You are here
Home > Featured > Sitges 2009: Lenea de la mijlocul saptamanii

Sitges 2009: Lenea de la mijlocul saptamanii

O zi de miercuri foarte leneșă aici la Sitges. M-am trezit din nou tîrziu, și abia am prins conferința de presă a lui Sam Rockwell și Duncan Jones, cu ocazia premierei filmului lor Moon (pe care îl văzusem deja la IIFF, și îmi plăcuse enorm). Voi posta conferința celor doi ceva mai tîrziu – a fost extrem de interesantă, deși Rockwell a părut extrem de obosit și a plecat imediat după conferință. Jones a mai stat, ba chiar am avut ocazia să discut cu el, i-am spus de festivalul de la Iași și a fost foarte interesat de reacția publicului față de Moon în România.

meduncan

Eu cu Duncan Jones – scuze pentru calitatea mizerabilă

Cîteva ore mai tîrziu, am văzut primul film al zilei, Kinatay. Un thriller foarte sumbru și realist regizat de Brillante Mendoza, filmul spune povestea lui Peping, un tînăr ce vrea să devină polițist, dar care se vede prins involuntar într-o răpire și crimă. Filmarea extrem de minimalistă, întunecată și mișcată contribuie la tensiune – nu că ar fi fost nevoie de așa ceva, povestea fiind tensionată de la sine. (spoilere) Este practic un ghid pas cu pas despre cum să răpești, violezi și omori pe cineva, iar apoi să scapi de cadavru, spus fără niciun fel de perdea. Totul e văzut prin ochii personajului principal, un tînăr ce nu poate (sau nu vrea) să scape din încurcătură atunci cînd are ocazia.

heartless_jim-550x309

Jim Sturgess in Heartless

Apoi a urmat Heartless, primul film după 14 ani al regizorului Philip Ridley, un film britanic cu Jim Sturgess în rolul unui fotograf cu o imaginație bogată și întunecată, care începe să aibă halucinații, într-o Londră superb de sumbră și stilizată. De altfel, asta mi-a plăcut cel mai mult la acest film: aspectul său. Londra grotescă și întunecată este foarte asemănătoare cu ceva creat de Clive Barker, în timp ce elementele supranaturale ale poveștii sînt foarte inventive și bine făcute. Povestea este interesantă pînă la final, iar faptul că ultimul twist este previzibil și poate prea explicat nu a influențat cu nimic impresia bună pe care mi-a lăsat-o acest film.

Asta a fost tot pentru miercuri – oboseala din ultimele zile m-a ajuns din urmă. Aș mai fi intrat o dată la Moon, însă sala era deja arhiplină cînd am ajuns, așa că am decis să închei seara ceva mai devreme.

Kinatay 6/10, Heartless 9/10

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top