You are here
Home > Featured > Romani Cinema and Culture – O noua sectiune la B-EST IFF 2009

Romani Cinema and Culture – O noua sectiune la B-EST IFF 2009

Anul acesta, Festivalul International de Film BucharEST (B-EST IFF) va propune o provocare cu totul speciala, o sectiune in premiera absoluta la acest festival – Romani Cinema and Culture – destinata in exclusivitate filmelor despre cultura si cinematografia comunitatii Roma.

Convins ca dialogul intercultural reprezinta una dintre coordonatele sine qua non ale unei societati moderne si ca, de asemenea, produsele culturale ale comunitatii Roma fac parte integranta din mostenirea culturala mondiala, festivalul B-EST IFF inaugureaza aceasta noua sectiune cu patru „varfuri” ale cinematografiei de gen.

bahrtalo

Bahrtalo!

Bahrtalo!, productie maghiara din 2008, e o comedie neorealista regizata de Robert Lakatos, premiata cu Premiul Europa Cinema Labels la sectiunea East of the West din cadrul Festivalului International de Film de la Karlovy Vary, 2008.

Filmul urmareste povestea a doi prieteni transilvaneni, un rom si un maghiar care, indiferent daca viata le ofera surprize placute sau ba, stiu ceva ce noi sau cei mai multi dintre noi neglijeaza cu desavarsire: cum sa se bucure de viata.

dureriascunse

Dureri ascunse / Hidden Sorrows

Dureri ascunse / Hidden Sorrows: Persecutia romilor romani in timpul celui de-al doilea razboi mondial coproductie romano-americana din 2005 regizata de Michelle Kelso, este un tulburator documentar de o ora ce analizeaza istoria tiganilor romani deportati in lagarele din Transnistria de catre nazisti si aliatii lor.

Supravietuitorii isi povestesc experientele cumplite prin care au trecut si conditiile inumane in care au trait. Documentarul ii urmareste pana in prezent, cand acestia aplica pentru fondurile de asistenta oferite de guvernul german si bancile elvetiene pentru victimele saracite ale Holocaustului.

mamaligateasteapta

Mamaliga te asteapta.

Mamaliga te asteapta, pe de alta parte, ne propune o incursiune in viata tiganilor romani de azi – Mihai, 21 de ani, provine dintr-o familie cu zece copii, dintr-un sat uitat de lume din estul Moldovei. Desi traiesc din greu de pe urma bucatii lor de pamant, parintii lui si-au dat toti copiii la scoala si cinci dintre ei au intrat chiar la facultate.

Din lipsa de bani, Mihai a renuntat chiar din anul intai. Dupa noua luni petrecute la o manastire, s-a intors acasa si a muncit din greu pentru ca fratii si surorile sale sa mearga la scoala. Acum are de ales intre viata la tara si cea de student, la Iasi…

Documentarul regizat de Laurentiu Calciu a primit premiu Nanook-Jean Rouch la Bilan du Film Ethnographique, Paris, 2005.

talesofagypsycaravan1

When The Road Bends – Tales Of A Gypsy Caravan.

In fine, ultima propunere de la aceasta prima editie a sectiunii Romani Cinema and Culture poarta numele de When The Road Bends – Tales Of A Gypsy Caravan, un documentar regizat de Jasmine Dellal si narat de Johnny Depp.

Filmat de catre legendarul director de imagine Albert Maysles, acest dinamic documentar muzical urmareste povestea a cinci trupe Gypsy din patru tari diferite care se reunesc pentru Caravana Gypsy, un turneu de sase saptamani prin America de Nord.

Stilul lor muzical variaza de la flamenco la folk indian si, cu umor si entuziasm, artistii creeaza o explozie de cantec si dans care scoate in evidenta ce e mai bun in cultura Gypsy si diversitatea poporului Romani.

Pe masura ce filmul urmareste incredibilele reprezentatii si actiunea din spatele scenei de pe parcursul turneului, descoperim vietile reale ale acestor artisti. Acasa – in Romania, Macedonia, India si Spania – le cunoastem familiile si realizam ce contributie are muzica in vietile lor. Povestile lor transpar intre reprezentatii – permitandu-ne sa intelegem si sa celebram cultura Romani si prejudiciul lasat de catre stramosii lor.

Festivalul International de Film BucharEST este un eveniment realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, prin Centrul National al Cinematografiei.

Pentru mai multe informatii, puteti consulta website-ul www.b-est.ro.

Lasă un răspuns

Top