You are here
Home > Featured > CineFan la Artmania 2010

CineFan la Artmania 2010

Editia de anul acesta a festivalului Artmania organizat la Sibiu a adus pe scena sase trupe de metal de peste hotare. In prima zi i-am putut urmari pe Swallow the Sun, Kamelot si Sisters of mercy. Cea de-a doua zi a continuat cu Sirenia, Dark Tranquility si Serj Tankian. Headlinerul festivalului a fost Serj Tankian, fostul solist al trupei System of a Down.

Prima zi a inceput cu un public ceva mai rar in deschidere, la Swallow the sun. Cateva cuvinte despre aceasta trupa: apare in 2000, formata de Juha Raivio. In 2003 apare primul album, „The morning never came”. Swallow the sunt sunt o trupa de death/doom metal finlandeza. Line-up-ul actual este format din: Matti Honkonen la bass, Juha Raivio si Markus Jamsen la chitara, Mikko Kotomaki ca solist, Kai Hahto la tobe si Aleksi Munter la clape.

Reprezentatia lor a fost satisfacatoare cel putin pentru mine, avand in vedere ca nu prea ascult doom metal cam deloc. Sonorizarea a fost buna de asemenea.

Urmatoarea formatie a primei zile a fost Kamelot, unul din numele cunoscute ale metalului mondial. Kamelot este o formatie de power metal care apare in Florida, Statele Unite, in 1988. Are ca fondatori pe Thomas Youngblood si Richard Warner. Ulterior Roy Khan, solistul actual de origine norvegiana se alatura trupei si se implica in realizarea versurilor. Kamelot colaboreaza in timp cu diversi artisti in realizarea albumelor, printre care si Simone Simons de la Epica.

Componenta actuala a trupei este: Thomas Youngblood la chitara si baking vocals, Roy Khan solist, Sean Tibbetts la bass, Casey Grillo la tobe si Oliver Palotai la clape. Kamelot are la activ noua albume, incluzandu-l pe cel care va aparea anul acesta.

Sisters of mercy este o formatie cunoscuta de asemenea, cu o cariera muzicala care se intinde pe multi ani si care a fost marcata de schimbari de stil si de scindari in cadrul grupului. Stilul se axeaza pe gothic rock, formatia fiind de origine britanica si aparand pe scena muzicala in anul 1980. Prestatia lor de anul acesta m-a dus cu gandul spre muzica ambientala mai mult decat spre cea cu versuri clare si acorduri rapide practicata de celelalte formatii. De asemenea, pe tot timpul reprezentatiei, scena a fost invadata de un fum dens, parte a efectelor probabail, dar care facea cam imposibila fotografierea membrilor grupului.

Cea de-a doua zi a festivalului a demarat in forta cu trei artisti cunoscuti, Sirenia, Dark Tranquility si Serj Tankian.

Sirenia este o trupa de gothic metal din Norvegia, cu o linie melodica deosebita, imbinand vocea feminina cu growling-ul vocii masculine, clear vocals si de asemenea alte instrumente ca viorile. Trupa a suferit mai multe schimbari in timp, mai ales in ce priveste solista. Prima solista a fost Henriette Bordvik care paraseste formatia in 2005. Urmeaza apoi Monika Pedersen care paraseste ulterior formatia in urma unor neintelegeri, aceasta ducand la anularea turneului programat de catre trupa alaturi de Therion. In 2008 actuala solista, Aylin, este confirmata. In 2009 apare si primul album „The 13th floor”.

Desi calitatea sunetului la reprezentatia sirenia a lasat de dorit, vocea lui Aylin abia putand fi auzita din cauza basului dat mult prea tare, Sirenia a facut un show extraordinar, interpretand atat piese de pe albumele precedente cat si cele care apar pe „The 13th floor”. Dupa concert am avut ocazia speciala de a o intalni pe Aylin si de a schimba cateva vorbe cu ea, totul incheindu-se cu o fotografie. Dupa intalnirea cu Roy Khann de la Kamelot acesta a fost al doilea moment important pe care l-am trait la Artmania.

Dark Tranquility a urmat reprezentatiei Sirenia. Grupul abordeaza genul melodic death metal. Are ca fondatori pe Mikael Stanne si Niklas Sundin si apare in 1989. Trupa este foarte apropiata de stil cu celebrii In Flames, amandoua formatiile practicand un gen unic de melodic death. Reprezentatia lor a fost plina de energie si de interactiune cu publicul, Mikael Stanne fiind o bomba cu energie care nu a stat niciun moment pe loc. Vocea lui a depasit de asemenea orice lipsuri in calibrarea instalatiilor de sunet.

Headlinerul festivalului a avut parte de ultima reprezentatie a serii. Serj Tankian este deja un foarte cunoscut artist, compozitor, solist, poet si activist politic. Este figura marcanta a trupei System of a Down. Nascut in Armenia, Tankian emigreaza in California la varsta de opt ani inpreuna cu familia sa. Astfel incepe cariera sa, avand aici primele contacte cu muzica si invatand sa scrie cantece si sa cante la diverse instrumente. Serj Tankian e cunoscut si ca un activist pentru drepturile animalelor. Are la activ cinci albume cu System of a Down si doua cu baking band-ul sau F.C.C. (flying cunts of chaos).

Concertul lui Serj Tankian a fost tot ceea ce era de asteptat si inca mai mult, artistul interpretand aproape toate piesele de pe albumul „Elect the Dead” lansat in 2007. Serj Tankian da constant impresia ca ii place ceea ce face si de asemenea ca versurile si creatia lui nu sunt ceva comercial ci contin un mesaj actual si care ar trebui auzit de toata lumea. Cu siguranta Serj si-a meritat titulatura de figura marcanta ar festivalului din 2010.

In concluzie, festivalul de anul acesta s-a ridicat din nou la standardele bine cunoscute reusind sa aduca in Romania, in premiera, trupe de peste hotare, trupe care au descoperit un nou loc in care sunt apreciate si aplaudate pentru prestatiile lor uimitoare. De asemenea pentru trei zile Sibiul a fost un centru de manifestare al artei, titulatura care dupa parerea mea si-o mentine si in zilele in care nu se organizeaza festivaluri.

In final va prezint cateva imagini de la Artmania 2010.

In ordine: Swallow the sun, Kamelot, Sisters of mercy, Sirenia, Dark Tranquility, Serj Tankian

Foto de Alexandru Sutiu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate.
Imaginile nu pot fi folosite in alte publicatii (TV, radio, online, presa scrisa) fara acordul CineFan.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top