You are here
Home > Featured > CineFan la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara

CineFan la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara

Asociatia Film Romania (AFR) si Fundatia Pentru Poezie Mircea Dinescu organizeaza in perioada 5-12 septembrie 2010, in Portul Cultural Cetate (judetul Dolj) prima editie a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara.
 
Timp de 7 zile, pe malul Dunarii, in Portul cultural Cetate (la 2 km de localitatea Cetate si 18 km de Calafat), cineasti romani si din tarile balcanice se vor intalni in cadrul unui eveniment cultural-artistic complet diferit fata de cele care au avut loc pana acum in Romania.
 
Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara, prima editie “Balcanii” va avea cate o zi dedicata unei tari balcanice (Albania, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia si Romania). In fiecare zi invitatii vor avea parte de filme din cate o tara si vor fi serviti cu preparate culinare traditionale din aceeasi tara.
 
Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara, Editia I: “Balcanii” nu are un caracter competitiv, ci are ca scop cunoasterea si promovarea cinematogarfiilor balcanice care au cunoscut in ultimii ani o puternica dezvoltare, recunoscuta de juriile marilor festivaluri internationale prin acordarea a nenumarate premii la festivaluri importante precum Cannes, Berlin, Venetia, Salonic, etc.
 
Peste 100 de cineasti (actori, regizori, producatori, distribuitori, critici, jurnalisti si studenti la facultati de film) din Romania, Albania, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia si Turcia vor fi prezenti in Portul cultural Cetate in perioada 5-12 septembrie si vor discuta cu publicul prezent despre noi mijloace, inedite si neconventionale pentru a ne promova filmele si a atrage mai multi spectatori atat in Romania, cat si in tarile din Balcani.
 
Important: evenimentul este deschis nu doar invitatilor, ci si vizitatorilor ocazionali, pasionati de film sau gastronomie. Vizionarea filmelor si cazarea (in corturi de cate 2 persoane) sunt gratuite.
 
Si pentru ca o sarbatoare trebuie tratata ca atare, organizatorii au mai pregatit pentru invitati si vizitatori ocazionali expozitii de sculptura si fotografii, standuri cu vanzare de carti de cinema, DVD-uri cu filme, concerte cu muzica balcanica veche, serenade si mancare traditionala din tarile invitate.
 
Profesionistii sunt invitati la workshopul “Cineastii din Balcani – de la complexul provincialului la Palme d’Or” – la care vor participa invitati de onoare – regizori din Romania si din Balcani, laureati la marile festivaluri internationale de film.
 
Pentru ca prea adesea mireasma Balcanilor s-a asociat cu mireasma prafului de pusca, ne-am gindit ca oarece poduri culturale arcuite peste Dunare ar mai imblinzi memoria noastra ranita de imaginea podurilor de piatra si otel bombardate la inceput de secol XXI. Si fiindca tot se spune ca in Portul Cetate cocosii cinta in trei limbi – romaneste, bulgareste si sirbeste – ne-am contaminat si noi de multiculturalitatea galinaceelor si am purces la punerea pietrei de temelie a Festivalului degustatorilor de Film si Arta culinara, sub insemnul Balcanilor.”, a declarat amfitrionul festivalului, Mircea Dinescu, presedintele Academiei de Gastronomie din Romania.
 
Incepand de maine, CineFan.ro se va afla la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara de unde va va tine la curent cu corespondente si imagini postate zilnic, aici pe BLOG. Stati alaturi de CineFan!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top