You are here
Home > Featured > Metropolis: Capodopera lui Fritz Lang la TIFF – imagini de la eveniment

Metropolis: Capodopera lui Fritz Lang la TIFF – imagini de la eveniment

Pe 29 mai, de la ora 20,00, Cinema Republica a fost gazda unui eveniment extraordinar: filmul mut Metropolis a rulat intr-o varianta restaurata si completa, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrala a filmului de muzicianul si artistul media Antonio Bras, prezentat in premiera mondiala la TIFF 2010.

metropolis

Metropolis (Germania 1927, R. Fritz Lang, 2h 27 min).
Intr-un oras futurist in care clasa muncitoare si clasa liderilor ganditori sunt extrem de bine separate, fiul conducatorului orasului se indragosteste de frumoasa Maria, o muncitoare care prevesteste ca diferentele dintre cele doua clase din Metropolis vor fi anihilate de un mediator.

Nu reusisem sa vad filmul pana acum (l-am ratat si la Berlin in acest an) si bineinteles ca atunci cand am auzit ca va fi prezentat la TIFF am fost extrem de incantat si nerabdator sa-l vad.

Intr-adevar ce am vazut la Cinema Republica a fost un spectacol de exceptie in care muzica lui Antonio Bras a completat filmul intr-un mod foarte firesc. Nu as fi crezut ca un film din 1927 poate fi atat de actual, bine realizat si emotionant precum Metropolis.

Filmul acesta este tatal productiilor SF care ne-au bombardat in ultimii zeci de ani. Un film din care s-au inspirat la greu regizorii blockbusterelor zilelor noastre.

Metropolis impresioneaza prin efectele si detaliile tehnice si arhitecturale inedite pentru vremea sa (iar studioul care l-a produs aproape ca a ajuns in pragul falimentului din cauza bugetului enorm – 5.000.000 marci).

Interesant este si drumul acestei pelicule din 1927 si pana in zilele noastre…

Timp de aproape 80 de ani, filmul a fost cunoscut in forma sa incompleta. In vara anului 2008 s-a facut o descoperire extraordinara: o copie a filmului Metropolis in lungime originala a fost gasita in arhivele unui muzeu din Buenos Aires.

Dupa munca de restaurare a filmului, acesta a putut fi vizionat in februarie 2010 in varianta sa completa, in doua puncte din Germania, la Frankfurt pe Main si la a 60-a editie a Berlinalei, intr-o proiectie open-air, in fata Portii Brandenburg.

Pe 29 mai 2010, Metropolis a fost proiectat la TIFF pentru a doua oara in afara Germaniei, dupa Hong-Kong. Odata cu scenele noi, acompaniamentul muzical realizat de Antonio Bras a fost de asemenea prelucrat si adaptat, prezentarea filmului sub forma restaurata semnificand o premiera si din punct de vedere muzical.

Soundtrack-ul filmului realizat de Bras include muzica clasica, efecte sonore, pasaje de muzica rock si sunete ambientale si meditative, care impreuna cu numeroase sample-uri de chitara, pian, elemente percusive si alte sunete live, realizeaza un camp sonor electro-digital.

Mai multe informatii despre artist si coloana sonora a filmului puteti gasi si pe:

www.metropolis-live.de

www.myspace.com/metropolislivesound

Iata cateva imagini cu Antonio Bras de la conferinta de presa, precum si de la evenimentul de la Cinema Republica din Cluj.

Foto de Cristofor Lazarescu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate.

antoniobras1

Antonio Bras la conferinta de presa cu Metropolis (TIFF 2010).

antoniobras2

La conferinta au participat si reprezentantii Centrului Cultural German.

antoniobras3

Antonio Bras.

antoniobras4

Impreuna cu Antonio Bras dupa conferinta de presa.

metropolis1

Seara la cinema Republica cinefanii s-au inghesuit sa vada Metroplis-ul…

metropolis2

… si au dat buzna in holul cinematografului Republica…

metropolis3

… apoi in sala…

metropolis4

… cautandu-si locuri cat mai bune.

metropolis5

Printre spectatori i-am remarcat si pe Codruta Cretulescu (critic de film)…

metropolis6

si Andrei Cretulescu (critic de film, producator).

metropolis7

Sala arhiplina astepta inceperea spectacolului.

metropolis8

Iar Antonio Bras isi pregatea aparatele…

metropolis9

metropolis10

Si tot a avut timp de un zambet pentru CineFani.

metropolis11

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top