You are here
Home > Featured > Timishort – Gata de start!

Timishort – Gata de start!

Mai sunt doar trei saptamani pana la prima editie a Festivalului International de Scurt metraj Timishort (Timisoara, 6 – 10 mai). Printre surprizele din competitia oficiala a festivalului, care cuprinde 16 scurt metraje internationale, se numara filmul experimental Coagulate de Mihai Grecu.

mihaigrecu

MIHAI GRECU.

Nascut in Romania in 1981, Mihai Grecu a urmat studii de arta si design in tara si in Franta, pentru a se stabili la Paris. Aici isi continua cercetarile artistice in cadrul Studioului de Arta Contemporana Le Fresnoy. Teme recurente, precum alienarea, clonarea, halucinatia, viata urbana si razboiul, articuleaza intreaga sa explorare a fiintelor misterioase si subconstiente.

Aceste calatorii vizuale si poetice, care combina diverse tehnici si stiluri, ne propun o tehnologie orientata catre oniric. Lucrarile sale au fost prezentate in numeroase festivaluri de film (Locarno, Rotterdam, Festival of New Cinema din Montreal) si expozitii („Video Short List: the Dream Machine” de la Passage du Retz, „Studio” de la Galeria „Les Filles du Calvaire” etc.).

coagulate

Imagine din Coagulate.

Coagulate, film care a avut premiera internationala anul acesta la Rotterdam, este prezentat pentru prima data la un festival din Romania.

Competitia Timishort mai cuprinde noua premiere romanesti si doua premiere absolute (Inainte si dupa 22/12/1989 de Andrei Cohn si Cealalta fiica de Stefan Munteanu).

Primul cineast caruia Timishort ii va dedica un portret de autor este Simon Ellis. Regizorul britanic a fost nominalizat in 2007 la premiile Academiei Europene de Film, iar anul acesta a debutat in lung metraj cu Dogging: A Love Story (film inclus in competitia festivalului de la Rotterdam). Timishort va prezenta toate cele 11 scurt metraje realizate de Simon Ellis, pe perioada unui deceniu, de la debutul Thousand (1998) pana la multipremiatul Soft (2007).

Tot in cadrul Timishort, cineastul german de origine romana Andrei Ujica, autor al unor documentare precum Videogramele unei revolutii (in colaborare cu Harun Farocki) si Rupt de prezent, precum si membru al juriului international al festivalului, va sustine un master class de regie.

Cineastul si criticul Mihnea Columbeanu („Pitbull”) va fi protagonistul unui alt master class, dedicat scenaristicii si criticii de film. De asemenea, membrii juriului ce repezinta importante festivaluri internationale de film vor impartasi publicului timisorean din experientele lor. Iar prima editie a Timishort promite multe alte surprize placute.

Evenimentul este organizat de Asociatia Romana a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Parteneri: Primaria Timisoara, Institutului Cultural Roman, Clubul Rotaract, Centrul Cultural German din Timisoara, Ambasada Israelului la Bucuresti, Institutul Polonez din Bucuresti.

Din echipa festivalului fac parte Andreea Dinca (director executiv), Cristina Docea (director administrativ), Andra Vaida (asistent de proiect), Ela Duca (asistent de proiect), Madalina Sauca (artist multimedia), regizorul Paul Negoescu (director artistic) si criticul Mihai Fulger (selectioner).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top