You are here
Home > Featured > O alta legenda a ecranului ne paraseste: Karl Malden

O alta legenda a ecranului ne paraseste: Karl Malden

Actorul premiat cu Oscar Karl Malden a murit in locuinta sa din Brentwood, Los Angeles, la varsta de 97 de ani.

Cunoscut in mare parte pentru rolul din serialul de succes The Streets of San Francisco / Strazile din San Francisco, actorul s-a nascut in Chicago, Illinois in 1912 si a crescut in Gary, Indiana – coincidenta, locul in care s-a nascut Michael Jackson, care a murit saptamana trecuta.

karlmalden

Fost profesor, Malden a studiat actoria la Goodman Theater Dramatic School in Chicago si a ales sa-si incerce norocul la New York, unde s-a implicat in diverse spectacole.

Debutul pe scena l-a facut in 1937 cand a colaborat cu legendarul regizor Elia Kazan, care l-a distribuit pe Malden in multe spectacole pe Broadway.

Dupa ce a participat la Cel De-Al Doilea Razboi Mondial, actorul a aparut in primul film care l-a facut cunoscut, in pelicula din 1940 They Knew What They Wanted, devenind repede foarte cautat, castigand in 1951 un premiu Oscar pentru rolul Mitch din A Streetcar Named Desire / Un tramvai numit dorinta.

A mai jucat in filme clasice precum On the Waterfront si Baby Doll.

streets

Malden a cunoscut un succes extraordinar in momentul in care a aparut alaturi de Michael Douglas in celebra serie TV The Streets of San Francisco / Strazile din San Francisco, la inceputul anilor ’70 (difuzata si la noi in trecut de TVR si TELE 7 abc).

In 1988 a fost ales presedinte al Academy of Motion Picture Arts and Sciences – functie pe care a ocupat-o timp de 5 ani.

Malden a scris si o carte de memorii intitulata When Do I Start?: A Memoir.

Pe langa Oscarul pentru rol secundar din 1951, actorul a mai castigat premiul Emmy in 1985 pentru rolul secundar din filmul TV Fatal Vision.

Malden a primit Premiul pentru Intreaga Activitate la Temecula Valley International Film Festival in 1998 si premiul Screen Actors Guild in 2004.

A jucat in peste 70 de filme si seriale, ultima aparitie a sa fiind intr-un episod al serialului The West Wing / Viata la Casa Alba, difuzat pe 9 februarie 2000 (sezonul 1, episodul 14).

Steaua sa de pe Hollywood Walk of Fame poate fi gasita la numarul 6231 Hollywood Boulevard.

karlmalden2

RIP.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top