You are here
Home > Berlinale > Ziua comediei la Berlinale

Ziua comediei la Berlinale

Ieri (joi) a fost o zi mai linistita, nu m-am dus la nici un film, pentru ca am mai scos cateva transcripturi de la conferintele de presa si la ora 15,00 am avut emisiunea de la RadioLynx.ro, transmisa ca si data trecuta in direct de aici de la Berlin.

img_0175

TOM TYKWER la Berlinale 2009 (foto de Cristofor Lazarescu).

Primul film de azi (vineri 13…, si in plus a trebuit sa ne trezim si mai devreme, filmul fiind foarte lung, a inceput la ora 8,30 si nu la 9 ca de obicei) este o compilatie de 13 scurt metraje realizate de cunoscuti regizori tineri germani.

Deutschland ‘09 – 13 Kurze filme zur lage der nation (Germany ‘09 – 13 short films about the state of the nation) (Germania 2009, r. Fatih Akin, Wolfgang Becker, Sylke Enders, Dominic Graf, Christoph Hochhausler, Romuald Karmakar, Nicolette Krebitz, Dani Levy, Angela Schanelec, Hans Steinbichler, Isabelle Stever, Tom Tykwer, Hans Weingartner).
Filmul, cum am mai spus si mai sus este un fel de Paris de t’aime in varianta nemteasca. Initiatorul proiectului, a fost regizorul Tom Tykwer care a dorit sa realizeze un proiect care regizorii germani sa prezinte fiecare intr-un stil unic situatia politica si sociala din Germania zilelor noastre, prin experientele personale ale fiecaruia dintre ei. Astfel 13 regizori s-au implicat in acest proiect unde vreo 4 scurt metraje din el sunt absolute geniale.

Iata si scurt metrajele care fac parte din acest proiect, in ordinea lor din film:

Erster Tag (r. Angela Schanelec)
Joshua (r. Dani Levy)
Der name Murat Kurnaz (r. Fatih Akin)
Die Unvollendete (r. Nicolette Krebitz)
Schieflage (r. Sylke Enders)
Der Weg, der wir nicht zusammen gehen (r. Dominik Graf)
Fraktur (r. Hans Steinbichler)
Eine demokratische Gesprachsrunde zu festgelegten Zeiten (r. Isabelle Stever)
Gefahrder (r. Hans Weingartner)
Feierlich reist (r. Tom Tykwer)
Ramses (r. Romuald Karmakar)
Krankes Haus (r. Wolfgang Becker)
Seance (r. Christoph Hochhausler)

Am participat si la conferinta de presa unde au venit toti regizorii de mai sus, cele mai importante intrebari si raspunsuri urmand sa le postez pe site il zilele urmatoare.

img_2414

STEVE MARTIN la Berlinale 2009 (foto de Cristofor Lazarescu).

Al doilea si ultimul film pe care l-am vazut azi este o comedie care astazi are premiera si in Romania:

Pantera Roz 2 / Pink Panther 2 (SUA 2009, r. Harald Zwart)
Pink Panther 2
, continuarea succesului din 2006, il prezinta din nou pe Steve Martin in rolul stangaciului detectiv francez, Inspectorul Jacques Clouseau.  Imediat dupa furtul unor legendare comori, intre care se numara si inestimabilul diamant Pantera Roz, Inspectorul sef Dreyfus (John Cleese) se vede nevoit sa-l desemneze pe Clouseau ca membru al echipei internationale de  detectivi si experti insarcinati sa-l prinda pe hot si sa recupereze pretioasele bunuri. 
Martin este acompaniat din nou de Jean Reno (in rolul lui Ponton) si Emily Mortimer (in rolul lui Nicole). 
Vestita echipa de investigatori ii mai cuprinde si pe Andy Garcia, Alfred Molina, Yuki Matsuzaki si starul Bollywood-ian, Aishwarya Rai Bachchan.

img_2437

AISWARYA RAI BUCHCHAN la Berlinale 2009 (foto de Cristofor Lazarescu).

Filmul este haios, te binedispune si iti ofera o portie de ras in stilul cu care ne-au obisnuit si celalalte filme ale seriei, desi sincer il prefer pe Peter Sellers si seria de Pantere Roz originale.

La Berlinale presa s-a amuzat la vizionare si a apaludat la final, ceea ce inseamna ca filmul si-a atins scopul de a binedispune spactatorii – chiar daca aceie sunt cristici sau jurnalisti de cinema.

La conferina de presa ce a urmat dupa film a sosit regizorul, Harald Zwart, si actorii Steve Martin, Jean Reno si frumusetea Aishwarya Rai Bachchan. A fost una dintre cele mai haioase conferinte de presa la care am participat pana acum, si regizorul tinandu-se de glume pe parcursul ei. Transcriptul, in zilele urmatoare aici pe blog.

Seara s-a incheiat cu multa munca de a mai traduce din materialele de la conferintele de presa.

img_2527

Echipa filmului Pantera Roz 2 la Berlinale 2009 (JEAN RENO, STEVE MARTIN, regizorul HARALD ZWART, AISWARYA RAI BUCHCHAN si… Pantera Roz!)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top