You are here
Home > Berlinale > Interviu exclusiv: Paul Negoescu si Derby, la Berlin

Interviu exclusiv: Paul Negoescu si Derby, la Berlin

Paul Negoescu se afla in acest an din nou la Berlin, cu un nou scurt metraj, Derby.

In Derby, un tata are impresia ca o aude in camera vecina pe fiica lui de 15 ani facand sex cu prietenul ei, invitat de familie la cina. Falia dintre tata si prietenul fiicei e mai mare de atat: unul tine cu Steaua, celalalt cu Dinamo…

 berlinderbypaulnegoescu1

Paul, alaturi de actorii din Derby, la petrecerea romanilor de la Berlin.

Intalnindu-ma cu Paul la petrecerea romanilor, am reusit sa fac un scurt interviu pentru CineFan. Enjoy!

ULTIMA ORA: Astazi, marti 16 februarie, filmul Eu cand vreau sa fluier, fluier avea in continuare media cea mai mare a notelor Criticilor prestigioasei reviste Screen, si anume 2,9. Iata lista filmelor din competitie vizionate pana acum si media notelor acordate de criticii de film de la Screen:

2,9 Eu cand vreau sa fluier, fluier (r. Florin Serban)
2,8 The Ghost Writer (r. Roman Polanski)
2,4 Apart Together (r. Wang Quanan)
2,3 Submarino (r. Thomas Vinterberg)
2,1 Howl (r. Robert Epstein, Jeffrey Friedman)
2,1 Greenberg (r. Noah Baumbach)
2,0 The Robber (r. Benjamin Heisenberg)
1,8 A Woman, A Gun and A Noodle Shop (r. Zhang Yimou)
1,8 Caterpillar (r. Koji Wakamatsu)
1,7 A Somewhat gentle Man (r. Hans Petter Moland)

* Au mai ramas de vazut alte 10 filme din competitie, asa ca totul se poate schimba in zilele urmatoare…

Emanuel Lazarescu: Cum este sa fii din nou la Berlin?
Paul Negoescu
: Ca si pana acum (rade). E un pic mai frig decat in anii trecuti, acum a si nins… Dar orasul e la fel, Festivalul e la fel, filmele sunt cam de acelasi nivel. Mi se pare ca acum s-au straduit mai mult, pentru ca e editia aniversara si s-au chinuit sa-l faca mai fastuos un pic. Dar e totusi criza, nu mi se pare ca e mult mai fastuos decat in ceilalti ani.

Emanuel: Cum a fost primit filmul tau? Ai fost la proiectii?
Paul
: Am fost la cele doua proiectii de pana acum, si ambele au fost foarte bune. Adica ma asteptam sa fie bine primit, ca e totusi un film destul de comic, dar ce m-a surprins destul de placut a fost ca s-a ras exact unde doream sa se rada. Si asta mi se pare ca este o reusita, mai ales ca este un subiect local, Steaua – Dinamo, dar s-au identificat. Si oamenii care nu au treaba cu fotbalul au inteles despre ce e vorba, pentru ca nu este un film despre fotbal, ci e vorba de subtextul din replicile personajelor.

Emanuel: Ultima data cand am vorbit aici la Berlin, aveai alt film in competitie, spuneai ca au fost ceva probleme cu proiectia… Stiu ca ai stat in primele randuri, te-a durut capul… De data asta a fost totul ok?
Paul
: Da, atunci a inceput filmul fara sunet, si m-am enervat foarte tare. Era vorba de filmul Tarziu, care are o imagine foarte miscata, e filmat din mana, pe un stil documentarist. Si spectatorii din primle randuri au cam ametit si au plecat in timpul filmului. Acum este un film foarte asezat, imaginea este de pe trepied, nu se mai “hatane” nimic. Si nu numai ca n-a plecat nimeni, dar le-a si placut la final.

berlinderbypaulnegoescu2

Emanuel: Ce asteptari ai de la acest film de la Berlin? Are sanse la un premiu…?
Paul
: Premiu… Acum sa-ti zic ceva, palmaresul meu niciodata nu se identifica cu palmaresul juriului. Tot timpul existe diferente, surprize. Filme care au fost premiate si mie nu mi-au placut, si acum nu vorbesc numai de Berlin, vorbesc de orice Festival la care am fost. Asa ca nu pot sa zic ca am mari asteptari. Mai ales ca nu am vazut toate scurt metrajele. Cred insa ca nivelul este la fel ca in alti ani, si depinde foarte mult de gusturile juriu. Citind biografiile celor din juriu, cred ca vom avea parte de niste premii foarte variate. Adica vor premia si un film experimental, si unul de animatie si unul de fictiune. Vor incerca sa impace pe toata lumea.

Emanuel: Care este urmatorul proiect? Un lung metraj, sau tot scurt metraj?
Paul: Eu imi doresc sa fac lung metraj, dar cand faci atatea scurt metraje cate am facut eu, mai mult de 10 scurt metraje, este foarte greu sa faci pasul la lung metraj, pentru ca mi-am creat niste automatisme care functioneaza la scurt metraj, dar in structura de lung metraj, nu functioneaza. Practic, toate ideile mele sunt scurt metraje lungite pana la un lung metraj. Si nu vreau sa fac asta. Vreau sa gandesc in materie de lung metraj, intr-o structura de lung metraj. Si pana n-o sa pot sa fac pasul asta, mental, n-o sa pot sa scriu un lung metraj de care sa fiu multumit.

Emanuel: In ce stadiu se afla filmul cu yachtingul, de care mi-au spus ultima data…
Paul: In stadiul de sertar (rade). Acum e la fundul sertarului…

Emanuel: Sa inteleg ca ai renuntat la el?…
Paul: N-am renuntat, inca ma tenteaza ideea, dar nu cred ca e potrivita povestea pentru un film de debut. Poate al treilea, al patrulea film… Dar nu este un film despre yachting, este un film despre o sedinta a Federatiei de Yachting. Nu stiu, poate o sa schimb ideea, si o sa fie o sedinta a Federatiei de Fotbal, sau mai stiu eu ce. Adica daca tot am inceput cu teme fotbalistice, sa continui… (rade).

Emanuel: Multa bafta cu filmul, si sa ne auzim cu bine.
Paul: Multumesc.

berlinderbypaulnegoescu3

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top