concureaza la 10 categorii, printre care Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor intr-un rol principal – Dragos Bucur, Cel mai bun scenariu – Corneliu Porumboiu, Cea mai buna imagine – Marius Panduru).
 
Superproductia francezo-italiano-romano-belgiana regizata de Radu Mihaileanu, Concertul, una dintre favoritele Premiilor Cesar din acest an, se numara, de asemenea, printre principalele candidate la Gopo: 8 nominalizari a adunat lung metrajul, printre categoriile la care concureaza acesta numarandu-se Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna scenografie – Cristian Niculescu.
 
Katalin Varga (r. Peter Strickland, Romania – Ungaria – Marea Britanie, 2009), primul film romanesc premiat in competitia Festivalului de la Berlin dupa 13 ani, este nominalizat la 7 categorii (inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Hilda Peter, Cea mai buna imagine – Mark Gyori). 
 
6 nominalizari au adunat Amintiri din Epoca de Aur (r. Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu), lung metrajul scris si produs de Cristian Mungiu, si revelatia acestei editii a Premiilor, Cele ce plutesc, in regia lui Mircea Daneliuc, remarcat, printre altele, la categoriile Cel mai bun actor intr-un rol principal – Valentin Popescu, Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Olimpia Melinte si Cea mai buna scenografie – Mihai Dorobantu.     
 
Dupa ce in 2008 a castigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurt metraj cu Valuri, Adrian Sitaru intra din nou in cursa, de data aceasta cu lung metrajul sau de debut, Pescuit sportiv, nominalizat la 4 categorii (Cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj – Adrian Sitaru, Cel mai bun actor intr-un rol principal – Adrian Titieni si Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Maria Dinulescu).
 
Acelasi numar de nominalizari a revenit filmului lui Andrei Gruzsniczki, Cealalta Irina, care candideaza la premii importante, printre care Cea mai buna imagine – Vivi Dragan Vasile si Cel mai bun actor intr-un rol principal – Andi Vasluianu.
 
Calatoria lui Gruber (r. Radu Gabrea), de asemenea concurent la 4 categorii, le aduce primele nominalizari la Premiul Gopo lui Florin Piersic Jr. (Cel mai bun actor intr-un rol principal) si Dinu Tanase (Cea mai buna imagine). 
 
Alte doua lung metraje de debut se regasesc pe lista nominalizatelor: Intalniri incrucisate (r. Anca Damian), la trei categorii, printre care Cel mai bun scenariu – Anca Damian; si Francesca (r. Bobby Paunescu), candidat la doua dintre premii – inclusiv pentru Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Monica Barladeanu.
 
Filmul regizat de Stere GuleaWeek-end cu mama – nominalizat la categoria Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura – Maria Andreescu si Domnica Sava – completeaza lista peliculelor care ar putea obtine premii in urma votului celor 400 de profesionisti activi din industria de film autohtona.
 
La categoria scurt metraj, peformerelor anului trecut – Nunta lui Oli (regia Tudor Cristian Jurgiu) si Renovare (regia Paul Negoescu) li s-au alaturat pe lista de nominalizari filmul lui Andrei Cohn, Inainte si dupa 22/12/1989 si o surpriza absoluta – animatia independenta produsa si regizata de Marius Pandele, Zgomot Alb, rasplatita cu Mentiunea Speciala pentru Cel mai bun film romanesc la editia din 2009 a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est.
 
Competitia pentru Cel mai bun documentar este de asemenea extrem de echilibrata, patru dintre cele mai discutate filme ale anului trecut concurand pentru statuetele Gopo: documentarele originale HBO Romania, Australia (r. Claudiu Mitcu) si Lumea vazuta de Ion B. (r. Alexander Nanau), dar si lung metrajele care au primit premii pentru filme romanesti la Festivalul de Film Documentar Astra, editia 2009: Drumul Pasarilor (r. Klára Trencsényi, Vlad Naumescu) si Copiii Uraniului (r. Iulian Ghervas si Adina Popescu).
 
Actritele Andreea Bosneag (Cea mai fericita fata din lume), Diana Cavallioti (Amintiri din Epoca de Aur si Intalniri incrucisate), Olimpia Melinte (Cele ce plutesc), si regizorii Claudiu Mitcu (Australia), si Tudor Cristian Jurgiu (Nunta lui Oli) sunt nominalizatii categoriei Tanara Speranta la editia a patra a Galei Premiilor Gopo.
 
Pentru categoria Cel mai bun film european, juriul alcatuit din criticii de film Dana Duma, Gloria Sauciuc, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbrava si Andrei Rus a nominalizat patru productii multi-premiate, prezentate pe ecranele romanesti in 2009: filmul lui Mateo Garrone premiat la Festivalul de Film de la Cannes in 2008, productia italiano-franceza Gomora / Gomorrah; lung-metrajul regizat de fratii Jean-Pierre si Luc Dardenne, Tacerea Lornei / Le Silence de Lorna (Franta-Belgia-Italia, 2008), distins cu Premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes; O poveste de Craciun / Un conte de Noel (r. Arnaud Desplechin, Franta, 2008), selectionat, de asemenea, in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes si Te iubesc de mult / Il y a longtemps que je t’aime (r. Philippe Claudel, Franta-Germania, 2008), castigator al Premiului César, al Premiului BAFTA si selectionat in competitia oficiala a Festivalului de la Berlin.
 
