You are here
Home > Berlinale > Premiera mondiala la Berlin: Portretul luptatorului la tinerete

Premiera mondiala la Berlin: Portretul luptatorului la tinerete

Ultimul film pe care l-am vazut sambata a fost Portretul luptatorului la tinerete, debutul in lung metraj al lui Constantin Popescu.

portretulluptatoruluilatine

Portretul luptatorului la tinerete (Romania 2009, r. Constantin Popescu, 2h 43 min)
Selectionat in cadrul sectiunii Forum a Festivalului International de Film de la Berlin, Portretul luptatorului la tinerete, este prima parte a trilogiei Aproape liniste, dedicata rezistentei anti-comuniste din munti.

Portretul luptatorului la tinerete ne prezinta povestea adevarata a grupului de partizani condusi de Ion Gavrila Ogoranu (interpretat in film de Constantin Dita) care, pana spre finele anilor ‘50, au luptat in muntii Fagaras impotriva comunistilor si a nou infiintatei Securitati.

Intre numeroasele grupuri care s-au retras in munti pentru a lupta cu arma in mana impotriva comunistilor un loc aparte l-a ocupat cel condus de Ion Gavrila Ogoranu, care a actionat pe versantii nordici ai Muntilor Fagaras.

Strategia adoptata de grupul lui Ogoranu a fost una a evitarii luptei directe cu agentii Securitatii, incercandu-se mentinerea pe o perioada cat mai lunga a existentei grupului de rezistenta.

Teama obsesiva de tradare i-a obligat pe luptatorii anti-comunisti la o permanenta miscare, fiind ajutati de o adevarata retea de sprijin formata din taranii fagaraseni de la poalele muntilor.

Iernau prin paduri sau in podurile caselor diversilor oameni de incredere, despartindu-se adesea in mai multe grupuri pentru a-si putea procura mai usor alimentele si pentru a nu fi prinsi toti odata.

Filmul este un real document despre o perioada tulbure din istoria tarii noastre. Imaginea filmului (in cinemascop) este absolut fabuloasa (bravo Liviu Marghidan), si la un moment dat te pierzi in frumusetea peisajelor pe care le vezi in fata ochilor. Am avut insa ceva probleme (ca si la Eu cand vreau sa fluier, fluier) cu numeroasele filmari “din mana” care au ajuns la un moment dat sa imi dea dureri de cap.

La partile negative ale filmului putem adauga lungimea excesiva (2h 43 min), structurarea scenariului cu foarte multe detalii in care te pierzi, dar si dorinta regizorului de a spune “prea multe intr-un timp foarte scurt” (desi filmul este foarte lung). In plus, personajele sunt foarte slab conturate, si nu apuci sa aflii prea multe despre ele pe parcursul filmului.

Constantin Popescu: „Filmul meu vorbeste despre un grup de tineri care au decis sa se ascunda in munti si sa astepte sosirea americanilor pentru ca, impreuna, sa rastoarne regimul comunist. Despre un grup de barbati care, vreme de aproape 10 ani, au rezistat in munti, in totala opozitie cu Puterea, si-mpotriva carora au fost trimisi – pentru a-i prinde si a-i anihila – un numar impresionant si niciodata egalat de trupe, militieni si membri ai serviciilor secrete”.

Constantin Popescu pregateste, deja, productiile despre fratii Arnautoiu (care vor fi interpretati de Dragos Bucur si Andi Vasluianu) si Elisabeta Rizea (care va fi interpretata de Clara Voda).

In distributia filmului vom recunoaste o marte parte dintre actorii romani indragiti de public: Constantin Dita, Bogdan Dumitrache, Ion Bechet, Vasile Calofir, Dan Bordeianu, Alexandru Potocean, Radu Iacoban, Serban Gomoi, Paul Ipate, Mihai Constantin, Razvan Vasilescu, Teodor Corban, Mimi Branescu, Bogdan Stanoevici si Nicodim Ungureanu.

Portretul luptatorului la tinerete este produs de Filmex Film, cu sprijinul CNC si cu participarea HBO Romania. Compania franceza Coach 14 se ocupa de vanzarile internationale.

Filmul va fi distribuit in Romania la toamna.

Iata cateva imagini facute de mine in sala unde a avut loc proiectia de Gala:

berlinale2010_76

Constantin Popescu la Berlinale 2010.

berlinale2010_77

Actorul principal, Constantin Dita si regizorul Constantin Popescu.

berlinale2010_78

Liviu Marghidan (directorul de imagine), Constantin Dita si Constantin Popescu.

berlinale2010_79

berlinale2010_80

7 thoughts on “Premiera mondiala la Berlin: Portretul luptatorului la tinerete

  1. Un soi de L”armee des ombres in varianta mioritica.Jolie!Tupeist proiect.Sa vedem ce si cum arata!Bafta multa acolo.

  2. Interesant film.Poate este unul „bun”…un torrent ceva ? sau un DVD de cumparat de la cineva ?

  3. am vazut filmul „Portretul luptatorului…” la festivalul Best. vorbind strict despre „Film” recomand „Undeva in est” de Nicolae Margineanu din 1991, ca cinefil adica… vorbind despre „Adavar”, despre cum au stat lucrurile, ce a insemnat sa fii partizan sau sa fii ruda unuia sau sa ajuti unul, recomand „Undeva in est” de Nicolae Margineanu din 1991, ca simplu roman adica… respect!

  4. Excelent. Mie mi-a placut cel putin la fel de mult ca „undeva in est”. RESPECTE

  5. Ametitor ,,,,la propriu…mi s-a facut rau din cauza imaginii..atat de mult se misca si atat de nemotivat.in rest e ok cu multe influente de la Terence Malick, ceva de la Cristi Puiu/proiect indraznet dar prea lung si prea multe lucruri spuse in acelasi timp.6 din 10 ca nota

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top