You are here
Home > Featured > NexT 2009 – Castigatorii

NexT 2009 – Castigatorii

Filmul Imn / Anthem (Israel, 2008, regia Elad Keidan, sound design Isaac Levi) este marele castigator al celei de-a treia editii a Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj NexT, care a transformat pentru cinci zile Cinema Scala, Cinemateca Eforie si Orange Concept Store in adevarate puncte fierbinti ale Bucurestiului.

Juriul format din Frank Albers, Nikolaj Nikitin, Frank Albers, Stefan Arsenjievic, Riina Sildos, Cristoffer Olofsson, Jean-Yves Roubin si Catalin Cristutiu a rasplatit mediu metrajul israelian pentru „compozitia stralucita si folosirea unui limbaj cinematografic proaspat si personal, intr-o maniera simpla si indrazneata”.

Castigatorul va primi 4000 de Euro din partea Institutului Cultural Roman si 3000 de Euro in pelicula si servicii de procesare oferiti de Kodak CineLabs Romania.

trofeul

Trofeul NexT.

Directorul festivalului NexT, Ada Solomon, a urcat pe scena de la Cinema Scala pentru a prezenta Festivitatea de Premiere, intr-o sala decorata cu imagini de la filmarile mediu metrajului Marilena de la P7, regizat de Cristian Nemescu, al carui sound design a fost realizat de Andrei Toncu.

Aceasta editie a fost o mare provocare pentru noi si suntem foarte mandri de felul in care a iesit” a declarat Ada in deschiderea Galei, vorbind despre anvergura pe care a luat-o festivalul odata cu editia 2009.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai buna Regie i-a revenit lui Runnar Runarsson pentru 2 porumbei / 2 Birds (Islanda, 2008), unul dintre cele mai simpatizate filme din competitia festivalului in acest an, pe care juratii l-au apreciat „pentru limbajul poetic puternic, stapanit la perfectie”.

Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai buna Coloana Sonora a fost castigat de Greg Marshall, sound designerul scurt metrajului britanic Recruti / Cherries. Fiecare dintre cele doua premii consta in 2000 de Euro, oferiti de Institutul Cultural Roman.

jurgiu

TUDOR JURGIU.

Cel mai bun film romanesc din competitia NexT 2009, premiat cu servicii de post productie DI in valoare de 3500 Euro oferite de Abis Studio este Nunta lui Oli, productia Libra Film regizata de Tudor Jurgiu, in care juriul a vazut „un portret provocator si echilibrat artistic al Romaniei contemporane”. Nunta lui Oli a castigat, de asemenea, Premiul Special oferit de Cocor Media Channel, care va promova intensiv filmul timp de doua saptamani pe ecranele-gigant din centrul Capitalei.

Comedia Toate visele mele pe VHS / All My Dreams on VHS (Marea Britanie, 2008) a fost filmul cel mai apreciat de catre spectatorii celei de-a treia editii NexT si a cucerit Premiul Publicului, „la pachet” cu un aparat de filmat HVR-A1E oferit de Sony.

Concursul de bricolaj NexT Brico Contest, una dintre noutatile absolute de la aceasta editie, si-a desemnat proiectul castigator: The NexT Best Thing, constructia futurista din pelicula, popcorn si carton realizata de Dumitrita Lunca, a primit cele mai multe voturi din partea de vizitatorilor expozitiei din foaierul Cinema Scala. Castigatoarea va beneficia de o excursie de trei zile si o acreditare all inclusive la Festivalul Public Design de la Milano, oferita de partenerii NexT, Asociatia Culturala Esterni.

Villa Kult, asociatia din Berlin destinata sprijinirii tinerilor artisti, a acordat doua premii constand in granturi de dezvoltare pentru doi dintre realizatorii unor filme din competitie. Astfel, Radu Potcoava, regizorul scurt metrajului Danut pleaca pe vapor, va beneficia de o rezidenta de cinci zile la Berlin pentru dezvoltarea proiectului sau de lung metraj, Fathers With Wings, iar producatoarea Tanuja Amarasurriya va beneficia de un training de trei zile pentru dezvoltarea scenariului scris de Timothy Attack, regizorul scurt metrajului Toate visele mele pe VHS  / All My Dreams on VHS.

