You are here
Home > Featured > Politist, adjectiv si Nord castigatoare la TIFF 2009

Politist, adjectiv si Nord castigatoare la TIFF 2009

Spectaculoasa, plina de viata, vibrand de invitati de marca.

Asa ar putea fi rezumata in cateva cuvinte Gala de Inchidere a Festivalului International de Film Transilvania, desfasurata pe 6 iunie, la Teatrul National din Cluj-Napoca.

Cel mai asteptat moment al festivalului, desemnarea castigatorilor celei de-a opta editii, s-a intamplat in penultima seara a festivalului, debordand de numeroase surprize.

castigatoritiff

Juriul, format din Assumpta Serna, Corina Suteu, Jim Stark, Dan Fainaru si Szabolcs Hajdu a decis ca Trofeul Transilvania sa fie acordat anul acesta ex aequo filmului Nord, pentru „modul in care descrie o calatorie ce releva cele mai emotionante laturi ale sufletului scandinav”, si lung-metrajului Politist, adjectiv, pentru „descrierea inedita a discrepantei dintre justitia reala si cea intentionata”.

Anuntul, facut de David Perrotta, Senior Director, Customer Experience, Vodafone Romania si Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, a starnit euforie in randul publicului. Productie de origine norvegiana, Nord este un road movie comic, romantic si pitoresc. Povestea unui atlet, Jomar, care, dupa o criza psihica, s-a izolat intr-o existenta trista. Dotat doar cu un scooter de zapada, si cu 5 litri de tarie pe post de provizii, Jomar porneste intr-o calatorie dramatica si stranie catre nordul indepartat. Filmul a fost distins la Festivalul de la Berlin 2009 cu Premiul Fipresci pentru Cel mai bun film din sectiunea Panorama si Premiul Europa Cinemas Label.

Premiul a fost inmanat selectionerului de la Festivalul de Film de la Berlin, Nikolaj Nikitin.

Al doilea laureat al serii de sambata a fost Politist, adjectiv, in regia lui Corneliu Porumboiu. Prezentat si premiat in cadrul sectiunii Un Certain Regard al festivalului de la Cannes 2009, unde a fost primit cu mult entuziasm atat de critica, cat si de publicul festivalier, filmul spune povestea unui tanar politist de provincie, interpretat magistral de Dragos Bucur, care isi pierde increderea in legea pe care ar trebui sa o aplice. Trofeul a fost inmanat regizorului Corneliu Porumboiu.

Filmului Nord i s-a acordat si Premiul pentru imagine (semnata de Philip Ogaard), „pentru compozitia creativa a imaginilor de iarna din muntii Norvegiei”.

Seria premiilor continua cu Trofeul pentru Cea Mai Buna Regie, acordat lui Barmak Akram pentru “autenticitatea cu care a prezentat lumea afgana in Copilul din Kabul”. Premiul pentru cea mai buna interpretare a fost o alegere cu totul si cu totul speciala a Juriului TIFF din acest an, el fiind acordat intregii distributii a filmului Fata in casa / La nana, in regia lui Sebastian Silva, pentru „chimia perfecta a operei lor colective”.

Juriul  Zilelor Filmului Romanesc, compus din Neil Young – director artistic al Festivalului de la Bradford, Phillip Bergson – critic de film si Jan Naszewski – director al Festivalului de Film New Europe, director executiv de achizitii la Shorts TV / Shorts International, a decis ca Premiul Romanesc pentru sectiunea lungmetraj sa fie adjudecat de filmul Cealalta Irina (R. Andrei Gruzsinczki, 2008).

Pentru scurtmetraj, Premiul Zilelor Filmului Romanesc a fost acordat filmului Pentru el (R. Stanca Radu). Andrei Dascalescu a fost recompensat cu Premiul de Debut din cadrul Zilelor Filmului Romanesc pentru filmul Constantin si Elena (2008), iar Amintiri din Epoca de Aur a plecat cu Mentiunea speciala a juriului.

Gala de Inchidere a celei de-a opta editii a Festivalului International de Film Transilvania a avut parte de cateva momente speciale, emotionante, intense si totodata pline de farmec.

Primul Ministru al Romaniei, Emil Boc, i-a inmanat maestrului Mircea Albulescu, Premiul de Excelenta. Actorul Dorel Visan a urcat pe scena Teatrului National pentru a-i aduce un omagiu regizorului Dan Pita – caruia festivalul i-a acordat unul din cele doua Premii pentru Intreaga Cariera, al doilea trofeu cu aceasta titulatura ajungand catre actorul Florin Piersic direct din mainile invitatei de onoare a acestei editii, celebra actrita Claudia Cardinale.

Prezenta ei la Cluj a fost incununata cu oferirea unui trofeu TIFF pentru Intreaga Cariera oferit unei personalitati din cinematografia europeana. O galerie foto cu toti castigatorii o vom publica pe site maine.

