You are here
Home > Cannes > Marti, dupa Craciun – aplaudat indelung la Cannes

Marti, dupa Craciun – aplaudat indelung la Cannes

Asteptam cu nerabdare momentul cand voi vedea noul film al lui Radu Muntean, Marti, dupa Craciun.

… si momentul a sosit chiar joi seara, prima noastra zi in Cannes. In avion am aflat ca filmul se vede chiar in seara in care noi ne facem aparitia in Cannes, si astfel ne-am facut planuri ca sa nu-l ratam.

martiafiscannes

Din pacate, am ajuns prea tarziu in Cannes pentru a mai putea sa ne ridicam acreditarile (la ora 20,00 se inchidea centrul de acreditari). Dar nu am disperat si dupa ce am lasat bagajele la apartamentul unde suntem cazati, am fugit repede la Sala Debussy unde la ora 22,15 incepea Marti, dupa Craciun.

Neavand acreditari, a trebuit sa facem rost de invitatii. Criticul de film (si producatorul) Andrei Cretulescu a reusit sa-mi faca rost de un loc la film (multumesc Andrei!) si asa am intrat in sala. Fratele meu a ramas pe afara, dar a reusit in acest timp sa faca niste poze cu Croazeta noaptea, vazand filmul a doua zi.

Revenind la film:

Marti, dupa Craciun (Romania 2010, r. Radu Muntean, 1h 39 min)
Povestea are in centru pe Paul (Mimi Branescu) care are o relatie cu tanara si frumoasa Raluca (Maria Popistasu). Prima imagine nii infatiseaza pe amandoi foarte intimi, intr-un cadru-secventa de vreo 10 minute.

Cateva minute mai tarziu aflam ca Paul este casatorit si are si un copil. Sotia lui, Adriana este interpretata de Mirela Oprisor, sotia din viata reala a lui Mimi Branescu.

Inca din prima secventa filmul atrage prin culorile calde, ecranul intr-un maiestuos cinemascop si povestea care evolueaza in cadre lungi care te lasa ca cunosti personajele indeaproape si sa iti dai seama ce se intampla cu ele.

Decizia pe care o are de luat personajul principal pana la finalul peliculei este daca sa ramana in continuare cu sotia si copilul, sau sa aleaga calea pasiunii si noii iubiri infatisata de (putin mai) tanara sa amanta.

Cele trei personaje principale sunt foarte bine conturate pe intreg parcursul filmului, iar actorii se achita cu brio de misiunea de a le da viata credibil.

Pentru Radu Muntean acest film este un pas inainte care dovedeste o maturitate cinematografica, si vine in completarea succeselor de pana acum: Furia, Hirtia va fi albastra, Boogie.

Atmosfera de la premiera de Gala de la Cannes a fost una senzationala: la finalul filmului cei prezenti au aplaudat minute in sir, vizibil emotionanti de subiect, dar si de jocul actorilor. Nimeni nu a iesit din sala pana nu s-a terminat intreg genericul de final si s-a aplaudat frenetic (lucru rar intalnit aici, unde odata terminat filmul, jurnalistii cam ies din sala rapid, sau se aplauda simbolic).

Am reusit in ziua care a urmat (vineri) sa realizez interviuri cu intrega echipa a filmului, interviuri pe care le veti putea citi aici pe site in zilele urmatoare.

Iata cateva poze cu o parte a echipei filmului, facute la Cannes.

Foto de Cristofor Lazarescu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate.

Deplasare realizata cu sprijinul Romanian Film Promotion.

radumuntean1

Regizorul Radu Muntean.

mimibranescu

Actorul Mimi Branescu.

mirelaoprisor

Actrita Mirela Oprisor.

mariapopistasu

Actrita Maria Popistasu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top