You are here
Home > Cannes > Autobiografia lui Nicolae Ceausescu: O lectie de istorie ce nu trebuie ratata

Autobiografia lui Nicolae Ceausescu: O lectie de istorie ce nu trebuie ratata

Marti seara am vazut aici la Cannes si un film asteptat de multa lume, o pelicula inedita despre viata lui Nicolae Ceausescu.

 ceausescu1

Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (Romania 2010, r. Andrei Ujica, 3h).
Andrei Ujica ne propune un concept inedit pentru a ne prezenta viata lui Ceausescu: o “autobiografie” in care fostul dictator ideologic este prezentat in imagini de arhiva.

Perioada la care se refera filmul este cuprinsa intre 1965 si 1989. Filmul incepe cu inmormantarea fostului Secretar General al PCR Gheorghe Gheorghiu Dej, si unde Ceausescu a fost unul dintre cei care i-a purtat sicriul.

Incet-incet Ceausescu ajunge la putere. Ne sunt prezentate cronologic evenimente inedite din viata lui Ceausescu. Vizite de lucru oficiale, sedinte de congres, conferinte de presa, dar si imagini cu sotii Ceausescu in viata privata – la mare sau in casa de vacanta.

Initiativa lui Ujica este una laudabila. El reuseste in 3 ore sa ne arate pe ecran un altfel de Ceausescu. Cu bune si rele. Un Ceausescu pe care nu-l stiam, o enigma pentru poporul sau.

Chiar daca filmul are 3 ore, nici un pic nu te plictisesti si esti fascinat de tot ceea ce vezi pe ecran. Te scufunzi efectiv in istoria Romaniei si iti dai seama ce natiune importanta eram.

ceausescu3

Vizitele de lucru in China si in Coreea sunt un adevarat delir propagandistic si o miscare de forte de necrezut. Nu ai cum sa povesteti in cuvinte asemenea evenimente. Trebuie sa le vezi pentru a le crede. Am ramas efectiv mut de puterea pe care o avea Ceausescu si Romania in lume in acea perioada.

Filmul incepe cu momentul procesului din 1989 si continua cu amintirile intregii perioade cat a fost la putere. La final, revenim la proces si tregem intr-un fel o ultima concluzie a vietii lui Ceausescu.

Una peste alta, filmul este un must see pentru toti romanii si nu numai. Un film document care nu are cum sa nu te impresioneze si sa te faca sa regandesti tot ceea ce stiai despre Ceausescu.

ceausescu2

Singurul “minus” al filmului – daca pot spune asa – este ca evenimentele care se defasoara pe ecran nu au elemente ajutatoare in cronologia istorica, nu sunt explicate prin informatii (locatii si ani) si acest lucru ar putea deveni greu de urmarit pentru strainii care nu cunosc cat de cat istoria Romaniei.

Dar decizia lui Ujica de a nu scrie nimic pe ecran este justificata: filmul ar fi devenit un documentar. In acest moment, Autobiografia lui Nicolae Ceausescu este un film de fictiune cu personaje reale. Un fel de Truman Show romanesc daca vreti. Un concept inedit pe care eu nu l-am mai intalnit pana acum.

Dupa vizionare l-am felicitat pe Andrei Ujica, am facut cateva poze cu el si un interviu pe care il voi publica maine.

Deplasare realizata cu sprijinul Romanian Film Promotion.

Foto de Cristofor Lazarescu / CineFan.ro / Toate drepturile rezervate.

ujica1

Impreuna cu Andrei Ujica imediat dupa proectia filmului in Salle de la Soixantieme.

ujica2

… si la interviul facut la party-ul Mandragora.

One thought on “Autobiografia lui Nicolae Ceausescu: O lectie de istorie ce nu trebuie ratata

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top