You are here
Home > Featured > Politist, adjectiv: Traditionalist

Politist, adjectiv: Traditionalist

Strident prin personificarea cinematografica – capodoperiala – a unui subiect de interes international, debutului in lung metraj al lui Corneliu Porumboiu A fost sau n-a fost (2006) ii urmeaza Politist, adjectiv, un policier neconventional, tehnic –traditionalist (Porumboiu pare a se intoarce la bazele manierei de filmare tipice libertatii personalizate de exprimare a unor cineasti europeni din anii ‘60) in care Constiinta detine unul dintre roluri, unul instinctiv dar si teoretic care rastalmaceste principiile personajului principal din acest film.

politistadjectiv1

Cristi (Dragos Bucur), un politist dintr-un oras de provincie, este insarcinat de comandantul sau Anghelache (Vlad Ivanov) cu o actiune de filaj asupra unui pusti de liceu suspectat ca ar consuma si ar oferi spre consum, droguri .

Intocmai ca in capodopera lui Michelangelo Antonioni, Blowup (1966) filmul lui Porumboiu nu este unul de suspans – asa cum poate sugereaza titlul – ci unul al dilemei in care este pus personajul principal ajungand intr-un final sa se indoiasca de ceea ce crede prin ceea ce vede.

Alienarea tipica cu care se confrunta Cristi prins intr-o actiune detectivistica, solitara, ii ofera libertatea de a discerne actiunea faptelor sale, spre deosebire insa, de fotograful Thomas din Blowup care isi incheie filajul intr-o nota ambigua, dar onesta, ricosata dintr-o iresponsabilitate greu acceptata de personaj.

politist1

Politist, adjectiv este un film tacut, zgarcit in dialoguri iar atunci cand “vorbeste”, o face repede, incercand parca sa ajunga din urma actiunea lenta dar bine dozata in cadre lungi si statice – iarasi, constatam asemanari cu filmul lui Antonioni – partinitor, pana intr-un punct cu personajul principal mergand pana la narcististicizarea acestuia conturandu-l subtil si ca pe un lider al activitatilor din afara serviciului atribuindu-i dreptul de a decide cine poate face parte din echipa de tenis (cu piciorul) ori de a interpreta dintr-o perspectiva proprie melodiile Mirabelei Dauer, pe care sotia sa le asculta obsesiv.

Desi, pe de alta parte, filmul nu-l favorizeaza pe Cristi  in incercarea sa de a ajunge la un consens moral, dar nici pe metodicul Anghelache ale caror principii functioneaza teoretic, dupa definitiile stricte date de DEX  la care recurge acesta spre finalul filmului, incoronand – tot capodoperial – asteptarea spectatorului printr-un moment de luciditate, de eliminare a absurditatii cuvintelor si doctrinelor in capcana pusa de Porumboiu, personajului.

politist2

Insa regizorul nu-si sincronizeaza filmul in asa fel incat finalul ravasitor sa absoarba fluenta simplist-narativa a actiunii premergatoare, ci ofera indicii prin stop-cadrele proceselor verbale intocmite de Cristi ori prin discutiile contradictorii avute cu sotia sa, bineinteles, tot despre forma si perceptia unor expresii sau cuvinte.

Interesant este cum C. Porumboiu creeaza un film in jurul caruia camera sa de filmat pare un martor fidel dar obscur actiunii secventiale, dominata in mare parte de Cristi (exemplar Dragos Bucur intr-o continua alternare a detasarii fizice cu o supraincarcare emotionala) dar si de celelalte personaje invizibile – cateodata – dar zgomotoase, care se plimba nestingherit prin cadrele de cele mai multe ori, fixe.

Un pariu castigat, se poate spune, despre o maniera traditionala, dar riscanta de filmare, Politist, adjectiv pune la grea incercare un om pragmatic a carei ratiune risca sa alunece de pe o panta abrupta in abisul adjectivelor si a teoriilor de care acestea sunt sustinute.

politist4

Realist, detensionat si impartial – evitand astfel, tezismul – de o mare complextitate morala, filmul lui C. Porumboiu relativizeaza crezurile personajului principal prin capodoperizarea a doua scene de final: o amicala partida de fotbal si un plan, de flagrant, facut la iuteala cu creta pe tabla neagra dintr-unul din birourile sectiei de politie.

Bonus, pentru cei care doresc sa (re)asculte melodia din film 🙂

4 thoughts on “Politist, adjectiv: Traditionalist

  1. Mi-a placut „A fost sau n-a fost’si cred ca si asta va fi tare…mai ales ca este cu Dragos Bucur, un actor pe care eu il apreciez foarte mult.

    Ma duc sa-l vad…si revin si eu cu impresii.

    Bafta!

  2. Din pacate,pentru mine, nu am ajuns sa-l vad. (m-am luat cu altele: Hangover, Ice Age3, Terminator).
    Sper sa fie frumos 😛 (am incredere in Dragos Bucur)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top