La fel ca la editiile precedente, NexT a rasplatit spectatorii care au votat pentru Premiul Publicului. Zece castigatori au fost extrasi dintre buletinele luate in calcul la numaratoarea voturilor: Alina Goanta, Adrian Serban, Alina Dincuta, Mircea Rohat, Marian Stefan, Diana Salim, Laura Rafaila, Raluca Sidon, Marina Mihai, Andreea Toni au fost rasplatiti cu bilete la Cityplex, carti de la Editura Rao, bauturi de la Berentzen, Unicum sau Danzka.

Festivalul International de Scurt si Mediu Metraj NexT multumeste sponsorilor si partenerilor: Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cultural Roman, Orange Concept Store, Kodak Cinelabs Romania, Sony, Stage Expert, Abis Studio, UPS, RAO, Stella Artois, IRIS S.A – distribuitor autorizat Apple, Ambasada Frantei, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Institutul Cervantes, Ambasada Statului Israel, Institutul Polonez.

Si partenerilor media: Radio Guerrilla, Cocor Media Channel, Monopoly Media, Zoom TV, Sapte Seri, Ghid HBO, Tabu, Observator Cultural, Ring, Hotnews.ro, HBOclub.ro, Boom Advertising, Metropotam.ro, Cinefan.ro, Port.ro, Acasa.ro, NewsIn Mobile, Feeder.ro. 

CASTIGATORII NexT 2009

Trofeul NexT 

Imn / Anthem / Himnon (Israel, 2008)

4000 Euro oferiti de Institutul Cultural Roman & 3000 de Euro in pelicula si servicii de procesare oferiti de Kodak CineLabs Romania

Motivatia juriului: Pentru compozitia stralucita si folosirea unui limbaj cinematografic proaspat si personal, intr-o maniera simpla si indrazneata.
Premiul CRISTIAN NEMESCU pentru CEA MAI BUNA REGIE

Runnar Runarsson pentru 2 Porumbei / 2 Birds / Smafuglar (Islanda, 2008)

2000 Euro oferiti de Institutul Cultural Roman

Motivatia juriului: Pentru limbajul poetic puternic, stapanit la perfectie.
Premiul ANDREI TONCU pentru CEA MAI BUNA COLOANA SONORA

Greg Marshall pentru Recruti / Cherries (Marea Britanie, 2007)

2000 Euro oferiti de Institutul Cultural Roman

Motivatia juriului: Pentru crearea cu maiestrie a unei atmosfere intense si incitante.
Mentiune Speciala a Juriului

Taxi Wala (Franta, 2007)

Mortul nu aude clopotele / The Dead Hear Not the Bells / Le mort n’attendait pas soner les cloches (Franta, 2007)
Premiul pentru CEL MAI BUN FILM ROMANESC

Nunta lui Oli / Oli’s Wedding (Romania, 2009)

Servicii de post productie DI in valoare de 3500 Euro oferite de Abis Studio

Motivatia juriului: Un portret provocator si echilibrat artistic al Romaniei contemporane.
 

PREMIUL PUBLICULUI 

Toate visele mele pe VHS / All My Dreams on VHS (Marea Britanie, 2008)
 
o camera HVR-A1E oferita de Sony
 

PREMIUL DE DEZVOLTARE NexT

Radu Potcoava – pentru proiectul de lung metraj Fathers With Wings
 
Consultanta intensiva pe proiect pe o durata de 5 zile la Berlin oferita de Villa Kult

Tanuja Amarasurriya – pentru proiectul Waiting for Tommy, scris de Timothy Attack

Consultanta intensiva pe proiect pe o durata de 3 zile la Berlin oferita de Villa Kult
 

PREMIUL SPECIAL oferit de Cocor Channel

Nunta lui Oli / Oli’s Wedding (Romania, 2009)

2 saptamani de campanie de promovare intensiva la Cocor Channel
 

PREMIILE SPECTATORILOR NOROCOSI

Alina Goanta, Adrian Serban, Alina Dincuta, Mircea Rohat, Marian Stefan, Diana Salim, Laura Rafaila, Raluca Sidon, Marina Mihai, Andreea Toni

3 x 2 bilete la Cityplex + 1 pachet de 5 carti oferite de Editura Rao + 1 sticla de Unicum / Berentzen / Danzka
7 x 1 pachet de 5 carti oferite de Editura Rao
 

BRICO CONTEST AWARD

Proiectul The NexT Best Thing, realizat de Dumitrita Lunca
 
acordat castigatorului Brico Contest NexT – excursie de 3 zile si acreditare completa la Public Design Festival Milano, acordata de Asociatia Culturala Esterni.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top