You are here
Home > Featured > Medalia de Onoare: Victor Rebengiuc at his best!

Medalia de Onoare: Victor Rebengiuc at his best!

Ultimul film vazut miercuri seara a fost Medalia de Onoare, cel de-al doilea film romanesc din competitia TIFF 2010 care a rulat incepand cu ora 22,30 la Cinema Victoria.

medaliadeonoareposter

Medalia de Onoare (Romania 2009, r. Peter Calin Netzer, 1h 45 min).
Ion (Victor Rebengiuc), in varsta de 75 de ani, primeste din intamplare Medalia de Onoare pentru fapte „eroice” din Cel de-al Doilea Razboi Mondial, vremuri de care de-abia isi mai aduce aminte.

Medalia il obliga pe Ion sa-si priveasca viata cu alti ochi. Poate ca n-a fost intotdeauna un ratat… Poate ca viata lui are un sens… Poate ca inca inseamna ceva pentru familia lui…

De aici porneste o intreaga „aventura umana” (scrisa cu maiestrie de Tudor Voican) si pusa in scena de Peter Calin Netzer (aflat la al doilea lung metraj dupa Maria din 2003) in care Rebengiuc pur si simplu straluceste.

O intreaga pleiada de actori de prima mana dau nastere unor personaje memorabile: Victor Rebengiuc, Mircea Andreescu, Ion Luchian, Radu Beligan, Constantin Draganescu.

O aparitie spectaculoasa, total inedita si neasteptata este cea a fostului Presedinte al Romaniei, Ion Iliescu… in propriul rol. Mai multe nu va spun, pentru ca filmul trebuie savurat la cinema.

Medalia de Onoare este intr-un fel un omagiu adus de Voican si Netzer unor mari actori romani care nu au sansa sa fie vazuti prea des pe marile ecrane. Iar prezentul film le da din nou sansa de a aparea in fata spectatorilor, de a fi vazuti, apreciati si aplaudati.

Una peste alta, atmosfera de la cinema Victoria a fost una cu adevarat emotionanta: aplauze, intrebari pentru (o parte) din echipa filmului prezenta la TIFF si multe felicitari si poze facute de fani alaturi de Victor Rebengiuc si Netzer.

Pleiada de premii castigate pana acum de Medalia de Onoare ma face sa cred ca el nu va pleca cu mana goala nici de la TIFF.

Pana acum, in palmaresul Medaliei de Onoare figureaza: Premiul Cineuropa si Mentiune Speciala la Festivalul de Film Miami 2010; Mentiune Speciala, Premiul Holden pentru Cel mai bun scenariu si Premiul Publicului la Torino International Festival of Young Cinema; Cel mai bun actor – Victor Rebenciuc, Cel mai bun scenariu, Premiul FIPRESCI, Greek Union of Film and Television Technicians Award si Silver Alexander la Festivalul de Film de la Salonic 2009.

In fata spectatorilor, veniti sa raspunda la intrebari dupa incheierea filmului au sosit: Ada Solomon (producator delegat al filmului), actorul principal Victor Rebengiuc, regizorul Peter Calin Netzer si Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

Iata cateva imagini de la premiera de la Cinema Victoria realizate de Cristofor Lazarescu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate.

medaliadeonoare1

Spectatorii de la Cinema Victoria asteptand cu interes noul film romanesc.

medaliadeonoare2

La final au sosit in fata spectatorilor In fata spectatorilor, Ada Solomon, Victor RebengiucPeter Calin Netzer si Mihai Chirilov.

medaliadeonoare3

Victor Rebengiuc si Peter Calin Netzer.

medaliadeonoare4

medaliadeonoare5

medaliadeonoare6

medaliadeonoare7

medaliadeonoare8

medaliadeonoare9

medaliadeonoare10

medaliadeonoare15

medaliadeonoare11

La final Victor Rebengiuc a acordat autografe fanilor.

medaliadeonoare12

medaliadeonoare13

CineFan a facut o poza cu Maestrul Victor Rebengiuc.

medaliadeonoare16

Si la fel si fratele meu, Cristofor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top