In cadrul Galei Premiilor Gopo, Premiului Publicului, acordat conform traditiei filmului romanesc cu cel mai mari mare numar de spectatori, revine in acest an peliculei Amintiri din Epoca de Aur – Partea I: Tovarasi, frumoasa e viata!, produsa de Mobra Films si distribuita de Voodoo Films, care a adus in salile de cinema 26. 520 de spectatori in perioada 25 septembrie – 31 decembrie 2009, conform datelor centralizate si puse la dispozitia organizatorilor de www.videofil.ro.
 
La noutatile unei editii a Premiilor Gopo care se anunta a fi mai palpitanta si mai spectaculoasa decat toate cele de pana acum, se adauga prezenta masinii oficiale a Galei – Dacia Duster.
 
Gala Premiilor Gopo este organizata de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications si al Centrului National al Cinematografiei (CNC).
 
 
NOMINALIZARILE GOPO 2010
 
 
CEL MAI BUN FILM (LUNG METRAJ)
 
Cea mai fericita fata din lume (Romania-Olanda, 2009)
Producator: Ada Solomon (HiFilm, Circe Films)
Regia: Radu Jude
 
Concertul (Franta-Italia-Romania-Belgia, 2009)
Producator: Alain Attal (Les Productions du Trésor, Oi Oi Oi, France 3 Cinéma, Castel Film)
Regia: Radu Mihaileanu
 
Katalin Varga (Romania-Ungaria-Marea Britanie, 2009)
Producatori: Peter Strickland, Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu (Libra Film, Hai Hui Entertainment)
Regia: Peter Strickland
 
Politist, adjectiv (Romania, 2009)
Producator: Corneliu Porumboiu (42 km film)
Regia: Corneliu Porumboiu
 
 
CEL MAI BUN REGIZOR (LUNG METRAJ)
 
Adrian SitaruPescuit sportiv
 
Corneliu PorumboiuPolitist, adjectiv
 
Radu JudeCea mai fericita fata din lume
 
Radu MihaileanuConcertul
 
 
CEL MAI BUN SCENARIU DE LUNG METRAJ
 
Anca DamianIntalniri incrucisate
 
Augustina Stanciu, Radu JudeCea mai fericita fata din lume
 
Corneliu PorumboiuPolitist, adjectiv
 
Ileana Muntean, Mircea Staiculescu, Andrei GruzsniczkiCealalta Irina
 
Radu Mihaileanu, Alain-Michel BlancConcertul
 
 
CEL MAI BUN ACTOR INTR-UN ROL PRINCIPAL INTR-UN FILM DE LUNG METRAJ
 
Adrian TitieniPescuit sportiv
 
Andi VasluianuCealalta Irina
 
Dragos BucurPolitist, adjectiv
 
Florin Piersic Jr.Calatoria lui Gruber
 
Valentin PopescuCele ce plutesc
 
 
CEA MAI BUNA ACTRITA INTR-UN ROL PRINCIPAL INTR-UN FILM DE LUNG METRAJ
 
ANDREEA BOSNEAG – CEA MAI FERICITA FATA DIN LUME
 
Hilda PeterKatalin Varga
 
Olimpia MelinteCele ce plutesc
 
Maria DinulescuPescuit sportiv
 
Monica BarladeanuFrancesca
 
 
CEL MAI BUN ACTOR INTR-UN ROL SECUNDAR INTR-UN FILM DE LUNG METRAJ
 
Doru AnaCealalta Irina
 
Radu IacobanAmintiri din Epoca De Aur
 
Tibor PalfyKatalin Varga
 
Vasile MuraruCea mai fericita fata din lume
 
Vlad IvanovPolitist, adjectiv
 
 
CEA MAI BUNA ACTRITA INTR-UN ROL SECUNDAR INTR-UN FILM DE LUNG METRAJ
 
Diana CavalliotiIntalniri Incrucisate
 
Luminita GheorghiuFrancesca
 
Tania PopaAmintiri din Epoca de Aur
 
Violeta Haret-PopaCea mai fericita fata din lume
 
 
CEA MAI BUNA MUZICA ORIGINALA (LUNG METRAJ)
 
Armand AmarConcertul
 
Hanno Hofer, Laco JimiAmintiri din Epoca de Aur
 
Pessi LevantoIntalniri Incrucisate
 
Steven Stapleton, Geoff CoxKatalin Varga
 
 
CEA MAI BUNA IMAGINE (LUNG METRAJ)
 
