You are here
Home > CineFan.ro > Radu Jude vine la editia cu numarul 60 a emisiunii CineFan!

Radu Jude vine la editia cu numarul 60 a emisiunii CineFan!

Regizorul Radu Jude se pregateste de premiera filmului Cea mai fericita fata din lume, debutul in lung metraj al sau, film apreciat la numeroase festivaluri internationale si care are deja cateva premii importante castigate.

Radu Jude a acceptat invitatia Cinefan-ilor si va fi prezent in editia cu numarul 60 a emisiunii CineFan la RadioLynx.ro, joi 7 aprilie 2009 incepand cu ora 15,00. Emisiunea poate fi ascultata in direct (si vazuta) pe www.radiolynx.ro

radujude2

Radu Jude s-a nascut in Bucuresti, in 1977. A lucrat ca asistent de regie la filmele Amen, de Costa Gavras si Moartea domnului Lazarescu, de Cristi Puiu sau Vacuums (regia – Luke Creswell & Steve McNicholas).

Radu Jude a regizat cateva scurt-metraje, printre care se numara Wrestling (selectat in peste 20 de festivaluri internationale), The Black Sea (2004), Dimineata (2007), Alexandra (2007), Lampa cu caciula (2006) – cel mai premiat scurt metraj romanesc din toate timpurile.

Lampa cu caciula, al carui scenariu este semnat de Florin Lazarescu a primit numeroase distinctii, printre care Marele Premiu pentru scurt metraj la Festivalul de Film de la Montpellier, Marele Premiu al Festivalului de la Uppsala, Premiul pentru cel mai bun scurt metraj la Festivalul de la Cottbus, Marele Premiu la Festivalul de film de la Bilbao, Marele Premiu la Festivalul de film de la Trieste, Marele Premiu al juriului, la Festivalul Sundance si Premiul pentru cel mai bun scurt metraj, la Festivalul de film DaKINO 2006.

La fel, scurt metrajul Alexandra a primit numeroase premii la festivaluri internationale de film.

Debutul in lung metraj, Cea mai fericita fata din lume a obtinut de curand Premiul FIPRESCI in cadrul celei de-a sasea editii a Festivalului IndieLisboa – Festival International de Cinema Independent (23 aprilie – 3 mai, www.indielisboa.com).

Acesta este al doilea Premiu FIPRESCI din palmaresul deja bogat al filmului, dupa cel obtinut in cadrul Festivalului de la Sofia. Cea mai fericita fata din lume a castigat, de asemenea, Premiul CICAE (Confederation Internationale des Cinemas d’Arts et d’Essai) la Festivalul de la Berlin, Premiul pentru Cel mai bun scenariu (Radu Jude & Augustina Stanciu) in cadrul B-EST Intl. Film Festival si Mentiune speciala a Juriului pentru Cea mai buna actrita (Andreea Bosneag) in cadrul festivalului goEast de la Wiesbaden, premiu „creat” special de juriul goEast pentru foarte tanara actrita, avand la baza urmatoarea motivatie: „Pentru modul extraordinar de sincer in care da viata personajului, facand publicul sa creada ca ea este intr-adevar Delia Fratila si nu doar o actrita care interpreteaza un rol”.

Publicul din Romania o va intalni pe Cea mai fericita fata din lume incepand cu 15 mai, premiera filmului fiind programata in cadrul Festivalului Filmului European in data de 8 mai, la Cinema Pro.

Dupa lansarea din tara, Cea mai fericita fata din lume pleaca la Cannes, unde va fi prezentata in cadrul Programul ACID (Association du Cinema Independant pour sa Diffusion), organizat in cadrul festivalului de pe Croazeta in perioada 14-22 mai.

Asadar, va asteptam joi incepand cu ora 15,00 la o editie speciala de CineFan la RadioLynx.ro unde invitat este regizorul Radu Jude.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top