You are here
Home > Featured > CineFan Exclusiv: Turul Cetatii Sighisoara in imagini

CineFan Exclusiv: Turul Cetatii Sighisoara in imagini

La pranz, CineFan a participat la un tur al Cetatii Sighisoarei, tur in care Tobosarul Cetatii Sighisoara: Dorin Stanciu si Strajerul / Hallebardierul Lorinczi Zoltan au fost vedetele zilei.

Ei ne-au plimbat si ne-au povestit despre toate locurile care trebuie vazute in Cetate. Membrii grupul de curiosi au facut poze si au inregistrat povestile pentru eternitate si pentru ascultatori (unele le puteti asculta in curand la Radio Romania Cultural editate de Gabriela Mitan).

CineFan va impartaseste si voua, in imagini aceasta experienta inedita si va invita sa veniti sa vizitati Sighisoara. Nu veti regreta.

Pe parcursul turului, puteti citi si replicile zise de tobosar (Dorin Stanciu) proprietarul zicalei „Am zis!” pe care a inregistrat-o la OSIM). „Am zis!” ­čÖé

Enjoy!

Foto de Cristofor Lazarescu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate.

Multumiri lui Dorin Stanciu pentru extraordinarul tur si informatiile furnizate.

sighisoara_tur1

Incepem turul, veniti cu noi!

sighisoara_tur27

Pornim de la Turnul cu Ceas (Simbolul Sighisoarei).

sighisoara_tur26

sighisoara_tur2

In drum spre Turnul Fierarilor (fost Turn al Barbierilor pana in 1631).
„Vorbele bune nu strica memoria, nici dintii!”.

sighisoara_tur3

Turnul Fierarilor. Construit in 1631, pe vechiul Turn al Barbierilor. Este un Turn de aparare. Astazi Galeria de Arta a Primariei Municipiului Sighisoara in parteneriat cu Asociatia Alma Mater Castrum Sex – asociatia artistilor plastici profesionisti din Sighisoara.
„Facem sa fie bine!”

sighisoara_tur4

Biserica Manastirii. Dateaza din secolul XIII. A fost Biserica Dominicana pana la jumatatea sec. al XVI-lea iar dupa reforma lui Luther a devenit biserica Evanghelica. Astazi sasii merg in fiecare duminica la slujba.
„Nici un copac nu creste pana la Cer chiar daca ploua sau ninge. Am zis!”

sighisoara_tur5

In acest loc au fost Chiliile Dominicane. Putin mai tarziu, s-a construit cea mai frumoasa Primarie din Transilvania, mai precis in anul 1887. A fost si Prefectura Judetului Tarnava Mare. Astazi este Primaria Municipiului Sighisoara.
„Cateodata pasarelele ciripesc deasupra acoperisurilor. In doua-trei minute ciripesc pe stradutele inguste, aveti grija ce vorbiti. Am zis!”

sighisoara_tur6

In acest loc a fost Bisericuta Franciscana si Turnul Lacatusilor, pana in secolul al XIX-lea. In 1892 s-a construit Biserica Romano-Catolica unde merg maghiarii la slujba.
„Nu uitati de Dumnezeu! Am zis!”

sighisoara_tur7

Interiorul Bisericii Romano-Catolice.
„In Sighisoara convietuiesc de sute de ani maghiari, sasi, romani si romi. Am zis!”

sighisoara_tur8

Turnul Cizmarilor. Cu toate ca dateaza din timpuri mai vechi, forma de astazi o capata in 1681. Astazi este sediul unei parti din mass-media locala, Radio Son Sighisoara si JSR (Jurnalul Sighisoara Reporter).
Cea mai grea boala din lume asta este┬á– rautatea.┬áDar noi facem sa fie bine. Am zis!”

sighisoara_tur9

Am ajuns la a doua poarta a Cetatii. Construita in secolul al XIV-lea – Turnul Croitorilor.
„Lume, lume sa stie tat natul. Se aduce la cunostinta publica sa va anuntam sa stati linistiti pentru ca noi veghem. Am zis!”