Premii TIFF 2009

Trofeul Transilvania in valoare de 10.000 de euro, oferit de Vodafone – ex aequo Nord (R. Rune Denstad Langlo, Norvegia, 2009) si Politist, adjectiv (R. Corneliu Porumboiu, Romania, 2009)

Premiul de regie in valoare de 3000 de euro, oferit de CNC – Barmak Akram (Kabuli Kid/ Copilul din Kabul, Franta, 2008)

Premiul pentru imagine, oferit de Kodak Cinelabs – Philip Ogaard (Nord, Norvegia, 2009) 

Premiul pentru cea mai buna interpretare in valoare de 1000 de euro, oferit de Vitrina Advertising – Distributia filmului La nana / Fata in casa (R. Sebastian Silva, Chile-Mexic, 2008)

Premiul FIPRESCI, oferit de Juriul Asociatiei Presei Straine de Film – Kan door huid heen / Trece prin piele (R. Esther Rots, Olanda, 2009)  

Premiul publicului, oferit de Mastercard – Machan, (R. Uberto Pasolini, Italia-Germania-Sri Lanka, 2008)    

Premiul de excelenta, oferit de Mercedes-Benz – actorul Mircea Albulescu 

Premiul pentru intreaga cariera oferit de Banca Transilvania – regizorul Dan Pita

Premiul pentru intreaga cariera – actorul Florin Piersic

Premiul pentru intreaga cariera oferit unei personalitati din cinematografia europeana – actrita Claudia Cardinale  

Premiul pentru scurt metraj din sectiunea „Umbre”, in valoare de 500 de euro, oferit de Cafeaua NESCAFE –  Danse Macabre / Dans Macabru (R. Pedro Pires, Canada, 2008)

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea lungmetraj, oferit de ABIS –  Cealalta Irina (R. Andrei Gruzsinczki, 2008)

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurtmetraj in valoare de 1500 de euro oferit de Mediafax – Pentru el (R. Stanca Radu)    

Premiul de Debut din cadrul Zilelor Filmului Romanesc in valoare de 1000 de euro, oferit de Ursus – Andrei Dascalescu, pentru filmul Constantin si Elena (2008)

Mentiune speciala a juriului Zilelor Filmului Romanesc – Amintiri din Epoca de Aur (R. Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu, Romania, 2009)

Premiul HBO pentru scenariu de lung metraj, in valoare de 3000 de USD, din cadrul Concursului National de Scenarii, initiat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF – Mimi Branescu, pentru scenariul Acasa la tata

Premiul HBO pentru scenariu de scurt metraj, in valoare de 1500 USD, din cadrul Concursului National de Scenarii, initiat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF – Octav Gheorghe pentru scenariul Trofeul „Oase Manciu”

Premiul HBO pentru scenariu de documentar, in valoare de 2000 USD, din cadrul Concursului National de Scenarii, initiat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF – Adrian Voicu, pentru scenariul Victoria, intre 8 si 9

Premiul special Adevarul de Seara, editia de Cluj-Napoca, oferit la alegerea cititorilor sai unui film din Competitia TIFF 2009 – Politist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu, Romania, 2009)

Premiul Let’s Go Digital! pentru cel mai bun scurt metraj realizat in cadrul workshopului Let’s Go Digital!, oferit de UPC – Stein Alaiv, realizat de Adrian Florin Ardelean, Mihai Nanu, Sergiu Zorger

Diploma de onoare a Atelierului Let’s Go Digital, editia a saptea, 2009 – Elena Cosmanescu

Premiul special pentru contributia adusa cinematografiei mondiale acordat producatorului Menahem Golan

2 thoughts on “Politist, adjectiv si Nord castigatoare la TIFF 2009

  1. Imi pare rau, dar trebuie sa fac un comentariu: la concursul de scenarii de lung metraj HBO, conform regulamentului, Mimi Branescu nu avea dreptul sa participe, din mai multe motive. In primul rand, anonimitatea autorului nu a fost respectata (in 2008 a partcipat la acest concurs cu un sceneariu cu acelasi nume, ajungand in finala). Apoi, exista o piesa de teatru, cu acelasi nume, scrisa de el si jucata in Bucuresti.
    Regulamentul prevedea ca participantii sa nu mai fi creat, pana la data limita de inscriere in cadrul acestui concurs, scenarii in baza carora sa se fi realizat vreun film de lung sau scurt metraj de fictiune.Ori autorul NU se incadreaza aici!

  2. Mie mi-au raspuns ca a scris telenovela nu scurt sau lung metraj si ca finalist nu inseamna castigator deci ca avea voie sa participe iar. Sincer mi se pare aiurea ca in fiecare an sa primeasca premiul de finalist: 3 zile la TIFF. Cred ca mai erau si alte scenarii bune care puteau castiga.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top