You are here
Home > Berlinale > Alte doua filme din competitie: Na putu si Jud Suss

Alte doua filme din competitie: Na putu si Jud Suss

Ziua de joi ne-a adus spre vizionare alte doua filme din Competitie: Na putu si Jud Suss – Film ohne Gewissen.

 naputu

Na putu / On the Path (Bosnia si Herzegovina, Austria, Germania, Croatia, 2010, r. Jasmila Zbanic, 1h 40 min)
Luna si Amar sunt un cuplu. Dar relatia lor va fi pusa la grea incercare.

Mai intai, Amar isi pierde slujba din cauza ca a ajuns beat le serviciu. Luna este ingrijorata si isi da seama ca visul ei de a avea un copil cu Amar este foarte fragil.

Dar lucrurile devin serioase in momentul cand Amar primeste o slujba bine platita la o comunitate musulmana, departe de locul unde locuiesc ei.

Dupa putin timp, in care cei doi nu se vad, Lunei ii este permis sa-si viziteze iubitul in idilica comunitate de Wahhabis situata intr-o locatie izolata, langa un lac.

Ea isi da seama ca aici femeile si barbatii traiesc separat si sub supraveghere. Luna ii cere lui Amar sa se intoarca acasa impreuna cu ea, dar Amar insista ca aceasta comunitate l-a schimbat, i-a adus pacea si nici nu mai bea. Luna pleaca acasa dezamagita si suparata.
 
Cand se intoarce in sfarsit acasa, dupa cateva saptamani, atitudinea lui Amar s-a schimbar radical: religia l-a schimbat fundamental. Singura dorinta a lui Amar este de a deveni o persoana buna, dar Lunei ii este greu sa se obisnuiasca cu noul mod de a gandi al lui.

In scurt timp, viata Lunei va deveni un cosmar: Amar nu mai doreste sa faca sex cu ea pana nu vor fi casatoriti, nu este foarte convins ca trebuie sa faca un copil, ba chiar incepe sa se roage in fiecare dimineata si sa mearga la Sinagoga. Luna incepe sa se gandeasca serios daca iubirea este de ajuns ca ei doi sa fie impreuna pe drumul cel bun al unei vieti fericite.

Desi regizoarea filmului a precizat ca filmul nu este despre religie, ea joaca un rol important in schimbarea personajului principal si schimbarea celor din jurul lor.

Titlul filmului are un triplu inteles: On the Path (Pe drum – calea cea buna, din punct de vedere al credintei, calea cea buna intr-o relatie si pe drum – sosirea bebelusului).

Un film minunat, cu un final care m-a pus pe ganduri si cu doi actori care te farmeca prin jocul lor. Unul din filmele mele preferate din acest an de la Berlinale.

Actrita principala, Zrinka Cvitesic participa in acest an, alaturi de Dragos Bucur la programul Shooting Stars, fiind una dintre “Stelute”.

judsuss

Al doilea film de joi a fost:

Jud Suss – Film ohne Gewissen / Jew Suss – Rise and Fall (Austia / Germania 2010, r. Oskar Roehler, 1h 54 min)
Filmul este povestea adevarata a lui Ferdinand Marian, un actor care in 1940 a interpretat un rol important in filmul de propaganda nazista regizat de Veit Harlan Jud Suss – dar rolul avea sa-i aduca pe langa celebritate si decaderea in societate.
 
Problemele incep pentru acesta inca din timpul filmarilor, nevasta lui indepartandu-se de el pentru ca nu suporta sa vada cat de mult s-a schimbat sotul ei. Succesul national si international al filmului care a incantat spectatorii in 1940 cand a fost prezentat la Festivalul de la Venetia, fondat de Mussolini – este o mic moment de fericire pe care Marian il are.

Acesta isi da seama ca filmul are un puternic efect asupra societatii, si isi da seama si de crimele regimului nazist.

Un film excelent care prezinta o poveste adevarata nestiuta de multi.
Actorul german Moritz Bleibtreu este genial in rolul lui Joseph Goebbels, seful Propagandei de pe vremea lui Hitler.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top