sighisoara_tur10

Turnul Croitorilor. Pana la inceput de secol XX a fost doar o singura intrare (cea din partea stanga).

sighisoara_tur11

Turnul Croitorilor.

sighisoara_tur13

Suntem pe cea mai importanta strada din Cetate – Strada Scolii. Numita asa datorita┬áScarii Acoperite construita in 1642 pentru ca elevii sa urce la prima Scoala din Sighisoara, care dateaza din 1522.

sighisoara_tur14

Scara Acoperita.
„Pauza de publicitate ecologica. Plantati fiecare un copac. Iubiti mult, mult pasaricile. Faceti cuiburi in copaci. Am zis!”. Nu va ganditi la altceva, multumesc ­čÖé

sighisoara_tur15

Intrarea in Scara Acoperita. Sasii au construit aceasta scara in sprijinul elevilor pentru ca inainte erau in jur de 300 de trepte neacoperite. Treptele sunt in seturi de cate 6, simbolizand sase zile ale saptamanii, a saptea o portiune mai mare fiind duminica de rugaciune si de odihna. O legenda spune ca daca doriti sa va incercati sotii trebuie sa va sarutati pe 176 de trepte acoperite. Sa-i spuneti numele pe fiecare treapta. Din cauza sarutului, orice barbat din lumea asta pe scara 54-55 va spune alt nume decat numele vostru. Daca nu stie sa dea replica „Am vrut sa vad cum reactionezi, sa te cunosc mai bine.” lasati-l. Daca stie sa dea aceasta replica, pastrati-l de barbat. Se descurca cu celalalte. Daca totusi sunteti casatorit, folositi pseudonime precum „Frunzulita mea”, „Copacelul meu” sau „Pasaricuta mea”. Cum vreti. Am zis!

sighisoara_tur16

Am ajuns in curtea Casei Parohiale Evanghelice unde se afla Turnul Cositorarilor, Galeria Puscasilor si Turnul Tabacarilor. Aceste Turnuri dateaza din secolul al XIV-lea.

sighisoara_tur17

Turnul cu ceas vazut din curtea Casei Parohiale Evanghelice. In varful Turnului cu ceas, se afla Cocosul care se spune ca este barometrul cetatii – cel care anunta starea vremii. Daca ciocul Cocosului este indreptat spre Cetate trebuie sa fie vreme frumoasa. Daca el se indreapta spre orasul de jos, este vreme ploioasa. Daca sta intr-o parte, este vreme nefavorabila.

sighisoara_tur18

Galeria Puscasilor. Singurul loc din Cetate unde puteti vedea acest lucru: Crenelele (gemuletele) pe care se scoteau arghebuzele (tunurile de mana) pentru apararea Cetatii. In acest loc puteti vedea urmele de ghiulele de la atacul din 1704 a curutilor lui Racoti.
„Astazi este vreme frumoasa. Am zis!”

sighisoara_tur19

Turnul Cositorarilor. Este construit in sec XIV-lea. Refacut in sec. al  XV-lea. Este cel mai deosebit turn din Cetate, ca forma geometrica. Porneste de la baza patrata, se continua in Pentagon, se incheie in octogon si totusi acoperisul se termina in sase ape (sase laturi).

sighisoara_tur20

Am ajuns la a treia poarta a Cetatii. Poarta Torles.

sighisoara_tur21

Turnul Macelarilor. Construit in sec al XVI-lea, cu doua etaje.

sighisoara_tur22

Monument dedicat Eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial (langa Scara acoperita).

sighisoara_tur23

Prima┬áScoala din Sighisoara – 1522.

sighisoara_tur24

Suntem la cel mai inalt punct al Cetatii. Biserica din Deal – construita din anul 1345, pe o veche capela romanica gasita acolo in 1200.

sighisoara_tur25

Aici se incheie turul nostru.
„Sa nu bagati de hina ca n-ati auzit doba. Am zis!”

Las─â un r─âspuns

Top