You are here
Home > Featured > The Taking of Pelham 1 2 3: Scurt pe doi

The Taking of Pelham 1 2 3: Scurt pe doi

E musai ca un film de actiune care se desfasoara in timp real (aproape doua ore de proiectie) sa atraga dupa sine o multitudine de tehnici vizuale si regizorale impuse, mai mult sau mai putin, de un fir narativ usor de exploatat, de altfel, in literatura dar care transpus in cinema, sa devina o adevarata provocare pentru regizorul in cauza.

pelham_1

Ori aceasta provocare a cazut mai intai pe umerii regizorului Joseph Sargent care a ecranizat in 1974 (dupa romanul lui Morton Freedgood) The Taking of Pelham 1 2 3, unde suspansul atingea cote alarmante tocmai prin strictetea mizanscenei dupa o nuvela, dar si a evocarii tehnic – cinematografice a acestei nuvele intense a carei actiune se parcurgea intr-un timp relativ, scurt.

Tony Scott actualizeaza, fireste, acest remake omonim, oarecum fidel primei variante, accelerand in stilu-i caracteristic tensiunea prin elemente de simultaneitate narativa, filmandu-si actiunile si personajele prin zoom-uri (inainte si inapoi) cu precadere spre prim planuri ale interpretilor, care rar reusesc sa ne insufle starile lor emotionale tocmai prin atitudinea zglobie a regiei sale fluide, dar care cu dese fracturi transforma, automat, filmul intr-un urias videoclip.

pelham_2

Nesfarsite, aceste exercitii umbresc performantele actoricesti (aici, cel putin!) dar ne ofera adevarate tururi de forta intr-un cotidian zilnic, din ce in ce mai rapid, in care desfasurarea evenimentelor conteaza si mai putin protagonistii lor!

pelham_3

In viziunea modernista a lui T. Scott in The Taking of Pelham 1 2 3 / 1 2 3 S-a furat un tren repercursiunile sunt minimalizate sau inexistente, pistolul cehovian e un laptop azvarlit sub scaunele de plastic ale unui vagon de metrou, un sobolan sugubat din subterane are si el un rol, iar politistii sunt inghititi – la propriu – de traficul new-york-ez.

Nu am sa va servesc, acum, celebrul indemn Mai bine vedeti prima varianta! ci tratarea acesti film ca pe unul “de sezon”, emfatic, de asimilare imediata, dar pe care il puteti uita pana la sfarsitul verii.

pelham_41

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top