Dan AlexandruCele ce plutesc
 
Dinu TanaseCalatoria lui Gruber
 
Marius PanduruPolitist, adjectiv
 
Mark GyoriKatalin Varga
 
Vivi Dragan VasileCealalta Irina
 
 
CEL MAI BUN MONTAJ (LUNG METRAJ)
 
Adrian SitaruPescuit sportiv
 
Catalin CristutiuCea mai fericita fata din lume
 
Ludo TrochConcertul
 
Matyas FeketeKatalin Varga
 
Roxana SzelPolitist, adjectiv
 
 
CEL MAI BUN SUNET (LUNG METRAJ)
 
Constantin FleancuCea mai fericita fata din lume
 
Dana Bunescu, Cristinel SirliAmintiri din Epoca de Aur
 
Gyorgi Kovacs, Gabor Erdelyi, Tamas SzekelyKatalin Varga
 
Sebastian Zsemlye, Chris Mike Sugar, Alexandru DragomirPolitist, adjectiv
 
 
CEA MAI BUNA SCENOGRAFIE (LUNG METRAJ)
 
Cezara Armasu, Mihaela Poenaru, Dana Istrate, Simona Paduretu Amintiri Din Epoca de Aur
 
Cristian NiculescuConcertul
 
Florin GabreaCalatoria lui Gruber
 
Mihaela PoenaruPolitist, adjectiv
 
Mihai DorobantuCele ce plutesc
 
 
CELE MAI BUNE COSTUME (LUNG METRAJ)
 
Augustina StanciuCea mai fericita fata din lume
 
Giorgiana BostanPolitist, adjectiv
 
Svetlana MihailescuCalatoria lui Gruber
 
Viorica PetroviciConcertul
 
 
CEL MAI BUN MACHIAJ SI CEA MAI BUNA COAFURA (LUNG METRAJ)
 
Michelle Constantinides, Dana Busoiu, Catherine Crassac, Adelina PopaConcertul
 
Dana RoseanuCea mai fericita fata din lume
 
Maria Andreescu, Domnica SavaWeek-end cu mama
 
Maria Andreescu, Lidia IvanovCele ce plutesc
 
 
CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR
 
Australia (Romania, 2009)
Producatori: Carmen Harabagiu, Andrei Cretulescu, Aurelian Nica (HBO Romania)
Regia: Claudiu Mitcu
 
Copiii Uraniului (Romania, 2009)
Producator: Tudor Giurgiu (Libra Film)
Regia: Iulian Ghervas, Adina Popescu
 
Drumul Pasarilor (Romania, 2009)
Producator: Tudor Giurgiu (Libra Film)
Regia: Klára Trencsényi, Vlad Naumescu
 
Lumea vazuta de Ion B. (Romania, 2009)
Producatori: Carmen Harabagiu, Aurelian Nica, Andrei Cretulescu (HBO Romania, Alexander Nanau Production)
Regia: Alexander Nanau
 
 
CEL MAI BUN FILM DE SCURT METRAJ
 
Inainte si dupa 22/12/1989 (Romania, 2009)
Producatori: Dan Cotoman, Giuliano Doman (Tandem Film)
Regia: Andrei Cohn
 
Nunta lui Oli (Romania, 2009)
Producator: Tudor Giurgiu (Libra Film)
Regia: Tudor Cristian Jurgiu
 
Renovare (Germania-Romania, 2009)
Producatori: David Lindner Leporda, Ada Solomon (Filmalee, HiFilm)
Regia: Paul Negoescu
 
Zgomot alb (Romania, 2009)
Producator: Marius Pandele
Regia: Marius Pandele
 
 
PREMIUL “TANARA SPERANTA”
 
Andreea BosneagCea mai fericita fata din lume
 
Claudiu MitcuAustralia
 
Diana CavalliotiAmintiri din Epoca De Aur, Intalniri Incrucisate
 
Olimpia MelinteCele ce plutesc
 
Tudor Cristian JurgiuNunta lui Oli
 
 
PREMIUL PUBLICULUI (PENTRU FILMUL ROMANESC CU CEL MAI MARE SUCCES LA BOX OFFICE IN 2009)
 
Amintiri din Epoca de Aur: Tovarasi, frumoasa e viata! – 26, 520 bilete vandute
Producator: Cristian Mungiu (Mobra Films)
Distribuitor: Voodoo Films
Regia: Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu
 
 
CEL MAI BUN FILM EUROPEAN (DINTRE CELE DISTRIBUITE IN ROMANIA IN 2009)
 
Gomora / Gomorrah (Italia-Franta, 2008)
Regia: Mateo Garrone
Distribuitor: Independenta Film
 
O poveste de Craciun / Un Conte De Noel (Franta, 2008)
Regia: Arnaud Desplechin
Distribuitor: Independenta Film
 
Tacerea Lornei / Le Silence De Lorna (Franta-Belgia-Italia, 2008)
Regia: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Distribuitor: Independenta Film
 
Te iubesc de mult / Il y a longtemps que je t’aime (Franta-Germania, 2008)
Regia: Philippe Claudel
Distribuitor: New Films

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top